VolontirRepublica Moldova este în doliu astăzi în memoria actorului Mihai Volontir, care va fi condus pe ultimul drum. Maestrul urmează a fi înmormântat în Cimitirul central din strada Armenească. Sicriul cu trupul neînsufleţit al acestuia va fi dus iniţial la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”, unde toţi cei care l-au cunoscut îi vor putea spune adio.

Mihai Volontir s-a stins din viaţă noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 1:00. La sfârşitul lunii iulie, actorul a fost internat la Spitalul Clinic Municipal din Bălţi pentru asistenţă periodică. Atunci, medicii au spus că starea sa este gravă, dar stabilă. Ulterior, Mihai Volontir a fost transferat la Spitalul Clinic Republican din capitală.

Mihai Volontir a fost unul dintre cei mai populari actori de la noi şi şi-a trăit perioada de glorie între anii ’60-’90. Cu toate acestea, drumul în viaţă şi l-a început practicând o altă meserie, cea de învăţător la şcoala rurală din satul Păpăuţi. Soarta a făcut ca Mihai Volontir să ajungă în scenă, chiar dacă nu avea studii în domeniu, scrie apropomagazin.md.

Primul rol într-un spectacol a fost cel al „Surugiului” în piesa de teatru „Chiriţa”, de Vasile Alecsandri, şi primul în cinematografie, în filmul „Se caută un paznic”, turnat în 1967. Este deţinătorul „Ordinului Republicii”, cea mai înaltă distincţie a Republicii Moldova, iar în anul 2000 a fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldoveneşti.
Cu siguranţă, cel mai cunoscut rol al actorului rămâne cel al lui Budulai, personaj care i-a adus celebritatea, aşa fiind supranumit şi astăzi, după 36 de ani de la apariţia filmului. În martie anul trecut, Mihai Volontir şi-a sărbătorit cei 80 de ani în cadrul unui concert desfăşurat la Palatul Naţional. Atunci maestrul a urcat pentru ultima dată pe scenă.

De menţionat că Mihai Volontir a fost şi deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, în anii 1990-1994. Actorul este unul dintre cei 278 de delegaţi ai primului parlament al fostei RSS Moldovenească care au votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, pe 27 august 1991.

Pentru aportul său incontestabil la promovarea culturii naţionale, dar şi pentru comemorarea numelui marelui actor, Primăria municipiului Chişinău va iniţia în perioada următoare procedura de redenumire în memoria actorului a unei străzi sau a unei instituţii de cultură din capitală.
Sursa:jurnal.md

(18 accesari)