socorPartidele europene de opoziţie trebuie să-şi unească forţele la alegerile prezidenţiale şi să meargă cu un candidat comun. Totodată, aceste forţe politice trebuie să se pregătească în acest sens şi să se alieze public cât mai urgent, pentru că alegerea preşedintelui ar putea avea loc mai degrabă decât în toamnă, aşa cum vehiculează PD. Or, acest lucru ar putea fi un truc pentru a lua opoziţia pe nepregătite, afirmă analistul politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor.

„Această decizie a Curţii Constituţionale obligă partidele proeuropene de opoziţie să se unească şi să pornească o campanie comună pentru alegerile prezidenţiale. Este o obligaţie pe care partidele n-o mai pot amâna. Acest lucru trebuie să se întâmple cu mult înainte de primul tur al alegerilor. Ar fi o mare greşeală ca liderii de opoziţie să concureze în primul tur şi abia la al doilea să se unească. Ar fi f contraproductiv. În primul rând, din cauza concurenţei, vor fi practic obligaţi să se critice între ei şi va fi greu ulterior de revocat aceste critici. Deci candidat comun trebuie să existe încă din primul tur”, a menţionat analistul politic, în cadrul „Cabinetului din Umbră”, de la Jurnal TV.

Totodată, Socor atenţionează partidele proeuropene de opoziţie să se pregătească de faptul că alegerile prezidenţiale ar putea avea loc mai degrabă decât se vehiculează. „Data prezidenţialelor n-a fost stabilită. Candu spune că în toamnă, iar acest lucru poate fi truc, de a lipsi opoziţia de sentimentul urgenţei. De aceea ei trebu de acum să apară comun în public şi să asigure că vor o avea candidatură comună”, a mai spus Vladimir Socor.

Potrivit comentatorului politic, în campanie trebuie evitată o nouă polarizare a societăţii între pro-români şi pro-ruşi, dreapa-stânga. „În timpul protestelor comune, divizarea societăţii parcă fusese depăşită. Între timp, sentimentul comun al cetăţenilor a început să fie nu aşa clar înţeles. De exemplu: campania anticomunistă din 2009 – „Moldova fără comunişti” a fost o greşeală, pentru că nu poţi să excluzi o treime din electorat. Şi consecinţa a fost că proeuropenii au devenit ostaticii lui Plahotniuc, altă opţiune nu mai era. Totul a devenit un ţarc controlat de Plahotniuc. La fel şi acum. Alegătorii PSRM, alegătorii lui Usatîi nu trebu lăsaţi pradă unor lideri cu viziuni pro-ruseşti. Acestor oameni trebuie să le fie făcută altă ofertă”, a mai spus analistul de la Jamestown.

În context, Vladimir Socor a menţionat că nu eventualitatea tragerii RM îndărăt spre Rusia în urma rezultatelor alegerilor prezidenţiale nu ar trebui să sperie pe nimeni. „Rusia nu are mijloace să preia Republica Moldova din punct de vedere economic. Rusia nici pe Transnistria n-o mai poate duce”, a spus Socor.

În concluzie, analistul de la Fundaţia Jamestown a calificat decizia Curţii Constituţionale din 4 martie drept ilegitimă. „În primul rând, sursa acestei decizii este ilegitimă, pentru că RM nu are o Curte legitimă, la fel cum nu are şi un Parlament legitim. Curtea Constituţională este un instrument politizat, împărţit în coaliţia de guvernare, iar Tănase este un aliat vizibil al lui Plahotniuc. A intervenit deseori cu decizii în favoare maximă intereselor lui Plahotniuc. Această decizie a Curţii este o urmare directă a unei alte decizii, din decembrie 2015, când CC a întors Constituţia pe dos, lipsindu-l pe preşedintele Timofti de dreptul de a înainta un candiat la funcţia de premier, obligându-l să înainteze candidatul lui Plahotniuc. Decizia din 4 martie urmăreşte evitarea alegerilor anticipate, asigurând supravieţuirea pe încă doi ani a acestei majorităţi ilegale”, a punctat Vladimir Socor.

Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a fost de acord cu analistul politic. „Trebuie să existe un candiat unic şi acest lucru este foarte important. Nu poţi să te baţi pe partea proeuropeană cu mai multe piese. Va avea grijă Plahotniuc să pună şi aşa destui candidaţi, unul mai unionist decât altul. Important este să nu ne atacăm, să ne preocupe marele rău. Şi da, sunt de acord că e nevoie de grăbit lucrurile, să nu ne îmbătăm cu gândul că alegerile vor fi la toamnă-iarnă. Trebuie să găsim soluţii pentru identificarea unui candidat unic. Iată tocmai a avut loc şedinţa biroului politic al PPDA şi am constatat că avem două-trei persoane care uşor ar putea să candideze. Platforma e foarte deschisă pentru lume bună şi aşa putem aduna electoratul”, a menţionat Andrei Năstase.
Sursa:jurnal.md

(63 accesari)