27.7 C
Chișinău
joi, 11 august, 2022

Ucraina va semna în curînd Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană

Must read

Comentarii recente

uniunea-europeana-a-suspendat-lucrarile-la-acordul-de-asociere-cu-ucraina-239546Luînd în considerare interesul strategic național, Ucraina va semna în curînd Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de prim-vicepremierul ucrainean, Serghei Arbuzov după întrevederea cu comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule. 

„UE este gata să-l semneze imediat ce autorităţile ucrainene sunt gata şi îşi dovedesc angajamentele prin fapte. Toate activităţile noastre sunt concentrate să ne aducă mai aproape de semnarea şi de implementarea Acordului de Asociere. (…) Acest acord reprezintă sprijinul nostru pentru deblocarea imensului potenţial al Ucrainei”, a declarat comisarul.

În aceeași ordine de idei, cancelarul german, Angela Merkel subliniază că actuala guvernare de la Kiev are o atitudine corespunzătoare privind semnarea Acordului, precizînd că partea politică ar putea fi semnată în următoarele zile sau următoarele săptămîni.

„Am căzut astăzi de acord că pe baza unui angajament clar al Ucrainei de a semna Acordul de Asociere vom pregăti în primul rând o foaie de parcurs pentru implementarea Acordului de asociere şi privind crearea zonei libere aprofundate şi cuprinzătoare (DCFTA). În al doilea rând, vom susţine Ucraina în crearea condiţiilor necesare pentru a ajunge la un acord cu FMI. În al treilea rând, vom folosi cadrul existent al mecanismului bilateral de consultare care va examina toate chestiunile care ţin de implementarea a Acordului de Asociere/DCFTA. Acest lucru va include să ajungem la o înţelegere comună a beneficiilor şi investiţiilor aşteptate. Am auzit în ultima vreme speculaţii exagerate privind o presupusă clauză de modernizare a Ucrainei legată de Acordul de Asociere. Sincer, multe dintre cifrele vehiculate nu sunt bazate pe fapte sau justificate”, a conchis Stefan Fule, citat de obiectiv.info.

Menționăm că Ucraina, sub conducerea lui Viktor Ianukovici a refuzat semnarea Acordului de Asociere și Liber Schimb în cadrul Summitului de la Vilnius, care a avut loc pe 28-29 noiembrie 2013. În urma acestei decizii au fost declanșate proteste violente în capitala Ucrainei, care a soldat cu zeci de morți.

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri