imageResize (1)Președintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov i-a ordonat marți secretarului Consiliului pentru securitatea națională și apărare, Andrii Parubii, să examineze împreună cu alte instituții ale statului posibilitatea instituirii legii marțiale în regiunile Donețk și Lugansk (est), unde armata ucraineană desfășoară în aceste zile o ofensivă puternică împotriva insurgenților proruși, după cum a informat Interfax-Ukraina, citând site-ul prezidențial.

Potrivit decretului, secretarul Consiliului pentru securitatea națională și apărare urmează să examineze de urgență împreună cu Ministerele Apărării și de Interne, cu Administrația pentru frontiera de stat și Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) necesitatea instituirii legii marțiale în regiunile Donețk și Lugansk, unde are loc operațiunea antiteroristă ‘pentru a pune capăt conflictului armat pe teritoriul Ucrainei și pentru a evita victime în rândul civililor, al militarilor și al forțelor de ordine’.

În ultimele 24 de ore, în urma luptelor intense date la periferia Slavianskului, în special în satul Krasnâi Liman (regiunea Donețk), pierderile în rândul rebelilor separatiști se ridică la 300 de morți și 500 de răniți, a declarat miercuri dimineață purtătorul de cuvânt oficial al comandamentului însărcinat cu desfășurarea operațiunii speciale în estul Ucrainei, Vladimir Selezniov, citat de agenția ucraineană de presă UNN. În rândul armatei ucrainene s-au înregistrat doi morți și 45 de răniți, conform acestuia.

Ofensiva continuă miercuri în localitățile Krasnîi Liman, unde dis-de-dimineață s-au auzit schimburi de foc, și Semionovka, de la periferia Slavianskului, bastion al separatiștilor proruși, a informat responsabilul ucrainean, indicând că mai multe puncte de control ale ‘teroriștilor’ au fost distruse de trupele guvernamentale, care și-au amplasat în loc propriile baraje.

El a mai spus, conform agenției de presă menționate, că insurgenții încearcă să părăsească zona de ostilități, deghizându-se în simpli localnici.

Comandamentul operațiunii antiteroriste a raportat marți seara președintelui interimar Oleksandr Turcinov că în urma ofensivei a fost ‘curățată’ complet de rebeli partea de nord a regiunii Donețk. Au fost distruse principalele fortificații ale separatiștilor în localitatea Semionovka și a fost preluat controlul asupra localității Kransnîi Liman, a mai raportat acesta.

Trupele guvernamentale au început, totodată, consolidarea graniței cu Rusia în dreptul regiunilor Lugansk și Donețk pentru a stopa infiltrarea de combatanți și arme dinspre teritoriul rus.

Cu toate acestea, forțele de autoapărare ale așa-numitei ‘republici autoproclamate’ Lugansk (zona minieră Donbas/est) au anunțat miercuri ocuparea unei unități militare din acest oraș, centru administrativ al regiunii omonime.
Schimburi de focuri intense au avut loc pe durata mai multor ore în cursul nopții trecute, iar înainte de asaltul final asupra acestei unități, o explozie s-a produs în interior, provocând un incendiu. Separatiștii înarmați au capturat un tanc, precum și o cantitate importantă de arme și muniție. Reporterul RIA Novosti în teren transmite că militarii ucraineni au fost lăsați să plece după ce au predat armele.

sursa: agerpres.ro

 

(113 accesari)