61432074În timp ce pacienţii se joacă, programul înregistrează toate datele de care medicii au nevoie ca să prescrie tratamente personalizate iî funcţie de problemele fiecăruia.

Invenţia lor a fost lăudată de preşedintele Microsoft în Statele Unite, iar acum spitalele din Marea Britanie au început să testeze produsul. Investitorii britanici spun că ideea românilor poate valora milioane de lire sterline.

La 2 kilometri de centrul oraşului Alba Iulia, într-o dimineaţă friguroasă de noiembrie, cu paşi marunţi, Darius, însoţit de mama sa, intră în curtea singurului centru de recuperare kinetoterapeutica pentru copiii cu afecţiuni neuromotorii din judeţ.

Mira nu este numele asistentei medicale, ci al unui soft de recuperare fizică pe care Darius şi încă o mână de copii veniţi din judeţele din jur îl testează.

Puţini ştiu că jocul de care se bucură are şanse să revoluţioneze lumea medicală mondială. Autorii lui sunt patru tineri români proaspăt absolvenţi de facultate. Ei au gândit un soft care face exerciţiile salvatoare mult mai uşoare şi plăcute. Totul a pornit de la o experienţă personală.

Cosmin Mihaiu, CEO Mira: „Atunci când am avut 7 ani mi-am rupt mâna şi după ce am stat 6 săptamâni cu ea în ghips mi-a luat încă 6 săptămâni să mă recuperez. Exerciţiile erau foarte plictisitoare şi chiar dureroase.”

Realizarea lor e importantă, pentru că în sfârşit este pe baza unor indicatori furnizaţi de soft, medicii, pot personaliza tratamentul pentru fiecare bolnav în parte. Invenţia lor le-a adus un premiu important la NEW York …. Unde inclusiv preşedintele Micorsoft Steve Balmar s-a arătat impresionat.

Steve Ballmer, preşedinte Microsoft: „Excelent, sper să nu am nevoie de el, dar dacă am , o să apelez la voi… Mulţumesc, este excelent, felicitări!”

2 ani mai târziu programul lor este pe cale să se transforme în afacere. Au înfiinţat o firmă în Cluj şi încă una la Londra. Inventatorii MIRA nu sunt însă nici doctori, nici oameni de ştiinţă ci 4 tineri informaticieni : Andrei, Alina şi Andrei – care muncesc în România – şi Cosmin care caută soluţii la Londra.

Cu ideea lor au convins o companie britanică să îi finanţeze, iar finanţatorii sunt convinşi că stau acum pe o comoară.

Yashu Reddy, director Healthbox Europe: „Cred că MIRA valorează milioane. Trebuie să fie milioane, altfel nu am fi investit, pentru că şi noi vrem să recuperam bani mulţi din investiţie. Nu spun asta din politeţe. Eu nu spun lucruri gratuite.”

61432075Anul trecut au primit 50.000 de lire pentru 10% din acţiuni. Asta înseamnă că încă de pe atunci compania lor valora jumătate de million de lire. Despre ei The Guardian a scris că sunt una dintre cele mai promiţătoare tinere companii din Marea Britanie. Au fost votaţi de doctorii şi investitori britanci, care le-au dat şi un premiu de încă 10.000 de lire. Bani care au fost reinvestiţi tot în companii.

Acum, un renumit chirurg ortoped, considerat printre cei mai inovativi 50 medici din Marea Britanie, le priveşte invenţia cu admiraţie.

Doctor Bibhas Roy, chirurg Trafford Hospital: „Conceptul lor mă va înlocui pe mine, ca doctor, sau pe terapeut. Nu în totalitate, ci parţial. Ne va complementa pe noi şi va îmbunătăţi tratamentele, deoarece pacienţii sunt motivaţi prin joc să exerseze mai mult.”

Tocmai de aceea o companie din SUA le-a oferit câteva sute de mii de dolari pentru invenţia lor. Au refuzat oferta, având încredere ca, într-o zi, din România va pleca spre toată lumea soluţia de care au nevoie cei cu probleme locomotorii din întreaga lume.

Inovaţia tinerilor români, aparent e simplă: un senzor de mişcare monitorizează pacientul în timp ce acesta se joacă şi îi oferă doctorului informaţii preţioase care permit conceperea unui tratament personalizat.

Când s-au întors în România au căutat soluţii cu kinetoterapeuţi care să îmbunătaţeascaăsoftul. Aşa au ajuns să-l cunoască pe Sebastian Onac. Un profesor de informatică din Alba Iulia cu o poveste impresionantă. Fiica lui a fost diagnosticată cu paralizie cerebrală infatilă încă de la naştere. După ce a dus-o la tratament în Germania şi Ucraina a decis să copieze ce a văzut acolo şi să construiască un centru de recuperare în România.

A cerut primariei un spaţiu părăsit, a căutat finanţări şi a pus pe picioare unul dintre cele mai moderne centre de recuperare din România. Orice părinte îşi poate aduce copilul aici contra unei taxe din care sunt platiţi angajaţii şi întreţinerea. Sebastian nu câstigat nimic din asta.

Înapoi în Regatul Unit. Într-un birou cu scaune goale, Cosmin a rămas ultimul la lucru. S-a mutat la Londra anul trecut pentru a căuta investitori şi spitale dispuse să testeze invenţia.

Cosmin: „Odată pe săptămână în ultima perioadă e un mic câştig, iese ceva, iese o şedinţă cu cineva, iese o conversaţie telefonică cu cineva. Este foarte clar că avanseaăa businessul nostru. Şi acea şedinţă, acele 10 minute sau jumătate de ora sau o oră, sunt atâta de placute..”

După 12 de ore muncă, tânărul pleacă acasă, pentru ca a doua zi are o întâlnire importantă.

Bybhas Roy: „Când le descriu programul altora, sunt foarte impresionaţi. Dacă vor continua, atunci pot transforma medicina modernă.”

Pun pe picioare o afacere, fac bani din asta, dar mai presus de toate le dau o şansă la viaţa normală copiilor cu probleme. Au ajuns departe şi totuşi sunt la început.

România a exportat până  acum creierele tinerilor programatori. Ei au ales să rămână aici şi să lucreze pentru o lume întreagă.

Sursa: protv.ro

(179 accesari)