Costandachi GheorgheBaronii oligarhico-financiari vor să controleze totul
Să fie pusă sub amenințare securitatea Moldovei sau doar securitatea unui oligarh din cauza tranzacției de la BC Eurocreditbank?
Reacția SIS și acțiunile CNFP, după efectuarea tranzacției de înstrăinare a pachetului de acțiuni, deținut de către stat la BC Eurocreditbank, demonstrează suplimentar că instituțiile și structurile de stat din Moldova sunt manipulate-subjugate și acționează la comanda cuiva. Cine este acel ”cuiva” nu este greu de-l identificat, dacă toate variabilele necunoscutele sunt cunoscute, iar toate instrumentele aparțin practic unei persoane (SIS,BNM, CNA, Procuratura, Judecătorii, CNFP, etc.).
SIS nu face nici un fel de comentarii despre decizia sa, iar CNFP acționează tacit la indicațiile SIS. Dacă tranzacția a fost trecută de BNM, CNFP, registratorii independenți, înseamnă că totul a fost în regulă. Sau, după realizarea acestei tranzacții, cineva din baronii bancari s-a dezmeticit cu întârziere, conștientizând că a scăpat ceva din mâinile sale, sau cu adevărat SIS a observat ceva, ce ar pune sub semnul întrebării această tranzacție. Tranzacția de vânzare a cotei statului de 21,02%, pe care o deținea la Eurocreditbank, nu a trezit mare zarvă în societate. Pe de o parte, tranzacția aceasta ca și când a fost realizată în linii mari cu respectarea tuturor cerințelor, deoarece a trecut de BNM. Pe de altă, parte SIS a ordonat CNFP de a suspenda înregistrarea tranzacției, indiferent de faptul că procedura a trecut de Banca Națională.
Apare o întrebare:
De când CNFP este subordonatul SIS-lui? Aceasta trezește mari nedumeriri, or în statul acesta totul s-a încurcat deja, fiecare își impune mendrele în funcție de cine deține influențe mai mari în stat.
Prejudiciile statului și dezmățul structurilor subjugate
Se pare totul se contrazice, este încurcat pe piața financiară din Moldova, or această tranzacție generează multe semne de întrebare.
În primul rând, această tranzacție în valoare de 22 mil. 700 mii lei se pare a fi una mult mai mică, decât cea reală. Prețul unei acțiuni din pachetul tranzactat a fost de 10 lei, pe când real acesta putea fi de cel puțin 20 lei. Astfel statul a pierdut cel puțin 22,7 milioane lei, care pur si simplu ia pus cineva în buzunar.
În al doilea rând, vice guvernatorul BNM declară că cel ce a dorit să cumpere cota substanțială de 50% de la Eurocreditbank, are așa drept, însă după efectuarea tranzacției SIS intervine și cere anularea acesteia. Se pare filtrul celor 22,7 mil lei se oprește aici, la BNM. Cineva și-a încălzit sufletul cu ceva milioane lei.
În al treilea rând, prețul cu care s-au vândut acțiunile, în comparație cu prețurile acțiunilor statului deținute la BEM și vândute în luna august 2013, sunt de două ori mai mari. BEM este cea mai mare bancă din Moldova, respectiv, ar fi corect, după toate regulile, ca costul acțiunilor să fie mult mai mare decât la BC Eurocreditbank, or aceasta demonstrează încă o dată că prejudiciile legate de vânzarea pachetului de acțiuni ale statului de la BEM au fost considerabile. BC Eurocreditbank în ultimii ani practic nu a mai activat în regim normal, iar vorbele despre o posibilă vânzare a ei se vehiculează cel puțin din anul 2011.
Din cele menționate putem deduce că structurile subjugate patronilor oligarhico-politici nu mai ascultă de ei, sau pur si simplu nu pot împărți între ele bucățica oferită de această tranzacție. Pare se încep bătăliile între ei. Așa o situație se poate observa numai în cazurile, când patronii politici pierd influența și controlul politico-oligarhic asupra structurilor de stat. Nimeni nu știe ce ne vor aduce noile alegeri parlamentare, cum se vor redistribui zonele de influență publică, economică și politică, de aceea, cei, care astăzi stau în fotoliile administrației publice se stăruie să rupă fiecare ce poate.
Precedentul cu tranzacția de la BC Eurocreditbank accentuează și mai mult starea șubredă din domeniul investițional din Moldova. Investițiile autohtone și externe în sectorul real al economiei s-au redus de câteva ori în ultimii ani, iar cele de pe piața financiară s-au temperat cu totul, ceea ce expune economia Moldovei unui risc de insolvență tehnică, adică incapacitatea statului de a răspunde angajamentelor financiare publice.
Este straniu că nu corect este înțeles, sau pe nimeni nu-l mai interesează că doar numai investițiile pot majora numărul real a locurilor de muncă, ceea ce automat majorează valoarea adăugată și creșterea PIB.

(122 accesari)