26.1 C
Chișinău
marți, 28 iunie, 2022

Transferarea dosarului Shor la Cahul: „Se continuă tergiversarea examinării cauzei; L-au dus cât mai departe pentru ca societatea civilă să nu poată protesta”

Must read

Comentarii recente

Transferarea dosarului controversatului primar de Orhei, Ilan Shor, la Curtea de Apel Cahul are drept scop de a continua tergiversarea procesului, dar şi de a ţine presa departe de şedinţele de judecată. Opiniile au fost exprimate de către invitaţii emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Nu cred că sunt credibile aceste motive, exact cum a fost scuza privind imposibilitatea traducerii dosarului timp de şapte luni. Niciunul din cele şapte complete de judecători nu pot, după cum s-a prezentat, să examineze acest caz. Este strigător la cer şi scuza este una ridicolă. Este clar că acest demers de strămutare a cauzei la Cahul este strict pentru a continua această tergiversare şi pentru a reduce presiunea publică asupra procesului din Chişinău. Am organizat câteva proteste pentru a aduce în atenţia publicului cazul lui Ilan Shor. Doar după asta Judecătoria Chişinău a binevoit să transmită dosarul astfel încât acele şapte luni de tergiversări s-au finalizat. Noi vom continua să punem presiune, chiar dacă dosarul a fost transferat la Cahul”, a declarat vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Mihai Popşoi.

„Avem un exemplu mai vechi, cazul Norma care, la fel, a fost transferat la Cahul acum câţiva ani. Atunci mai mulţi judecători şi procurori au încercat să delapideze statul de 7,5 milioane de dolari. Atunci s-a implicat presa, s-a implicat Andrei Năstase şi sub presiunea societăţii civile CEDO, fiind informată, a spus că nu este niciun motiv de a da aceşti bani din haznaua statului. Fiind presaţi de presa de la Chişinău, cazul Norma a fost transferat la Cahul. Atunci CSJ în frunte cu Poalelungi a spus că dosarul se transferă la Cahul pentru că judecătorii de la Chişinău pot fi influenţaţi de presă. Acelaşi lucru se întâmplă şi acum. Ca presa să nu ajungă la şedinţele de judecată, ca societatea civilă şi partidele politice emergente mişcării protestatare să nu poată protesta şi cere arestarea lui Shor, l-au dus cât mai departe”, a spus şi vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Liviu Vovc.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al PLDM, Ion Terguţă, consideră că magistraţii au înţeles că la un moment dat ar putea să devină parte a unui joc politic.

„Nu cred că la Cahul oamenii sunt mai puţin interesaţi de acest subiect, pentru că ne-a afectat pe toţi în mare măsură. Judecătorii au înţeles că ar putea să devină parte a unui joc politic, iar cei care ar putea să strângă toate pietrele vor trebui să fie ei Judecătorii in corpore ai Curţii de Apel refuză să judece acest dosar. Eu nu cred că este vorba despre o simplă recuzare a judecătorilor. S-ar putea să fie ceva mai mult decât atât”, afirmă Ion Terguţă.

Precizăm că şi avocaţii lui Veaceslav Platon au cerut strămutarea dosarului clientului lor la o altă instanţă de apel, întrucât fiica preşedintelui Curţii de Apel Chişinău a efectuat urmărirea penală în dosarul Platon. Cererea a fost respinsă însă ca neîntemeiată de către Curtea Supremă de Justiţie.

Ilan Şor a fost condamnat pentru spălare de bani, dar şi cauzare de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere. El a primit 7 ani şi jumătate de închisoare în penitenciar de tip semiînchis.

Pedeapsa ar urma să fie executată odată cu adoptarea unei sentinţe definitive. Timp de jumătate de an, cauza penală a fost blocată în cadrul instanţei de fond, pentru că ar fi fost tradusă sentinţa.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

 1. MERGEA UN BIET EVREU LA CAHUL…

  Da de data aceasta Marină, Marinucă, draga moșulului fătucă, chiar ai dreptate! Ce bine că te-ai antrenat pe șobolanul cela Filat, repetându-i la nesfârșit trâsnăile pe care le-a
  făcut, dar totuși mai mult i le-au inventat escrocul Ilan Șor și procurorii plătiți ai lui Plahotniuk. Dar oricum, faptul că te-ai antrenat și ai devenit o adevărată dră redutabilă
  Répété, care acum poate să-și aplice toată măiestria dobândită prin muncă asiduă pentru demascarea escrocului Ilan Șor, care a furat 2,9 miliarde de dolari de la poporul nostru
  moldovenesc, îți asigură admirația noastră. Chiar mă apucă un impuls moșnegesc să te sărut pe vârful năsucului tău de fătucă cu caracter, într-n entuziasm de moșneag expirat, dar
  care încă se mai ține țeapân.

  Mergea un biet evreu la Cahul… Sper, ca cititorii să-mi înțeleagă metafora. Dacă escrocul Ilan Șor, așa cum este el dolofan și bine hrănit se pornește pe jos cu valizuța spre Cahul, chiar și cu ajutorul numeroasei sale paze de corp, până pe după alegerile parlamentare nu ajunge acolo precis. O să extenuieze Curtea de Apel din Cahul, învățând dosarul pe de rost și căscând a lehamite în așteptarea escrocului, iar dosarul n-o să se urnească din loc.

  Speranța că justiția oligarhului Plahotniuk îl va pedepsi vreodată pe autorul jafului secolului escrocul evreu Ilan Șor cât de cât este foarte iluzorie, așa că dră Répété, toată nădejdea ne-a rămas acum doar în tine. Fă ceia ce știi cel mai bine, adică repetă, repetă și iar repetă! Așa cum ne spuneau o dată la școala primară, repetarea este mama cunoașterii! Cu atât mai mult când ai de-a face cu capete moldovenești, buimăcite de tulburelul de calitate îndoielnică.

  Repetă, repetă și iar repetă dră Répété, să-i între în cap escrocului evreu cum este să furi 2,9 miliarde de dolari de la poporul, care te-a primit cu atâta generozitate și ospitalitate la el, ți-a dat totul de ce aveai nevoie să devii om și tu l-ai mulțumit în așa mod execrabil. „Dă-i
  cărbuni” să-i treacă apetitul de puișori prăjiți în unt și vinuri selecte, dar și de zburdalnica Jasmin, că apăratori ai Patriei moldovenești ne-au făcut îndeajúns, deși am mari îndoieli că vor ști vreodată limba română și-și vor apăra Patria moldovenească. Asta la ei, în Israielul natal sunt aviatori redutabili și tanchiste neînfricate, dar la noi în afară de bancheri escroci și devoratori de puișori prăji în unt nu pot fi altceva.

  Mai râdem noi, râdem, dar să nu uităm, că râde bine cel care râde la urmă. Iar noi suntem în plină stagnare a epopeii dosarului escrocului Șor la Curtea de Apel, tărăgănată cu atâta talent de stăpânul justiției moldovenești, temutul oligarh uzurpator Plahotniuk. Cred că talentata dră Répété, încă mult timp de acum înainte va putea să beneficieze de un trai fără griji cu o bucată mare de pâine albă pe masă, deoarece această epopeie nu este nici pe aproape de sfârșit.

  Recunosc sincer, că mi-a fost greu să mă concentrez asupra lecturii acestui articol al foartei simpatice mie și talentate pentru publicul larg dre Répété, dar pe măsura avansării în lectură mi-am dat seama, că dra Répété mai poate fi onorată pe bună dreptate cu numele dra Triplé, iar mai spre final, chiar cu sofisticatul nume de dra Quadraté. Exact de atâtea ori dra Quadraté ne spune, că soția avocatului escrocului Ilan Șor, dlui Iulian Balan este șefa secretariatului instanței de judecată Lilia Balan. Dacă numai ce botezata dră Quadraté ar repeta tot de patru ori, că inculpatul Ilan Șor este un nenorocit de escroc evreu, care ne-a furat de enorma sumă de 2,9 miliarde de dolari și că stăpânul justiției moldovenești, oligarhul uzurpator Plahotniuk se face punte și munte ca să-l scape pe escroc de închisoare pentru enorma sumă de 2 miliarde de dolari, atunci a-și fi primul, care a-și exclama: „Jos pălăria în fața distinsei dre Quadraté!”

  Dar să ne trezim din zborul prin nori și din excesul de difirambe, aterizând cu picioarele pe pământ. Fără doar și poate mutarea dosarului Șor pe masa Curții de Apel Cahul cu numai șapte magistrați la 168 de km de Chișinău este un nou chițibuș marca oligarhului uzurpator Plahotniuk pentru a împiedica calea escrocului Ilan Șor spre închisoare. Până la momentul actual stăpânul justiției moldovenești, oligarhul uzurpator Plahotniuk a făcut tot ce era posibil pentru bloca
  examinarea dosarului Șor la Curtea de Apel. După mai bine de șase luni în care dosarul Șor a fost blocat la Judecătoria Chișinău pe motiv că a fost tradus în limba rusă, acesta s-a aflat peste o lună la Curtea de Apel Chișinău, fără a fi fixată vreo ședință, deoarece deja patru magistrați din două complete de judecată s-au abținut de la examinare. După ce-a fost dispus al treilea complet de judecată și a fost fixată ședința de judecată Curtea Supremă de Justiție (CSJ) strămută dosarul Șor la Cahul. Și acum, oare mai există doar o singură persoană în țara asta cât de cât întreagă la minte, care să nu vadă manipulările oligarhului uzurpator Plahotniuk cu dosarul escrocului Șor? Mai departe poate fi orice. De la îmbolnăviri în urma unei epidemii foarte periculoase a magistraților din Cahul până la moartea clinică cu înviere miraculoasă á la evreul Iesus Hristos a inculpatului și el evreu, escrocul Ilan Șor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri