alex-cozerMâine e Ziua Independenţei. Individul care îndeplineşte funcţia de preşedinte al Republicii Moldova va apărea din nou public. Pentru prima dată după învestirea lui Streleţ în funcţie. 

Înainte de asta mai apăruse în cadrul turului 2 al alegerilor locale. Şi cam cu prilejul unor astfel de evenimente l-am văzut pe ocupantul funcţiei de preşedinte. În rest, această „legumă” a strălucit prin absenţă în ultimii trei ani şi jumătate.

Toate crimele din ultimii ani, acoperite de „preşedintele Timofti”

Multă lume ar spune că Timofti „trebuie lăsat în pace”. Că el e prea „neînsemnat”, că „nu contează”, că „nu avea ce face”. Dar privite mai atent, lucrurile nu stau deloc chiar aşa.

Din primăvara lui 2012, când acest individ a fost pus preşedinte, în Republica Moldova au avut loc atacuri raider, cetăţenii au fost deposedaţi de afaceri, Banca de Economii şi Aeroportul au fost furate, statul a fost devalizat de miliarde, leul s-a depreciat de două ori, Filat a fost demis pentru corupţie şi-a devenit cadavru politic, Plahotniuc a renunţat de două ori la mandatul de deputat, Leancă merge şi el spre dispariţia din politică, Ghimpu a ajuns la un rating de maximum 2-3%.

Iar în tot acest scenariu apocaliptic unul a stat bine-mersi în funcţie. Îl cheamă Nicolae Timofti şi teoretic e preşedinte.

Pe-acest individ puţina presă liberă nu prea l-a luat în seamă. Prea ocupată cu criminalii mai mari, gen Plahotniuc, Filat, Ghimpu sau Leancă, cel care ocupă funcţia de preşedinte a fost trecut cu lejeritate cu vederea de mass-media.

Totuşi, toate crimele produse în ultimii ani s-au comis cu buna ştiinţă a lui Timofti. SIS-ul este obligat prin lege să-l informeze pe preşedinte despre tot ce se întâmplă, tot acesta conduce Consiliul Suprem de Securitate.

Tot el este cel care numeşte judecători sau poate să-i respingă. Asta în statul cu cel mai corupt sistem judecătoresc din lume. Cred că aţi auzit şi povestea fostului ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, care l-a avertizat în mod repetat de jaful din sistemul bancar.

Preşedintele este şi cel care are ultimul cuvânt la desemnarea premierului. Aţi auzit vreun cuvânt din gura individului la ultimele 4 desemnări?

Dar, cel mai important, această legumă este preşedinte. O funcţie care îţi dă posibilitatea să eclipsezi orice alt politician din ţară. Să devii vioara întâi, un adevărat lider naţional.

Aţi auzit un singur cuvinţel din partea sa de când ocupă funcţia de preşedinte, în legătură cu crimele produse împotriva poporului în fruntea căruia a fost înscăunat? Sigur că nu! Ba mai mult. Atunci când a fost solicitat să se expună în legătură cu dezmăţul din ţară, cu un tupeu pe care nu te aşteptai să-l aibă, „leguma” se răţoia la jurnalişti, că „el are probleme mai importante”.

Timofti, prin faptul că a ocupat funcţia de preşedinte în ultimii trei ani şi jumătate, prin tăcerea sa, a fost paravanul crimelor comise de Plahotniuc şi Filat. El a asigurat şi asigură în continuare „constituţionalitatea” captivităţii statului cel mai sărac din Europa, cu cea mai coruptă justiţie din lume.

Alex Cozer

(81 accesari)