map_europe_moldova-thumb-250-0-18După Ucraina, Republica Moldova este cea mai vulnerabilă țară în imediata vecinătate cu Rusia. Regiunea transnistreană se află la marginea de vest a teritoriului non-rusesc, care potrivit președintelui rus, Vladimir Putin, a fost cândva parte a Imperiului Rus. Odesa și alte regiuni din estul Ucrainei sunt, de asemenea, parte a acestui teritoriu, numit de Putin Novorosia, scrie washingtonpost.com.

Sub pretextul că apără interesele rușilor oriunde aceștia s-ar afla, Vladimir Putin construiește punți între Republica Moldova, Kazahstan și țările baltice. De la anexarea Crimeii și colectarea semnăturilor din regiunea separatistă de peste Nistru, la eliberarea pașapoartelor rusești în țările baltice, Vladimir Putin și-a concentrat atenția asupra țărilor vecine, unde locuiesc vorbitori de limbă rusă.

„Există un mare motiv de a ne îngrijora pentru Republica Moldova. Chiar dacă nu este o intervenție directă, este un moment de a slăbi guvernul și de a spune „Chiar dacă relațiile cu Rusia se înrăutățesc, putem întotdeauna să vă creem neplăceri””, a declarat un înalt oficial al administrației Obama.

În ultima lună, Rusia a declanșat teste de rachete și exerciții de război masive, inclusiv de-a lungul frontierei cu Letonia și Estonia. În acest sens, NATO a sporit patrulele aeriene deasupra statelor baltice și a trimis trupe pentru a desfăşura exerciții pe teren.

Și Kazahstanul pare a fi nervos. Autoritățile de acolo au propus adoptarea unei legi cu privire la includerea unor pedepse aspre pentru apelurile la separatism. În unele regiuni din Nordul Kazahstanului, numărul etnicilor ruși este mult mai mare.

sursa: jurnal.md

 

(262 accesari)