3.2 C
Chișinău
sâmbătă, 4 decembrie, 2021

Sute de oameni din mai multe raioane au protestat astăzi faţă de decizia CEC privind respingerea referendumului

Must read

Comentarii recente

jos juntaSute de oameni din mai multe raioane ale ţării au ieşit astăzi în stradă la apelul lansat de Consiliul Marii Adunări Naţionale. La Rezina, Orhei şi Şoldăneşti au fost manifestaţii împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale de a respinge iniţiativa de organizare a referendumului republican de revizuire a Constituţiei.

La Rezina, peste o sută de oameni au pornit în marş spre centrul oraşului.

Oamenii se declară consternaţi de decizia Comisiei Electorale Centrale de a respinge iniţiativa de organizare a referendumului.
Totodată, manifestanţii au lansat un apel către toţi oamenii de bună credinţă să iasă la mitingul din 24 aprilie, care va avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Împotriva deciziei CEC privind anularea semnăturilor pentru organizarea referendumului republican de modificare a Constituţiei au protestat şi locuitorii din satul Mingir, raionul Hânceşti, dar şi cetăţenii din raionul Ialoveni, acolo unde protestatarii au votat şi o rezoluţie prin care au convenit să nu plătească din propriile buzunare pentru a acoperi gaura formată în buget după furtul din cele trei bănci falimentate.

Toţi au cerut alegeri parlamentare anticipate şi prezidenţiale până în vara acestui an. Totodată, oamenii s-au angajat să iasă la protest pe data de 24 aprilie în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Proteste similare au fost organizate astăzi şi în satul Tocuz, raionul Căuşeni, în oraşele Donduşeni şi Ocniţa, şi în orăşelul Durleşti.

Şi la Orhei, oamenii au manifestat în faţa Consiliului Raional împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale.

Amintim că decizia de a iniţia un referendum a fost luată după protestul organizat pe 6 septembrie 2015 de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”, în cadrul căruia manifestanţii au votat o proclamaţie cu mai multe revendicări. Miercuri, Comisia Electorală Centrală a respins iniţiativa de organizare a plebiscitului în cadrul căruia cetăţenii urmau să se pronunţe pro sau contra alegerii şi demiterii şefului statului prin vot direct, reducerii numărului deputaţilor de la 101 la 71 şi limitării imunităţii parlamentare.

Şeful CEC, Iurie Ciocan, a declarat că deşi în listele de subscripţie au semnat peste 400 de mii de cetăţeni, nu s-a respectat condiţia să fie cel puţin 20 de mii de semnături din jumătate din unităţile administrativ teritoriale de nivelul doi. El a negat că instituţia pe care o conduce ar fi controlată politic.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri