nastase carasciucSe creează impresia că Republica Moldova este un proiect de lege pentru o grupare care încearcă să exploateze ce se mai poate şi eventual să mai atragă fonduri din UE, care mai apoi vor fi furate. De această părere sunt invitaţii emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV, care au subliniat că societatea civilă trebuie să fie mult mai unită sub sloganul anti-corupţiei.
 
„Politica Uniunii Europene faţă de vecinătatea sa s-a schimbat. Se pune orientare deja de la indicatorii cantitativi la indicatori calitativi şi la rezultate. Cu părere de rău, orice reformă care se face, se face de dragul de a bifa că s-a făcut a ceea, a ceea, aceea, s-a adoptat o lege sau alta, da nu ca această reformă trebuie să aducă rezultate. Acesta înseamnă că noi trebuia să simţim bine că justiţia devine independentă, adică justiţia este cu ochii legaţi şi nu face diferenţă dintre unul şi altul şi justiţia este „fair”, adică este într-adevăr justă. Eu nu ştiu la ce sa referit domnul preşedinte Nicolae Timofti când a spus că marcat ritmul ascendent a reformelor dacă anul trecut nu s-a făcut nici una, chiar dacă spune că a fost o rezistenţă din partea sistemului. Dar mie îmi pare că sistemul a fost acelaşi. Atunci, acelaşi sistem a stagnat şi nu a dat curs reformelor, schimbând unul după altul atâţi prim-miniştri, punând în sfârşit unul care l-a dori un partid anumit, care nu a schimbat de fond substanţa”, a declarat directorul Transparency International Moldova, Liliana Caraşciuc.

În aceeaşi ordine de idei, membrul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase a declarat că pe domnul Timofti nu trebuie să îl credem niciodată, pentru că pe domnul Timofti nu face alt ceva decât să citească de pe hârtie ceea ce îi scriu consilierii, iar consilierii au şi ei interesele lor. „Noi trebuie să vedem tabloul real al justiţiei din RM. Republica Moldova la ora actuală se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte corupţia în sistemul judecătoresc. Oamenii care sunt promovaţi în funcţii cheie, conduc această justiţie de şase ani, cel puţin de şase ani, deşi ei au fost în sistem încă de pe anii 1990. Deci, toţi oamenii aceştia care nu au putut rezolva nimic timp de şase ani de zile, au adus justiţia pe ultimul loc în lume în domeniul corupţiei, ne spun ei acum că se vor ocupa de corupţie. Pai, nu poate infractorul să se ocupe de problema unui dosar. Prin urmare, starea de lucru este extrem de gravă. Eu am impresia că la ora actuală se dă startul unei noi poveşti de succes. Cineva vrea să inducă în mintea noastră că povestea noastră de succes nu a fost ea de succes, dar de acum în acolo ne asumăm, dăm din clopoţelul care ni l-a pus nu ştiu cine pe la  Washington şi în felul acesta lansăm un alt mit”, a declarat membrul Platformei.

Năstase a mai adăugat că sistemul judecătoresc din ţară este deja putred şi mâncat de cancer şi trebuie schimbat în mod radical. „ Dacă facem o paralelă cu sistemul de drept din România, ştim că acolo au fost două procese care au fost paralele. Primul proces a fost cel de curăţire şi purificare a sistemului din interior şi zeci de judecători şi procurori au ajuns în închisori pentru că erau corupţi. Dacă ne uităm la noi, nimeni nu a fost măcar condamnat. Oameni care au comis crime sunt lăsaţi să plece onorabil din sistem. Noi în 2015 am ieşit în stradă cu întreaga societate şi am vorbit despre cei 18 miliarde de dolari spălaţi de Federaţia Rusă, acum ca noi să aflăm că atunci când noi protestam judecătorii din acest sistem spălau alte 10,8 miliarde de dolari. Reforme nu sunt şi nu vor fi. Nu poate cel care a capturat instituţiile statului să facă reforme, nu are cum”. Membrul Platformei a dat de înţeles că clasa politică trebuie schimbată atunci când societatea va fi gata să accepte o noua.

Istoricul şi politologul Aurelian Lavric spune că reformele întreprinse până acum nu constau în majorările de salarii care li s-au făcut judecătorilor sau de renovarea Curţii de Apel şi că lucrurile nu s-au mişcat de loc. „O ţară cu un sistem de justiţiei în care oamenii nu au încredere, deci atunci când se pune problema când oamenii merg acolo şi de fapt Curtea de Justiţie este o instanţă care face o licitaţie şi cine plăteşte mai mult acela câştigă, este clar că asemenea ţară este sortită dispariţiei” a declarat specialistul politic.

Lavric a mai spus că în Republica Moldova poţi să ai o funcţie în afara statului şi ea să fie mai importantă decât una din interior. „Eu personal vreau să spun ca acest forum a fost o şansă foarte bună pentru ca persoanele care au o influenţă în acest stat, să prezinte un proiect de ţară, pentru că ceea ce aşteaptă occidentul este o echipă de persoane inteligente care să vorbească aceeaşi limbă cu politicienii şi clasa politică din UE. Singura realizare intelectuală pe care pot să le propună aceste partide care se declară europene, este ca Republica Moldova să fie o căpuşă pe corpul Uniunii Europene. Să primească resurse şi fonduri, cu care să menţină ţara pe linia de plutire, pentru că ei sunt incapabili să creeze condiţii ca acest stat să se dezvolte”, a mai spus Lavric.

Sursa:jurnal.md

(16 accesari)