15.5 C
Chișinău
miercuri, 18 mai, 2022

Și deputații vor avea un cod de etică

Must read

Comentarii recente

_DSC2119Comportamentul deputaților va fi monitorizat de prevederile codului de etică, propus în Parlament de către PLDM. De acum înainte, politicienii vor fi atenți să nu insulte, să amenințe, să primească cadouri ori onorarii, altfel vor fi sancționați.

Conform proiectului liberal-democraților, în plenul Parlamentului va un Comisar de etică, care va supraveghea conduita deputaților. „Raportul Comisarului pentru etică va fi examinat de Comisia juridică, numiri și imunități. În același timp Comisia va fi organul în care deputatul vizat în investigație va putea contesta raportul și sancțiunile propuse de Comisar. Comisia va propune Plenului Parlamentului ultima sancțiune”, spun autorii proiectului.

Pentru nerespectare, deputații vor fi nevoiți să ceară public scuze, să piardă dreptul la indemnizație, să ramburseze orice profit, avantaj, beneficiu ilicit, dar și să ramburseze îndemnizațiile primite în calitate de deputat, pentru perioada duratei acțiunii de violare a prezentului Cod, în caz de violare continuă. De asemenea li se va interzice să participe la activitățile Legislativului pe o perioadă de pînă la 10 zile.

Prevederile Codului de etică impune respectarea lui de către deputați în țară, dar și peste hotare, inclusiv și atunci cînd vor întreprinde vizite de lucru . Actul a fost eleborat, studiind Codurile din 14 state din Uniunea Europeană, Comunitatea Statelor Independente, America de Nord și Australia.

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

  1. În principiu, noi acceptăm măsurile de supraveghere a conduitei oamenilor legii, însă aceasta este doar o micuţă măsură pentru a face regulă în ţară. Sunt mult mai importante şi vitale probleme care trebuie urgent soluţionate. În primul rînd corupţia,mafia, hoţia, care s-a oploşit în eşaloanele de vîrf al puterii. Dacă a ajuns să fie implicată în afaceri mafiote, în hoţie, în tîlhărie, în atacuri de tip raider a preşedintelui Curţii (anti)Constituţionale, tovarăşul Alexandru Tănase, care cu primul bandit al Moldovei, Plahotniuk, cu Poalelungi, cu Berlinschi şi Damir, să fure băncile, apoi dragii noştri, este strigător la cer. Fiul ( Al. Tănase) jefuieşte şi dezbracă ţara şi poporul, iar tăticul (C. Tănase), zi de zi, în ziarul lui Plahotniuk „TIMPUL”, promovează patriotismul, dragostea de ţară, românismul, guvernare cu mîini curate, integrarea europeană, devotamentul faţă de patrie, demnitatea naţională, etc. Seamănă leit cu un şiretlic şi o făţărnicie pur moldovenească, adusă pînă la o perfecţiune de individiat. Un fel de business foarte profitabil de tip moldovenesc. Al. Tănase şi C. Tănase, cu permisiunea lui Plahotniuk, au primit accesul la treuca plină cu lături grase şi gustoase, numai că din aviditate de putere, bani şi viaţă uşoară, n-au observat, că hăpăind cu nesaţ lăturile, s-au murdărit cu ele de la rît şi pînă la coadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri