Cristian-Tudor-Popescu1Mai multă insistenţă şi incisivitate. Sunt câteva dintre calităţile de care ar trebui să dea dovadă un jurnalist atunci când vrea să obţină un răspuns complet din partea autorităţilor, care de multe ori se eschivează să ofere detalii în cazurile de interes public.

Sunt sugestiile făcute de Cristian Tudor Popescu, unul dintre cei mai influenţi editorialişti din România, aflat într-o vizită la Chişinău.

Cristian Tudor Popescu afirmă că în România lucrurile în relaţia presă-funcţionari publici s-au schimbat în bine datorită insistenţei mass-media în demersurile sale.

„Trebuie să duceţi un război de gherilă, cum s-a dus şi în România. Acum lucrurile stau ceva mai bine, dar în urmă cu nişte ani se confruntau jurnaliştii din România cu exact aceeaşi situaţie: opacitate, respingere, lipsă de transparenţă din partea instituţiilor statului. Păi domnule, gazetarul are în fişa postului, el are această caracteristică: îl dai pe uşă afară, el intră pe fereastră, altfel el nu e gazetar. Deci, trebuie să ai tenacitatea să ciocăneşti acolo, să dai cu ciocul cum dă ciocănitoarea până când ţi se deschide. Că prima reacţie a instituţie este, ea ştii ce aşteaptă? Să cedezi. Te respinge o dată, de două ori, de trei ori, te deturnează, doar, doar o să zici: băi, lasă-l, mă duc. Nu trebuie să cedezi! Trebuie hărţuiţi, altă cale nu există”, a declarat Cristian Tudor Popescu, senior editor al ziarului Gândul din România.

Editorialistul susţine că în România investigaţiile jurnalistice care demască acte de corupţie sau conflicte de interese, au consecinţe grave pentru cei vizaţi. Acest lucru a început să fie vizibil din 2004, atunci când în România a demarat reforma în justiţie.

„Aşa era şi la noi înainte de 2004. Era de neconceput ca o dezvăluire de presă să aibă atunci urmări până la arestare, demisie. Lucrurile aşa cum erau în justiţie înainte de 2004 erau ca la dumneavoastră, fără reacţie, noi tot scriam şi atunci presa scria de făcea scurtă la mână, dar nu era băgată în seamă, se mergea câinii latră, caravana trece. E, acum nu mai e aşa. Acum după cum vedeţi, în România se întâmplă nişte lucruri”, a reiterat editorialistul.

Carul poate fi urnit din loc și în Republica Moldova.

„Pentru asta trebuie să se schimbe atmosfera din justiţie. Trebuie schimbaţi nişte oameni, trebuie schimbate nişte direcţii acolo, ceea ce s-a întâmplat în România şi efectele le vedem”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul român s-a aflat la Chişinău la invitaţia Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în cadrul proiectului „Experienţă internațională pentru jurnaliştii locali”.

Cristian Tudor Popescu a devenit în ultimul deceniu un adevărat lider de opinie pentru societatea românească, luând premii an de an pentru cel mai bun jurnalist, cel mai bun analist politic și cel mai influent editorialist.

Sursa: jurnal.md

(206 accesari)