23.2 C
Chișinău
luni, 26 septembrie, 2022

Sărbători inventate în interese de partid

Must read

Comentarii recente

Nadejda BranzanÎn luna noiembrie o epidemie de euforie de sărbătoare a cuprins trei raioane – Rezina, Sângerei și Șoldănești cu riscul de a se extinde mai departe.Cu mult fast au fost marcate 75 ani de la formarea primeleor două și 35 ani de la fondarea unuia din cele mai noi raioane de pe harta RM –Șoldănești. O sărbătoare unicat, caci nici comuniștilor nu le-a trăsnit prin cap o asemenea aventură.

Comuniștii sărbătoreau (dar fără asemenea spectacole fastuoase) 28 iunie – ziua „eliberării”, adică anexării Basarabiel la URSS și traducerii în viață a înțelegirii dintre Stalin și Hitler, materializată prin Pactul Ribentrop –Molotov și protocolul adițional secret la acest pact. Ucazul de formare a raioanelor din 11.11 1940 a fost o realizare în continuare a procesului de ocupație. Este adevarat ca aceste raioane nu au dovedit bine să se formeze caci peste câteva luni, la 03. 09. 1941 în baza Decret-Lege Nr. 790 „Pentru organizarea Basarabiei și Bucovunei” emis de Guvernul României se revine din nou la județe, plase și comune. (sursa Anatol Petrenco. Chișinău, 1977 „ Basarabia în al doilea război mondial 1940-1944.” Pagina 100.)

În istoria moderna au fost create județe prin lege în 1999 și lichidate de comuniști ,reveniți la putere, în 2002. În conclizie putem spune că nici Șoldăneștii nu au 35 ani împliniți și nici Rezina 75. În acest context apare întrebarea: cui ati adus omagiu stimaţii mei pământeni marcând această aniversare: lui Stalin sau Molotov? Am citit felicitarea președintei Raionului Șoldănești adresată rezinenilor în care din tot sufletul și cu o mare plăcere și nedisimulată bucurie ne îndeamnă să păstrăm patriotismul și dragostea de țară.Drept ca din felicitare nu prea este clar față de care țară.

Reiese că daca Stalin nu ocupa Basarabia nu am fi avut parte de o asemenea sărbătoare. Am fi trăit și azi în județe , plase și comune, drept că în Uniunea Europeană, acolo unde fug azi ilegal de la „binele raional” sute de mii de moldoveni; acolo unde nu se fură miliardele din buzunarul poporului și cetățenii trăesc într-un stat democratic, nu în captivitate, plătind din salariile şi pensiile mizere tribut oligarhilor şi altor bandiţi în lege.

Mai apoi locuitorii nu ar fi trecut printre atâtea încercări din care cu greu (şi nu toţi) au reușit să supraviețuiască. Rezinenii la 28 iunie nu ar s-ar fi ascuns de frică în beciuri când trupele sovietice treceau Nistrul; în 1944 nu ar fi fost înrolați în Armata Roşie fără a trece minim control medical şi fără a fi instruiţi din punct de vedere militar trimişi pe frontul sovieto – german peste 5000 de bărbaţi din localităţile actualului raion Rezina dintre care circa 1550 au rămas să zacă în pământ străin.

Nu am fi trecut prin foame organizată, încât nu avea cine să sape gropi pentru morți. Din satele raionului Rezina nu ar fi fost deportați în Siberia, represaţi şi împuşcaţi peste 1700 de intelectuali şi gospodari. Tinerii noștri nu ar fost trimiși la războiul din Afganistan, iar mamele celor uciși în acesr război nu ar fi primit sicrie pe gratis, dar pe care nu aveau dreptul să le deschidă pentru a vedea chipul copiilor. Nu am fi avut război la Nistru.

Dar pentru că pe toate le-am avut, cineva s-a gândit să ar fi bine transforme aceste răni încă sângerânde în motive de sărbătoare, cu muzică, dansuri, veselie. Oare chiar cei care au încins hora chiar în preajma unui monument ridicat, precum afirmă iniţiatorii acţiunii, în memoria tinerilor căzuți în Afganistan, luptele de la Nistru și celor peste 1550 de vieţi pierdute în cel de-al Doilea Război Mondial nu s-au gândit că ţopăie pe sânge şi oseminte, pe lacrimi şi durere?

Doar potrivit celor cu iniţiativa acest monument simbolizează anume mormântul pământenilor-eroi. Oare nu este asta o profanare a memoriei eroilor și o lovitură dată părinților și rudelor lor?
Din cele expuse mai sus eu cred că este evident: această „sărbătoare” aduce mai mult a farsă politică, menită să distragă atenţia maselor de la situaţia catastrofală în care a adus ţara actuala guvernare, să promoveze imaginea Partidului Democrat din Moldova în condițiile unor eventuale alegeri anticipate. Pentru că în toate cele trei raioane sunt guvernate de reprezentanţii acestui partid: Eleonora Graur la Rezina, Svetlana Rotundu – la Șoldănețti și Vasili Marandiuc – la Sângerei. Oaspeții speciali ai evenimentului au fost după cum urmează: la Sângerei – Marian Lupu președintele PDM, Șoldănești – Valentina Stratan, vicepreședinte PDM și Rezina – Ministrul Justiției V. Cebotari, membru al PD.

Acest gen de activități este preluat de la Dodon, Shor și Renat Usatâi. Fiecare partid este în drept să organizeze în limitele legii acțiuni de promovare a formaţiunii, dar aceste trebuie prezentate ca acţiuni de partid şi organizate cu propriile resursele şi nu cu bani publici.
În calitatea mea de semnatară a Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova (una din cei 278 de fondatori ai statului Republica Moldova) ași vrea să fac un apel către oamenii de bună credință, intelectuali, primari și agricultori.

Trecem printr-o perioadă foarte complicată, când statul nostru a fost capturat de nişte impostori, în captivitae sunt instituțiile statului împreună cu noi, cetățenii. Rugina corupţiei, aidoma unei metastaze, a afectat toate structurile statului. Forțele care își doresc un nou “28 iunie” iarăşi ridică capul. Adrian Candu, în calitate de Ministru al Economiei, fiind într-o vizită la Moscova, la 20.11 2014 a dat un interviu pentru „RIA Novosti.” La întrbarea despre investiții în Moldova a propus următoarele: privatizarea RED Nord, Red Nord-Vest, Moldtelecom, înterprinderilor de vinificare, sistemului bancar, concesionarea Cailor Ferate ale Moldovei și ATENȚIE ! schimbarea legislației ce ar permite vinderea terenurilor agricole străinilor. Iar pierzând pământul şi patrimoniul strategic ţara nu mai este ţară şi statul nu mai este stat. Să fim cu ochii pe ei asemenea soi de lideri. Ei deja ne-au făcut mult rău, să nu le permitem să-şi realizeze în totalitate planurile…

Nicolae Bălcescu la mijlocul sec XIX a spus: ”Menirea intelectualului este de a lumina poporul”. Să ne implicăm, să nu permitem altora să ne decidă soarta. Doamnelor și Domnilor Primari! Domniile Voastre sunteți aleși pentru patru ani și nimeni în afară de alegători nu vă pot rechema din funcție. Ați fost aleși pentru faptul că oamenii vă cunosc și consideră că sunteți cei mai buni și veți putea face multe lucruri bune pentru comunitate. Dumneavoastră sunteţi osândiţi să scrieţi în istoria localităţilor natale o filă pentru cel puţin patru ani.

Pentru ca „sărbători” de tipul celei suspomenite să nu se mai repete, cinstiți-vă înaintașii , analizaţi la rece cele întâmplate şi măsuraţi de şapte ori înainte de a decide, gândiţi-vă ce vor spune urmaşii despre Dumneavoastră. Ridicați în fiecare sat un monument în memoria deportaților pe care să fie încrustate numele lor. Profesorii ar fi bine să le vorbească copiilor cât mai mult despre istoria şi personalităţile din localitatea natală. Termin cu un îndemn la demnitate a tinerei și regretatei poetese Steliana Gramma.

Când ne cuprinde frica nu știu cum
Și însăși lașitatea e o boală
Să supavețuim, dar nu oricum
Ci doar păstrînd coloana vertebrală.

Nadejda Brânzan,

deputat în Primul Parlament

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri