Ronin Terente, cunoscut spațiului public în urma unor proiecte, cum ar fi blogul „Parazitul Proletar” sau „Micul Psih”, a dezvăluit pentru Europa Liberă, în cadrul Jurnalului Săptămânal, istoria fratelui său care a nimerit în robie în Portugalia și cum a reușit să-l întoarcă acasă.

„A vrut să câștige un ban ș-a câștigat o tonă de probleme. Fratele meu a nimerit în cea mai veche și cunoscută formă de escrocherie și trafic de ființe umane. Schema e valabilă de prin 90 și e la fel cam în toată lumea. Găsești un anunț care-ți promite multe, până ajungi la câteva mii de km de la casă”, a povestit acesta, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Fratele lui Ronin Terente a găsit un anunț de angajare pe Facebook. „L-a prins reclama, după algoritmul căutărilor pe Google. A intrat în discuție cu o pagină de persoană fizică, cu titlu banal și drept avatar o plantație bine amenajată de portocale sau măslini. Undeva în mintea lui înțelegea că nu e ok să cauți muncă legală pe FB sau 999, dar s-a gândit că nu poate chiar oricine să-și facă firmă de *Lucru legal peste hotare*, or să angajeze oameni fără vreun contract și licență. Pe atunci era naiv și credea că statul se implică în protecția cetățeanului de șarlatanii ca asta și de particulari care au procent pe fiecare suflet adus”.

Până atunci, însă mama sa a ajuns prima victimă a acestei scheme. „Mama a nimerit prima în schema asta, când a înțeles că-i periculos și poate muri acolo a sunat să-l oprească pe fratele meu, dar ăsta era deja în autobuz. Pentru că mama a mers în Portugalia, acolo a mers și el. Au găsit de lucru ambii în zona Beja. Drumul durează 4 zile. Mama după 3 zile a fost la un pas de moarte și m-a sunat s-o întâlnesc la autobuz și s-o ajut cu banii de bilet. A zis că revine urgent. Fratele meu era deja aproape acolo. Nu s-au sincronizat, din păcate. Au mers ambii, în zile diferite, cu aceeași companie de transport, din centru capitalei, cu oficiu într-o casă particulară. Atunci am auzit de la ea prima oară de faptul că șoferii autocarelor acestei companii obișnuiesc să rețină pașapoartele și ți le restituie doar după ce le plătești biletul. Fie într-o direcție, fie în alta”.

„Persoana din spatele avatarului a venit cu mașina după fratele meu și colegul lui, dar a zis că n-are bani să-i plătească șoferului și că mâine le va lua pașapoartele, iar acum e timpul să meargă la odihnă. Au ajuns la 2pm. Schema începe aici, în înțelegerea dintre șofer și așa-zisul intermediar. Au fost urcați în mașină și duși într-un grajd, în afara localității, unde un grup de bărbați beți dormeau pe niște saltele slinoase. Obosiți după patru zile de drum și fără acte, s-au trezit într-un șoc emoțional, dar pentru că au fost lăsați și intermediarul a plecat anunțându-i că dimineață revine să-i ia, băieții au fost lăsați. Fratele meu și colegul lui au așteptat dimineața, au făcut câteva poze și, foarte atent, au fugit de-acolo peste deal, înțelegând că ceva nu e-n regulă în grajdul ăla, mirosea a filme horror. Au alergat vreo 25 km până la cea mai apropiată localitate, unde a găsit wi-fi și m-a sunat”, a spus Ronin Terente.

Când l-a sunat fratele, l-a sfătuit să meargă la poliție să alerteze despre faptul că i-a fost furat pașaportul sau că l-a pierdut. „Fratele meu nu vorbește decât româna și rusa, deci acolo era pierdut, dacă nu era cu un coleg care știa engleza. Au fost la poliție, dar poliția a zis că nu poate face nimic, să meargă la Lisabona la ambasadă. Peste ceva timp m-a sunat și mi-a zis că a dat de un băiat pe care l-a cunoscut în autocar și care lucrează la un român din zonă. Au mers încolo cu colegul, care peste o zi a fugit peste câmp. A fost pus să culeagă pepeni galbeni și verzi. … Peste câteva zile de muncă, moment în care fratele meu spera să adune banii necesari de drum și să-și găsească actul la acel intermediar care l-a băgat în istoria asta, a aflat că de fapt nimeni nu mișcă pentru el un deget și că cetățeanul la care muncea acum nu-i poate întoarce actul, deși, cică, a încercat. Atunci m-a sunat iar și m-a rugat să mă implic cum pot, pentru că îi este foarte trist și rău. Nu prea știam ce să fac ș-am testat capacitățile internetului. Am dat un anunț pe FB ș-am primit mai multe recomandări, pe care am început să le testez”.

Șeful nou l-a ajutat cu bani de drum și i-a permis să plece, după ce fratele lui Ronin Terente i-a explicat că nu mai poate sta. „A mers desculț 30km până la cea mai apropiată gară și cu picioarele roase până la sânge a ajuns la o persoană de încredere, cu care i-am făcut legătura. N-am ezitat să contactez persoana, care a făcut un enorm efort să-l ajute pe fratele meu să iasă de acolo și să ajungă până la ambasadă. Ajuns la ambasadă a povestit tot ce i s-a întâmplat și ambasadorul a zis că nu știe despre ce e vorba, dar s-a implicat împreună cu consulatul la toate 100%, mai ales după ce au aflat că deja am început să fac fum pe subiectul ăsta. Au făcut și o linie fierbinte, la care moldovenii maltratați și umiliți puteau suna și cere ajutor. … A mers acolo să depună plângeri la organele abilitate și s-a pornit proces penal. Între timp, cu ajutorul internetului, în câteva ore eu am aflat cine sunt cei care l-au dus încolo. A fost ușor pentru că ei nici măcar nu se ascund”.

Istoria se lasă cu mai multe întrebări către autorități. Vă recomandăm să o citiți integral despre cum a fost, de luni până vineri, pe Europa Liberă.

realitatea.md


(46 accesari)