filat, lupu, cormanPartenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova cer politicienilor de la Chişinău să urgenteze procesul de creare a noii alianţe de guvernare, iar economiştii atenţionează asupra riscului ca Moldova să rateze bani europeni din cauza nerealizării angajamentelor.

„Să nu uităm că orice asistenţă externă este condiţionată de calitatea şi dinamica reformelor. Prin urmare, verdictul va fi unul trist pentru autorităţile moldovene, care nu doar vor pierde asistenţa europeană, financiară şi tehnică, dar şi sprijinul, inclusiv încrederea din partea partenerilor europeni. Republica Moldova nu-şi poate permite luxul de a rata oportunitatea istorică oferită de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”, a declarat analistul „Expert-Grup”, Denis Cenuşă, pentru Deutsche Welle.

Republica Moldova a intrat în anul 2015 fără un buget aprobat, spitalele reclamă lipsa de medicamente; leul moldovenesc se prăbuşeşte; trei bănci au intrat sub „administrarea specială” a Băncii Naţionale din cauza riscului de a falimenta (ca urmare a furtului de valută); deşi, în lume, cotaţia petrolului a scăzut puternic, în Moldova benzinăriile au operat doar reduceri „cosmetice” la carburanţi. Starea de provizorat în care activează Guvernul în exerciţiu, al cărui mandat a expirat, începe să afecteze toate domeniile economiei naţionale, mai comentează DW.

Analistul politic Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice, consideră că tergiversarea negocierilor privind formarea noii guvernări este cauzată de interesele obscure ale partidelor care participă la discuţii.

„Ne-au promis implementarea Acordului de Asociere, investiţii de miliarde, lustraţii în privinţa corupţiei, iar atunci când a ajuns vorba la constituirea unei coaliţii, prin care să fie implementate aceste promisiuni, s-au împotmolit. Înseamnă că ei ne-au minţit în campanie electorală şi în realitate sunt ghidaţi de interese obscure, în urma conflictului dintre care ei nu sunt capabili să creeze o coaliţie de guvernare”, a declarat analistul politic la Europa Liberă.

Aceste partide continuă partajarea unor domenii şi funcţii care într-un stat de drept ar trebui să fie apolitice, în special cel al justiţiei, a sugerat Oazu Nantoi.

„Vedem o mie şi o sută de restanţe care parvin anume din cauza faptului că RM nu are o justiţie, şi 7 aprilie 2009, şi Pădurea Domnească, şi coruperea deputaţilor. Şi atunci când justiţia moldovenească instantaneu se declanşează şi adoptă nişte decizii peste noapte, iar în alte cazuri deciziile sunt tergiversate cu anii, eu consider că aceste interese obscure sunt puse la baza acestui târg absolut iresponsabil în faţa alegătorilor şi din această cauză noi nu avem coaliţie. Eu îmi dau seama că dintre 101 deputaţi sunt oameni foarte diferiţi, eu nu vreau să-i calific pe toţi ca pe nişte iresponsabili, dar atâta timp cât noi nu avem coaliţie, eu constat că alegătorii sunt sfidaţi de cei pentru care au votat”, a mai spus analistul politic.

Precizăm că ieri seara, PD şi PLDM au anunţat că negocierile cu PL pentru formarea unei coaliţii de guvernare au intrat în impas şi că sunt gata să înceapă discuţii cu PCRM.

Începând de astăzi, preşedintele Nicolae Timofti a anunţat că iniţiază discuţii cu fracţiunile parlamentare pentru a desemna un candidat la funcţia de prim-ministru.

Primele discuţii preşedintele le va avea cu fracţiunea socialiştilor, în cadrul unei întâlniri care va avea loc la ora 12:30, la Reşedinţa de stat. Consultările cu celelalte fracţiuni parlamentare vor fi anunţate pe parcurs.

Sursa:jurnal.md

 

(81 accesari)