_74938553_74938552Ascunși într-o pădure din estul Ucrainei, aproape de granița cu Rusia, mai mult de o sută de recruți se pregătesc să lupte împotriva armatei țării. Jurnaliștii de la BBC au reușit să obțină accesul într-o tabără de antrenament a separatiștilor proruși din estul Ucrainei. 

În urmă cu câteva zile, cei mai mulți dintre ei aveau locuri de muncă obișnuite. 

Chiar și comandantul lor, Alexei Mozgovoi, este nou în acest domeniu. Dacă anterior el conducea o companie de construcții, acum este gata să conducă oamenii împotriva Guvernului de la Kiev, pe care îl consideră ilegal.

„Este deja o stare de război civil. Războiul civil a început după primele focuri în Slaveansk, iar acum este în plină desfășurare. Estul Ucrainei se apropie în mod constant de Rusia și aceasta e realitatea”, spune Mozgovoi.

Antrenamentele separatișilor au loc sub drapelul Partidului (ultranaționalist) Liberal Democrat din Rusia, fondat și condus de deputatul rus Vladimir Jirinovski.

Liderul activiștilor proruși s-a arătat deranjat de întrebările reporterului BBC despre o vizită recentă la Moscova.

„De ce vă interesează despre călătoria mea la Moscova? Noi suntem un singur popor. De la cine ar trebui să cer sfatul dacă nu de la rudele mele?”.

sursa: jurnal.md

(96 accesari)