-0 C
Chișinău
miercuri, 30 noiembrie, 2022

Radiografia Cabinetului: cine sunt miniștrii demni să rămână în viitorul Guvern

Must read

Comentarii recente

colaj pentru glasuSăptămâna aceasta, liderii celor trei partide PD, PL și PLDM trebuie să decidă asupra viitoarei alianțe de guvernare. Președintele Nicolae Timofti le-a dat termen până vineri, 5 aprilie, atunci când șeful statului va anunța candidatul pentru funcția de prim-ministru. Va fi acesta Vlad Filat sau nu, urmează să vedem. Ne întrebăm însă: cine din miniștrii actuali în exercițiu își va păstra fotoliul și cine nu. I-am rugat pe analistul politic Anatol Țăranu, jurnalistul și editorialistul Arcadie Gherasim și bloggerul Eugen Luchianiuc să facă radiografia Cabinetului.

VLAD FILATVlad_FILAt

ANATOL ȚĂRANU Eu cred că fără Vlad Filat pur și simplu nu poate exista  viitorul unei alianțe democratice. Vlad Filat este o condiție sine qua non. În lipsa lui Vlad Filat pur și simplu nu va fi făcută nicio alianță, nicio majoritate parlamentară și alternativa lui Vlad Filat e alegeri anticipate.

ARCADIE GHERASIM Cred că Vlad Filat merită să rămână în funcție, pornind de la faptul că trebuie respectată prezumția nevinovăției. Dacă era respectată prezumția nevinovăției, cei care l-au demis nu aveau niciun motiv legal să-l demită pentru că el a fost demis în baza unei declarații politice, a unui editorial elaborat de comuniști și votat de cei care l-au demis. Cu toate păcatele și nepăcatele, cu toate erorile și disfuncționalitățile care au existat în acest Guvern, oricum este un merit și al lui Filat, dar și al Executivului, faptul că Programul de guvernare a fost realizat, eu aș spune, cu succes, dar nu definitiv. Au pornit foarte multe reforme. Republica Moldova se află, să spunem așa, aproape de vârful unui pisc. Dacă se rupe această guvernare aici, ne prăbușim și coborâm din nou la poalele muntelui.

EUGEN LUCHIANIUC Dacă va fi AIE3 sigur că va rămâne. ”Куда мы денемся”. Totuși e liderul PLDM.

IURIE LEANCĂLeanca_nousc

ANATOL ȚĂRANU Eu nu cred că cineva în această țară va pune sub semnul întrebării competența profesională a lui Leancă. Eu cred că păstrarea lui în Guvern este ca și un fapt împlinit în caz dacă va exista Guvern.

ARCADIE GHERASIM Iurie Leancă indiscutabil rămâne în funcție  pentru că ministerul și-a făcut foarte bine treaba.

EUGEN LUCHIANIUC Unul dintre puținii care știe ce face. Și o face bine. Trebuie să rămână.

VALERIU LAZĂR

ANATOL ȚĂRANU Cu Valeriu Lazăr e mai complicat. El singur a spus că păstrarea sa în Guvern depinde de calitatea comunicării în acest viitor Lazar_nouGuvern. Noi cunoaștem faptul că Lazăr are probleme de comunicare cu premierul și aceasta pune sub semnul întrebării păstrarea lui în viitorul Cabinet.

ARCADIE GHERASIM Valeriu Lazăr ar putea să rămână, dar cu o condiție: dacă ar percepe economia la nivel macroeconomic. El are o viziune de om de afaceri, vede pe sectoare, dar nu vede în compexitate economia Moldovei. Un exemplu ar fi că în Strategia de dezvoltare 2020 nu există capitolul agricultură.  

EUGEN LUCHIANIUC Nu va ajunge în noul Guvern. Nu că ar fi rău ministru, dar pentru că nu e membru al noii echipe PD. Candu va fi în locul lui.

EUGEN CARPOV

ANATOL ȚĂRANU Eu cred că Eugen Carpov deja a acumulat experiența necesară pe acest domeniu și este puțin probabil că el va fi înlocuit cu cineva.Eugen-Carpov--Vicepremier-pentru-Integrare

ARCADIE GHERASIM Este bun pentru că știe a ține pauza foarte, foarte necesară nu numai în relația cu Nina Ștanski, dar și cu raioanele de est ale RM. Este nevoie de o pauză în aceste relații. Au spus-o și americanii și europenii că proiectul de unificare a celor două maluri se va produce doar sub influența benefică a unui nou statut al Moldovei în relația cu UE. Carpov implementează o politică a Chișinăului de tergiversare și toată lumea știe asta.

EUGEN LUCHIANIUC Oamenii spun că e bun. Cei din domeniu. Eu nu prea am văzut progrese în domeniul transnistrean. L-aș pune pe Nantoi în locul lui.

MIHAI MOLDOVANU

ANATOL ȚĂRANU Mihai Moldovanu se găsește totalmente la discreția lui Mihai Ghimpu. În ultimă instanță, Mihai Ghimpu va decide dacă Mihai Moldovanu va rămâne în Guvern cu condiția că acest domeniu va rămâne în custodia Partidului Liberal.Mihai_Moldovanu

ARCADIE GHERASIM Eu cred că Mihai Moldovanu ar trebui să-și găsească o altă funcție pentru că nu exagerez dacă spun că RM se află acum în pragul unei posibile explozii sociale. Avem vreo 600 de mii de pensionari plus familii social-vulnerabile care se află la limita sărăciei și care sunt extrem de nemulțumiți de actualul sistem de reformare a protecției sociale. Este o disfuncționlitate pe care domnul Moldovanu trebuia să o rezolve demult. În plus, domnul Moldovanu nu a făcut nimic pentru ca să elimine salariul la plic.  El nu a făcut treabă. Aici trebuie un om cu viziuni generale asupra problemelor.

EUGEN LUCHIANIUC Și-a făcut blog. În rest țin minte doar cum se sfădea cu Usatîi și cu Filat la ședințe. Parcă mișcă ceva. L-aș lăsa.

VEACESLAV  NEGRUȚA

ANATOL ȚĂRANU Veaceslav Negruța are probleme. Desigur că acest dosar îl va face foarte vulnerabil, dar  în același timp el deja a acumulat Negruta_nouexperiența necesară unui ministru de finanțe. Apropo, ministrul de finanțe în orice Guvern este o figură cheie. Nu știu cum va putea fi dumnealui înlocuit, dar dacă Filat va merge pe calea renovării cardinale a Cabinetului de miniștri, eu cred că șansele lui Negruța ar putea să scadă dramatic.

ARCADIE GHERASIM Ooo, cel mai zgârcit ministru. Așa și se cuvine, să ai la finanțe un om zgârcit. Domnul Negruța vrea să facă disciplină. Dincolo de asta, este un om onest și eu consider că a fost o nedumerire faptul că a semnat acea dispoziție de plată pentru Petru Sandulachi. În principiu, finanțele sunt gestionate corect de domnul ministru, alta e că ceea ce descoperă Curtea de Conturi ține de responsabilitatea fiecărui ministru.

EUGEN LUCHIANIUC Nu cred că merită să rămână. Toți sunt nemulțumiți de el. Cel mai slab ministru PLDM.

OLEG EFRIM

ANATOL ȚĂRANU Oleg Efrim este un ministru al justiției care a demonstrat capacitatea sa de a lucra cu premierul. Aceasta îi mărește șansa de aefrim_oleg rămâne la minister, dar iarăși, în ce măsură el se va înscrie în această tendință foarte probabilă pe care o va manifesta premierul la reînnoirea Cabinetului.

ARCADIE GHERASIM Eu mă tem că Oleg Efrim va avea cei mai mulți dușmani, chiar mai mulți decât Veaceslav Negruța, pentru că el a fost primul care l-a sfidat deschis pe domnul Plahotniuc când a cerut ca Vlad Plahotniuc să nu fie vicepreședintele Consiliului de reformă a instituțiilor de drept și a spus: ori eu, ori Plahotniuc. Era tânăr și nebun, dar este un luptător și este foarte bine apreciat de partenerii externi. Eu cred că el merită să rămână aici și să rupă sistemul.

EUGEN LUCHIANIUC Oleg nu a lăsat fumatul și ăsta e unicul lucru negativ pe care l-a făcut în acești ani. Omul potrivit la locul potrivit.

DORIN RECEAN

ANATOL ȚĂRANU Dorin Recean este un ministru tânăr, el doar a început reforma la Ministerul de Interne. El nu este omul sistemului și această Dorin_Receancalitate îi dă pe de o parte avantaje, pe de altă parte dezavantaje. Eu cred că prezența lui Dorin Recean în viitorul Guvern este de 50 la 50.

ARCADIE GHERASIM Eu cred că este cel mai simpatizat, chiar și pe site-urile anti-PLDM. Într-adevăr, Recean are rezultate palpabile. Pare straniu acum când instituțiile se vor numi altfel, dar lumea nu înțelege că asta înseamnă demilitarizarea poliției. Este o reformă dificilă, merge greu. Domnul Roibu a rupt mult, a dat comisari grei afară. Domnul Recean nu-i dus la biserică nici el, ați văzut ce a făcut cu comisarii de la Hâncești, Fălești etc. Este un om inteligent, are studii și, în sfârșit, are susținere.

EUGEN LUCHIANIUC Parcă mișcă, dar am impresia că nu are cu cine lucra. Trebuie să rămână pentru a continua ce a pornit.

VITALIE MARINUȚA

ANATOL ȚĂRANU Vitalie Marinuța este un ministru ca și mazilit. El a intrat în dizgrația lui Mihai Ghimpu, acest lucru a fost anunțat. Eu cred că în Marinuta_nouviitorul Guvern, vom avea un al ministru al apărării.

ARCADIE GHERASIM Vitalie Marinuța face față situației unei armate simbolice pe care o are RM. E un ofițer care are școală în SUA, grație acestui fapt este agreat de partenerii externi. A încercat să desovietizeze armata, cel puțin la pas, la uniforme. Eu l-aș lăsa. Am auzit de conflictul dintre dânsul și Mihai Ghimpu, dar domnul ministru este unul care se pretează actualei armate, actualei atenții din partea statului.

EUGEN LUCHIANIUC Poate unicul ministru PL profesionist în domeniul de care este responsabil. Unica problemă este că nu ascultă de tătuca liberal. Are demnitate și onoare ceea ce nu are șeful de partid de care este delegat.

MARCEL RĂDUCAN

ANATOL ȚĂRANU Marcel Răducan este un ministru care nu s-a manifestat public pe parcursul mandatului acestui Guvern. În acest sens, iarăși, el esteRagucan_nou totalmente la discreția propriului partid, în ce măsură el va fi propus pentru viitorul Guvern în caz dacă acest minister va rămâne în zona de partajare a Partidului Democrat. Șansele lui de a rămâne sunt la fel de mari ca șansele de a fi înlocuit.

ARCADIE GHERASIM Marcel Răducan este cel mai eficient propagandist al PD pentru că el răspunde de gazoducte, apeducte, șosele, coordonează dezvoltarea regională, deci este o curea de transmisiune foarte valoroasă pe linie de partid. Are proiecte implementate, unele discriminatorii. A greșit grav domnul Răducanu în cazul  Cotul Morii, Obileni, Nemțeni, s-a furat cam ca în codru. Drept dovadă am avut replica președintelui Traian Băsescu care i-a spus domnului Marian Lupu: “Vedeți cum ne cheltuiți banii”. Există și o decizie a Curții de Conturi. Eu cred că domnul Răducan ar trebui să-și găsească o activitate pe linie de partid.

EUGEN LUCHIANIUC Nu prea țin minte ce a făcut. Scuze.

VASILE BUMACOV

ANATOL ȚĂRANU Vasile Bumacov ocupă un post de ministru extrem de vulnerabil, este vorba de principala ramură a economiei naționale. Acolo s-Vasile-Bumacov--Ministru-agriculturiiau acumulat o sumedenie de probleme și ele nu puteau să nu existe, agricultura este domeniul care necesită finanțări extraordinar de mari. Noi astăzi pur și simplu nu le avem. De aici, orice ministru care va veni pe acest domeniu, dintotdeauna se va confrunta cu o sumedenie de probleme, dar în același timp, Bumacov a demonstrat pe parcursul acestor ani că este capabil să facă față provocărilor. Eu cred că el are șanse să rămână la minister, dar iarăși în ce măsură păstrarea lui la minister se va corela cu tendința aceasta de schimbare mare a componenței.

ARCADIE GHERASIM Este greu să dăm aprecieri. Agricultura este un domeniu complex. Acum are loc o refacere a agriculturii. Bumacov ar trebui lăsat pentru că el este din echipa care rupe și care se conduce după un principiu un pic cinic, dar nu ai ce face: îi susținem pe cei care demonstrează că pot supraviețui și pot face ceva. Nu mai putem să-i salvăm pe toți, cum era motto-ul lui Sangheli, „Să-i salvăm pe toți câte oleacă”.

EUGEN LUCHIANIUC Destul de mulți nemulțumiți din domeniu cu privire la activitatea lui. Poate trebuie de schimbat.

ANATOL ȘALARU

ANATOL ȚĂRANU Anatol Șalaru are șanse mari să rămână  la Guvern. Despre Ministerul trasporturilor se vorbește ca despre o pungă a Partidului Salaru_A_nouLiberal și persoana care s-a manifestat în acest sens la Ministerul Transporturilor, care ar fi rostul să fie înlocuit?

ARCADIE GHERASIM Îi respect entuziasmul și spiritul patriotic, dar eu cred că el ar trebui să dea niște răspunsuri la niște întrebări pe care ar putea să i le adreseze vreun milion de șoferi: „Anatol, tu ce ai așternut pe drumuri, asfalt sau crupe? „ Eu nu înțeleg ce s-a întâmplat: bani din bugetul de stat, bani europeni, firme italiene, dar plouă și dispare asfaltul. Acum nu justific pe nimeni, dar lui Usatîi i s-a deschis dosar pentru o presupunere, Negruța – dosar penal, dar eu nu zic nimic, să se lămurească pentru ca cu 400 de mii de euro un sat trăiește doi ani de zile, dar pentru milioane băgate în asfalt prost, drumuri reparate și stricate –  nimic.  Eu cred că Anatol Șalaru a avut foarte mulți bani care au fost cheltuiți irațional.

EUGEN LUCHIANIUC Simpatic ca om, dar nu știu dacă neapărat la locul lui. Deși pricepe ceea ce face acum. Doar că am impresia în minister e corupție de ”Doamne ferește”.

GHEORGHE ȘALARU

ANATOL ȚĂRANU Gheorghe Șalaru poate fi înlocuit cu mare ușurință, acolo nici nu se va observa că schimbarea s-a produs.Salaru_G_nou

ARCADIE GHERASIM Gheorge Șalaru a deprins deja “jargonul” mediului. Implementează proiecte în măsura posibilităților. Problema sa cea mare este asigurarea cu apă potabilă calitativă. Mai cred că Agenția Moldsilva ar trebui să treacă în gestiunea ministerului. Trebuie să fie un stăpân, pentru că atunci când pădurile din Moldova aparțin doar pădurarilor asta înseamnă automat că se taie copacii și dispar. Domnul Șalaru ar trebui să rămână, dar ar trebui consolidată această instituție. 

EUGEN LUCHIANIUC ??? Voi ați auzit de el???

MAIA SANDU

ANATOL ȚĂRANU Un ministru care a vorbit foarte puțin, un ministru care a venit din afara sistemului, un ministru care a încercat să facă reformă Maia_Sanduîntr-un domeniu extraordinar de conservatist. Trebuie să relatăm că deocamdată acolo nu s-a înregistrat succese notabile și aceasta pune sub semnul întrebării păstrarea ei în viitorul Guvern.

ARCADIE GHERASIM Îmi vine foarte greu să mă pronunț asupra activității acestui ministru pentru că atunci când nu spune ce face, e greu să comentezi. Ea a preluat acest domeniu într-o perioadă complicată. Reforma în educație nu prea a reușit. Și nu e vinovat atât ministrul, cât societatea.  Una din cauze mai este că nu avem încă un Cod al Educației. Și Maia Sandu ar trebui să insiste ca acest Cod să fie adoptat, să folosească chiar avertismentul că în caz contrar va demisiona. De asemenea, trebuie să puncteze foarte clar ce are de gând să facă cu programul școlar.

EUGEN LUCHIANIUC Ministrul care nu-și ține cuvântul. Aș schimba-o.

BORIS FOCȘA

ANATOL ȚĂRANU Este foarte probabil că v fi înlocuit. Focsa_nou

ARCADIE GHERASIM Boris Focșa ar trebui să răspundă la o întrebare: de ce nu merge la evenimente culturale? Ori nu are bani, ori nu îl invită nimeni, ori le ignoră. Nu și-a găsit locul domnul Focșa în cultura moldovenească și nu va rămâne în istoria ei. Eu pot să-l cred atunci când spune că treaba de la teatrul Luceafărul este al fostului ministru Cozma, dar omul ăsta trebuia să înțeleagă că el trebuia să susțină cultura, nu să apere statul de cultură. Și este cazul teatrului Eugen Ionesco care este grăitor de la sine.

EUGEN LUCHIANIUC Demisia!!!

VALENTINA BULIGA

ANATOL ȚĂRANU Valentina Buliga este o figură cheie în Partidul Democrat, chiar este un simbol al PD în Guvern. În acest sens eu cred că PD ar puteaBuliga_nou să insiste să rămână. Valentina Buliga are un singur neajuns: ea se identifică cu echipa domnului Diacov, care pierde influența în partid și asta ar putea să-i joace festa.

ARCADIE GHERASIM Valentina Buliga și-a asumat un mare risc. Ea acum este dușmanul numărul 1 al câtorva sute de mii de oameni. Numai să ieși cu Buliga în frunte la alegeri și ai pierdut alegerile, dar eu o respect foarte mult pentru tenacitatea cu care promovează reformele. Ea trebuie să rămână.

EUGEN LUCHIANIUC Democrații vroiau demult să o schimbe. Din cauză că e din echipa lui Diacov, la fel ca și Focșa. Mama ar schimba-o din funcție. Eu pe mama o ascult.

ANDREI USATÎI

ANATOL ȚĂRANU Eu cred că Andrei Usatîi va fi sacrificat. Andrei-Usatii--Ministru-sanatatii

ARCADIE GHERASIM Andrei Usatîi a rupt sistemul și aici stăm și ne întrebăm: va avea soarta celorlalți miniștri buni care au fost jertfiți sau îi va fi imputat acest proces cu care se grăbește foarte mult CNA-ul. Eu l-aș lăsa pentru că nu a dus la bun sfârșit niște lucruri importante pe care le-a pornit și niște relații cu UE, cu Japonia, vorbim de centrele noi de la Spitalul republican și Urgență.

EUGEN LUCHIANIUC Medicii sunt nemulțumiți de activitatea lui. El e mulțumit. Cred că trebuie să asculte ce spun medicii.

OCTAVIAN ȚÎCU

ANATOL ȚĂRANU Cred că își va păstra postul de ministru. Înlocuirea lui pur și simplu nu are sens.Octavian_Ticu_2

ARCADIE GHERASIM Octavian Țîcu va face față. În primul rând este un om sincer, trebuie de spus. Chiar dacă este istoric, a avut mereu o opinie bazată pe condițiile realității. Are destulă energie de a face multe în sport și de a susține tineretul.

EUGEN LUCHIANIUC Ca la fotbal. A intrat în minutul 89 și nu pot pune note din evoluția de câteva minute.

PAVEL FILIP

ANATOL ȚĂRANU Pavel Filip este un ministru apropiat domnului Plahotniuc. Eu cred că șansele lui de a se menține în Guvern sunt foarte mari. Plahotniuc a suferit prea multe pierderi în ultimul timp ca să cedeze atât de ușor ultimii săi piloni în Guvern.

ARCADIE GHERASIM Pe segmentul pașaportizării suntem încă la o fază sovietică. Vorbesc de miile de cetățeni care mai au pașaport sovietic. Vina nuPavel-Filip--ministru-tehnologiei-informatiei-si-telecomunicatiilor este a ministrului, vina o poartă Parlamentul, acolo se dă o bătălie. Dincolo de asta, el nu a îndeplinit în totalitate angajamentele în cadrul procesului de liberalizare a vizelor. Eu cred că va fi păstrat de PD.

EUGEN LUCHIANIUC Parcă face treabă. Eu l-aș mai lăsa. Deși sunt voci care îi cer demisia.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

4 COMENTARII

 1. Mda s-au gasit mari analisti seriosi care dealtfel sunt foarte devotati pldm-ului, hai sa fim seriosi, uitativa ce si cum declara ei, se vede verde in ochi ca il sustin pe filat si ministrii pldm, pina in maduva oaselor.

  M-am saturat in aceasta tara de prsa de partid, gen glasul.md

  Si da inca ceva, dar de cind Luchianiuc a devenit expert si analist politic, uitativa la el, el nici bloguri nu poate scrie, dar nu sa mai si faca o analiza competenta.
  El face jocul doar celor pe care il platesc si SRI-stilor romani…nimic mai mult, acesta este un mercenar si doar atit.

 2. Ei si cine sa gasit pe astia sa se de-a cu parerea????
  Este bine stiut ca Taranu este parte a centrului analitic al PLDM-ului, adica omul de la care Filat asculta pozitii, uitati-va chiar cum vorbeste despre ministri PLDM si despre restul…..
  nu poti spune ca doar fara Filat nu poate exista o alianta Democratica, si fara Lupu, si fara Ghimpu la fel de ce trebuie sa il idolatrizam atita.
  Plus daca ar fi atit de transparent pe cit se cere putea sa spuna din start ca atit timp cit in presa din EU se vorbeste despre acele interceptari si despre contranabda de la Vamanu are nici un drept moral Filat sa se ceara la Guvern asta cel putin pina se va clarifica situatia.

 3. despre „super-analiza” in cauza:
  Taranu, deja adapatat in timp cu PR pro Filat (nu e nici o noutate), sa exprimat destul de convingator cel putin. Cum ar zice Filat – „Sa facut bine tema”,
  dar Gherasim aista, mai mare fantazior politic la dinsu nu cred ca puteau sa puna. La dinsu tot „RUPE” :)))))))))))
  cit despre Luchianiuc, blogger, ce vrei?

 4. Cred ca ar trebui sa demisioneze toti, nu este nici unul foarte bun , sint niste oameni care fac piar partidelor sibani sie, poate cite ceva pica si partidelor. Atitea minciuni cite le spun ei nu spune un sat intreg. Deci demisia si cred alegeri anticipate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri