Procuratura Generală vine cu inițiativa de a reconceptualiza competențele Procuraturii Anticorupție, fiind unul din cei 10 pași anunțați de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în cadrul conferinței de presă susținute luni, 23 august curent. „Trebuie să recunoaștem că eficiența activității procuraturii anticorupție lasă de dorit. E greu să te aștepți la eficiență în activitate atunci când un procuror are în procedură câte 30-40 de dosare, inclusiv cele fără impact mediatic, dar care presupun un volum imens de muncă și implică un număr mare de figuranți”, a explicat procurorul general.

Instituirea de către stat a procuraturii specializate în combaterea infracțiunilor de corupție, a actelor conexe celor de corupție, nu presupune per se necesitatea de investigare a tuturor infracțiunilor de corupție. În acest context, se propune atribuirea în competența Procuraturii Anticorupție exercitarea urmăririi penale pe cauzele de corupție de nivel înalt (în privința persoanelor de rang înalt – delimitare după subiect sau/și pentru fapte ilegale generatoare de pagube ce depășesc un anumit prag valoric – delimitarea după mărimea prejudiciului). Investigarea celorlalte cazuri de corupție și conexe acestora de atribuit în conducerea procuraturilor teritoriale.

Ceea ce înseamnă că se va merge spre modificarea Codului de procedură penală, în partea revizuirii competenței Procuraturii Anticorupție și a competenței altor organe de urmărire penală. În competența Centrului Național Anticorupție (CNA), ar putea fi atribuită exercitarea urmăririi penale, în cazul comiterii infracțiunilor de către persoane publice de conducere de nivel superior, persoane ce reprezintă conducerea întreprinderilor de stat, bănci comerciale și alte categorii de subiecți.

Totodată, potrivit procurorului general, exercitarea urmăririi penale pe infracțiunile săvârșite de angajații CNA și conducerea urmăririi penale în cauzele pe infracțiuni date în competența CNA va fi rămâne în competența Procuraturii Anticorupție.

www.realitatea.md


(21 accesari)