3.2 C
Chișinău
joi, 28 octombrie, 2021

Profitorul sau O decizie rușinoasă a CCA, de Vasile NĂSTASE

Must read

Comentarii recente

vasile_nastaseDupă o așteptare mult prea îndelungată, de cîțiva „ani-lumină”, opinia publică a aflat săptămîna trecută verdictul CCA asupra posturilor de televiziune retransmise, adică „importate” de paraziții noștri din Federația Rusă.

Oricum am comenta decizia acestei instituții aservite oligarhiei – ca un foc de paie, ca o spălare pe mîini, ca o tentativă de a ascunde gunoiul sub preș – nimic nu poate acoperi daunele morale și chiar materiale ale concetățenilor noștri lăsați în continuare față în față cu propaganda neofascistă a Kremlinului lui Rogozin.

Cunoaștem deja decizia CCA-ului patronat de Plahotniuc – suspendarea postului invizibil Rossia 24 și sancționarea radiodifuzorilor TV7 (NTV) și Prime (Pervîi canal) cu avertizare publică precum și amendarea altor cîteva, ceea ce constituie de asemenea o atitudine persiflantă față de interesele naționale ale Republicii Moldova!

Primul lucru la care trebuie să atragem atenția celor interesați e că decizia CCA a fost și este ultratardivă și, deci, poartă un pronunțat caracter rușinos.

Statele care se respectă – Letonia, Lituania, Estonia – au interzis molima șovinistă chiar la începutul agresiunii rusești asupra Ucrainei proeuropene. Republica Moldova era obligată să se alinieze (inclusiv politic) gestului statelor baltice și să blocheze hotărît invazia microbului propagandistic antidemocratic și antieuropean. Între noi fie vorba, un stat care se respectă demult le-ar fi interzis, neașteptînd să se ajungă la un adevărat război lîngă propriile frontiere. Nu este în plus să punctăm că cei nouă nici măcar nu s-au autosesizat, au tăcut și au neglijat sutele de informații apărute și dezbătute în presă, într-un cuvînt s-au făcut că plouă, dînd dovadă de o crasă și penală neglijență în serviciu…

Repetăm, pentru că e necesar, la ora actuală la un post care emite în limba română avem nouă care emit în limba rusă. Despre ce patriotism al tinerelor generații putem vorbi? La ce cultură politică și, scuzați, electorală ne putem aștepta după asemenea bombardamente ideologice care durează decenii și decenii, cu o intensitate nemaipomenită după 2009 încoace!?

Era și o chestiune de onoare a guvernării (pseudo) democratice ca printr-un asemenea gest să susțină cursul de integrare europeană al Kievului. Așadar, decizia trebuia adoptată în chiar timpul evenimentelor de pe Maidan, cînd lunetiștii lui Ianukovici și Putin trăgeau nemilos și cînos în protestatarii pașnici, iar Pervîi, NTV Gazprom, REN TV, RTR, Rossia 24, MIR “vedeau” altceva, dădeau vina pe opoziția politică de atunci!

Că Rossia 24 a fost suspendat, iarăși e o jumătate de măsură. Deși nu are acoperire națională, nu are calitatea de radiodifuzor, ci doar de post retransmis de distribuitorii de servicii, acesta trebuia în general interzis pîna la proba contrarie, adică pînă va ajunge să demonstreze că respectă pluralismul de opinie. Suspendarea pînă la 1 ianuarie este ridicolă. Ce se va întîmpla pînă atunci în Rusia? Va avea loc o revoluție liberală, va fi detronat Putin și regimul său dictatorial, neofascist și cotropitor? Va ajunge Navalnîi sau Novodvorskaia președinte? Nu credem, nu există asemenea premize. Astfel, dacă e să ne luăm după mințile ceceiștilor cu carnete de partid, de la 1 ianuarie, adică peste nicio jumătate de an (!) Rossia 24 iarăși va intra în spațiul nostru audiovizual, lansînd bombe otrăvite de propagandă neofascistă și șovinistă. (Pentru cîrcotașii de duzină precizez că acest caracter neofascist al guvernării de la Moscova nu este descoperirea umilei mele persoane, ci a unor redutabili experți și politologi occidentali, inclusiv politicieni de talie internațională).

De ce au fost lăsate să-și facă mendrele în continuare celelalte posturi TV, la fel, sau chiar mai toxice decît cel suspendat, retransmise pe teritoriul suveran al Republicii Moldova?

Orice am spune, puterea de influență a CCA asupra radiodifuzorilor (posturilor de televiziune și de radio aflate sub jurisdicția Republicii Moldova) este mult mai mare decît față de posturile de televiziune retransmise prin cablu, cum ar fi Rossia 24, de exemplu.

De ce, ne întrebăm, tocmai radiodifuzorii au ieșit basma curată, cu un amical dat din nouă degete?

Răspunsul e simplu dacă ne (re)amintim cine anume sunt proprietarii și beneficiarii finali ai acestora.

La Prime-Pervîi canal e Vladimir Plahotniuc, șeful și patronul ceceiștilor, “dezvoltînd” o afacere preluată în mod căcăcios, ca să nu zic fraudulos, pe timpul guvernării sale comuniste, de la fiul fostului președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinski…

La TV7-NTV este Chiril Lucinski, șeful Comisiei parlamentare de specialitate.

După cum e și firesc într-un stat capturat de oligarhia criminală, primul post abundă în materiale propagandistice despre Partidul Democrat și politrucii ratați și corupți de acolo, al doilea abundă în materiale similare despre PLDM și fruntașii politicieni controversați ai acestuia. Cu detalii, argumente, documente, etc., vom reveni în viitorul cel mai apropiat! Ar fi de adăugat că nu departe de comportamentul acestora e și postul public de televiziune Moldova 1, purtătorul de cuvinte și de imagini al guvernării! În vinerea neagră a rușinii și a nesancționării corespunzătoare a posturilor toxice rusești, Moldova 1 a “povestit”în doi peri într-un off (voice-over) doar despre partea deciziei CCA ce prevede suspendarea Rossia 24, omițînd cu intenție criminală pentru un post public de televiziune faptul că TV7 și Prime au fost sancționate cu avertizare publică! Acest lucru este incalificabil, aici nu e vorba de o manipulare prin omisiune, ci de protejarea imaginii celor doi patroni din coaliția de guvernare! De ce s-a procedat în asemenea hal de către un post de televiziune plătit din banii contribuabililor vom încerca să aflăm printr-o sesizare a CCA, (din păcate), după care vom merge în instanță pentru a ne proteja drepturile legitime. Ca să nu revin de mai multe ori la chestiunea ce ține de justiție, anunțăm opinia publică că APOLLO va ataca în judecată decizia CCA din 4 iulie referitoare la posturile rusești, solicitînd tuturor consumatorilor de programe afectați de acest act abuziv și nedrept să procedeze la fel!

Să revenim la berbecii noștri, adică la Prime și TV7.

Nu există îndoială că radiodifuzorul care trebuia interzis în primul rînd e cel al afaceristului și mogulului Plahotniuc. Cînd examinezi o chestiune de acest fel, trebuie să ții cont nu doar de faptul dacă postul în cauză respectă sau nu pluralismul de opinie, ci, în primul rînd, impactul pe care îl are asupra populației. Or, în mod abuziv și ilegal, tocmai Prime al lui Plahotniuc deține o frecvență cu acoperire națională din patrimoniul statului, care ar trebui din punctul de vedere al predestinației sale legale să difuzeze emisiuni cu preponderență în limba română, să respecte și să dezvolte patrimoniul cultural al Republicii Moldova. Ți-ai găsit! Toate aceste prevederi legale sunt călcate în picioare de mogul, unicul său interes fiind obținerea anuală a celor circa 10 milioane de euro din publicitatea-i frauduloasă! Ne referim la deja cunoscutele anomalii de deținere a monopolului Casei sale Media, a măsurării mincinoase a audienței de un operator de buzunar al Păpușarului!

Din păcate pentru noi și viitorul copiilor noștri, Prime-ul lui Plahotniuc ajunge practic în fiecare căscioară, prin intermediul undelor electrice terestre, astfel încît cetățenii din zonele rurale nu au alternativa altor surse audiovizuale și sunt nevoiți să înghită, pe de o parte, balivernele de partid ale mogulului, pe de alta să-și intoxice existența cu mizeriile șoviniste și neofasciste ale Rusiei agresoare, care-i “obligă” prin metoda “cu cît e mai mare minciuna cu atît e mai credibilă” să perceapă teroriștii ca patrioți, iar patrioții ca fasciști, banderoviști, etc., etc., etc.! Fără îndoială, atît grila Prime cît și cea retransmisă de la Pervîi canal reprezintă un pericol public și trebuiesc interzise. Mai mult, frecvența cu acoperire națională trebuie scoasă la concurs imediat, sub monitorizarea atentă a instituțiilor internaționale.

TV7 al lui Chiril Lucinski este mai curățel, intensitatea propagandei rusești este una mai mică. Să nu uităm însă de filmul documentar tendențios și parșiv al celor de la NTV Gazprom de acum o jumătate de an despre Republica Moldova, în care realitățile noastre au fost distorsionale în cel mai perfid stil goebbelsovist!

Nici programele autohtone ale acestuia nu sunt fără cusur. De exemplu, în buletinul de știri din vinerea „avertizării”, cei de la TV7 vorbeau de Republica Populară Donbas ca de ceva firesc, recunoscut de comunitatea internațională, fără a le atribui cel puțin cunoscuta sintagmă așa-zisa RPD!

Cu toate acestea, TV7 ar putea deveni un post de televiziune autohton, renunțînd la retransmiterea ideologiei Gazprom a lui Putin, inițial păstrînd doar emisiunile documentare, destul de profesioniste ale colegilor săi de la Moscova, de exemplu “Sledstvie veli…” cu Leonid Kanevski! Sunt necesare investiții serioase, crearea de locuri de muncă, procurarea de produse cinematografice concurențiale, nu de stoarcerea milioanelor din publicitatea plasată printre emisiunile otrăvitoare ale Gazpromului. E mai ușor să retransmiți orice fel de produs străin, dînd vina pe cei care ne hărțuiesc și ne îndobitocesc populația? Sau e mai ușor să blochezi prin justiția captivă decizia rezonabilă a CCA privind obligativitatea difuzării produsului autohton în proporție de doar 30 la sută din totalul emisiei? Jocul de-a judecata durează de peste un an de zile, noi, consumatorii de programe, suntem tratați ca niște idioți buni de plată, achitînd facturi grase distribuitorilor de servicii care includ în grilele lor radiodifuzori doar cu numele nu și cu produs autohton de calitate!

Nu pricep, în sfârșit, de ce nu s-a discutat la CCA nimic despre impactul posturilor rusești asupra patrimoniului cultural-național. Pe lîngă faptul că Prime, TV7, Ren TV, MIR, RTR, etc., ne intoxică opinia publică cu marasm putinist, cu știri manipulatorii, tendențioase, lipsite de un minimum pluralism de opinie, mai suntem supuși, în continuare, unui proces de poluare lingvistică mai abitir ca pînă la 1990!

Bătaia de joc a lui Plahotniuc continuă, acompaniat de o complicitate ticăloasă a coaliției de guvernare.

Protejat de un CCA aservit pînă la prăsele, acesta de fapt reprezintă adevăratul impas al democrației și libertății în Republica Moldova. Răul trebuie stîrpit din rădăcină, altfel visul nostru european va fi în permanență intoxicat și blocat de profitor. 

P.S. A se vedea, obligatoriu, site-urile de mai jos despre unele minciuni sfruntate ale televiziunilor rusești! Invitația e valabilă și pentru membrii CCA al PD!

http://udf.by/news/main_news/97274-kak-rossiyskih-smi-vrut-o-situacii-v-ukraine.html

https://www.youtube.com/watch?v=P2ilCQqzoRI

http://www.theinsider.ua/politics/53577ab6ddece/

http://glavred.info/zhizn/tv-voyna-kak-rossiyskie-smi-ischut-svoih-geroev-i-vrut-ob-ukraine-281875.html

http://argumentua.com/novosti/kak-rossiiskie-smi-lgut-svoemu-narodu-i-miru-o-sobytiyakh-v-ukraine 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri