-2.3 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

Probe pe săturate sau complicitatea la nivel înalt, de Vasile NĂSTASE

Must read

Comentarii recente

vasileScriam în materialul despre urmărirea penală a lui Plahotniuc de către justiția română că un asemenea subiect ar fi stîrnit interesul general al oricărei prese care se respectă dintr-o societate democratică. Cred că și mass-media din țările bananiere ar fi fost mai cu bun simț și ar fi investigat cazul respectiv.

Îmi amintesc cum, trei ani în urmă, cînd apăruseră primele informații despre atacurile raider, despre devalizarea instituțiilor de stat și a persoanelor private, presa bogată, leneșă și aservită nu făcea alceva decît să se justifice prin vehicularea aiurită a ipotezei că, da, vom scrie și vom relata și noi acest subiect, dar atunci cînd vor fi probe!

Cînd însă probele au curs gîrlă, ba din Cipru, ba din Marea Britanie, ba de la Ministerul de Interne despre participarea lui Plahotniuc la atacurile raider ca beneficiar final și urmărirea sa de către Interpol, presoiul oligarhic a tăcut ca ursul iarna. Nici probele nu i-au trezit la realitate pe scribii Păpușarului, dar și pe alți jurnaliști cu pretenții de justițiari, pentru care subiectul marilor hoții, la scară statală e un fleac, o reglare de conturi, o pierdere de timp. De dincolo, le scapără mouse-ul de atîtea like-uri la postările oficialilor străini, care insistă asupra combaterii corupției la nivel înalt. Adică justiția să cam ajungă pe la afacerile lui Plahotniuc și Filat, ăsta e nivelul mare, nu la amărîșteanul de judecătoraș de la Telenești sau de la Vulcănești! Dacă nici crima din Pădurea Domnească nu le-a furnizat acestora probe peste probe, ce să mai zicem de cele venite din străinătate și ignorate cu o lașitate inimaginabilă?!

Bine, zic, poate despre tîlharii de lux nu catadixesc să scrie corifeii, dar despre peștii mai mici decît rechinii, de genul Gherasimenco, Melniciuc, Popa, Harunjen, Chetraru, Zubreanu, Poalelungi, Tănase, Micu, Lupu, Garaba, Zubco, Gurin, Morari și atîția alții, de te doare tastatura să-i enumeri, se poate scrie? NU, nu se poate, cu exepțtia trustului Jurnal, al cîtorva ziare în cruce și… atît.

Să admitem că ceea ce știu necorifeii, adică ziariștii de rînd care scriu despre hoțiile potlogarilor din justiție, nu sunt cunoscute de către corifeii care-și împart în mod sistematic și nemeritat premii și diplome, an de an, mimînd fel de fel de (f)votinguri, pentru niște fâsuri de rîsul curcilor, iar ziariștii care se expun rămîn în continuare, exemplar, doar la discreția propriilor cititori. (În ce mă privește, m-am pronunțat în repetate rînduri că o asemenea “apreciere”, cu diplome și zîmbete rășchirate în rictus m-ar face să intru în pămînt de rușine!)

Să revenim la berbecii noștri de soi. Ceea ce îi face să devină vulnerabili în fața societății e abundența de informații care circulă în haine de gală pe piața liberă și independentă despre fărădelegile baronilor din justiție, informații și probe ignorate cu desăvîrșire de corifei, dar și de cățelușii băgători de seamă văzuți cît e ziulica de lungă să toarne zoi peste spațiile reale și virtuale ale cotidianului.

Voi publica, mai jos, două documente extrem de importante emise de o instituție fundamentală a statului, Serviciul de Informații și Securitate, probabil unica care-și mai face cît de cît datoria, despre matrapazlîcurile unui individ Gherasimenco, care exercită o funcție înaltă în cadrul procuraturii municipiului Chișinău, cea de adjunct  al procurorului municipal, responsabil  și cu supravegherea activității primăriei capitalei!

Ceea ce am aflat din aceste două materiale documentare ale SIS-ului m-au îngrijorat profund, dat fiind proporțiile hoțiilor și schemelor prin care operează, la acest nivel, baronii din antijustiția moldovenească a lui Plahotniuc. Pe de altă parte, în loc să ia măsurile ce se impun, procuratura Păpușarului tăinuiește faptele dezastruoase ale acestuia încă din 2010, cînd Zubco a ascuns în mod criminal informația SIS prin care recomandă îndepărtarea lui Gherasimenco din orice funcție înaltă din sistemul de drept. Mai mult, din informațiile care circulă în galop prin Chișinău și întregul univers, reacția la cea de-a doua informație a SIS-ului a fost una extrem de virulentă din partea capilor mafiei. Prin Procuratura generală, mafia a trimis un procuror la SIS cerînd tragerea la răspundere a colaboratorului care a investigat cazul Gherasimenco și i-a scos în vileag abuzurile și ilegalitățile, iar Gherasimenco a fost scos basma curată de către serviciul intern de securitate al Procuraturii, la indicația oligarhiei criminale.

Din surse care au dorit să nu fie divulgate și să ajungă la urechea răzbunătoare a bandiților, am aflat că cea de-a doua scrisoare a SIS-ului a ajuns la Președinție, iar de acolo, fără a fi examinată, a fost expediată la Parlament, unde a nimerit pe mîinile unui șef de comisie care, înfuriat de metoda Președinției de a lua castanii din foc cu mîna altora, a expediat documentul informativ al SIS-ului la… Președinție!  Și iată cum, în “toiul” investiției celor 60 de milioane de euro în simulata luptă cu corupția, rezultatele unei investigații făcute de oamenii legii, pe banii contribuabililor, se plimbă prin birourile mari ale acestui stat, în care stau niște funduri corupte care, de frica mafiei, se joacă de-a statul, batjocorind și compromițînd parcursul european al Moldovei pe vecie.

Amin!

Cele două documente ale SIS-ului, pe care le inserez mai jos, conțin informații despre activitățile ilegale ale unui singur individ. Dacă am dispune de asemenea informații despre fiecare personaj corupt din acest stătuleț, cred că am înconjura cu ele Calea Lactee!

Știu că Agenția Națională pentru Integritate, o instituție fantomă și ilară, bătaia de joc a bandiților de la guvernare, a fost informată despre faptul că Gherasimenco își ascunde cu atîta impertinență averile ilicite. Și nu face nimic pentru a-i demasca esența de antiprocuror, așa cum o face, excelent, SIS-ul. Dimpotrivă, îl protejează și îl acoperă după chipul și asemănarea cu Donciu, unul dintre berbecii puși să păzească imensa haită de lupi…

      1.Document secret al SIS, ascuns de către braconierul Zubco,

      privind activitatea criminală a lui Gherasimenco

În adresa Serviciului continuă să parvină informaţii cu privire la activităţi cu caracter infracţional ale adjunctului Procurorului municipiului Chişinău Vasile  Gherasimenco, cе prezumă о ameninţare pentru sistemul de justiţie al ţării.

Informaţiile vizează protejarea grupărilor de crimă organizată, implicate în producere şi trafic de droguri, jafuri, uz de fals, escrocherii, omor, provocarea leziuniior corporale, contrabandă în proporţii deosebit de mari şi scheme financiare ce prejudiciază bugetul şi patrimoniul de stat, precum şi a manifestărilor de corupţie şi abuzurilor funcţionarilor publici.

În acest scop, Vasile Gherasimenco, timp de mai bine de 2 ani a devenit un organizator la nivelul Procuraturii mun. Chişinău al schemelor de clasare ilegală şi deopotrivă intentate la comandă a urmăririlor penale.

În cele ce urmează sunt prezentate unele cazuri, ca exempificare, „soluţionate” cu implicarea procurorului vizat.

 1. d.p. 2009010954, intentat în baza art. 248 at. 5 CP {contraband în proporţii deosebit de mari) în privinţa cet. Braghiş Pavel, care a introdus fraudulos în ţară autoturismul BMW 730D (cod VIN nr.WBAHM21070DS74397h d.:2007 (la acel moment estimat la cca. 42 000 euro), în baza paşaportului tehnic nr. A016827AL07 și certificatului de proprietate nr. Z33534597. Expertiza a stabilit că a fost modificat codul vin inițial (WBAHM21070DS71068), prin deteriorate mecanică. Astfel, mijlocul de transport menţionat, înmatriculat cu nr. KSW 111, a fost ridicat și preluat ca obiect delict la cauza penală. La cererea bănuitului Baciu Oleg, prin ordonanţa din 26 martie 2010. Remisă sub semnătura lui Gherasimenco către CGP al MAI, a fost dispusă „transmiterea corpului delict la păstrare proprietarului Baciu Oleg ”.
 2. d.p. 2010020444, la indicaţia lui Vasile Gherasimenco a fost anulat calitatea de bănuit a prietenului său Serghei Rapcea, fiind intentată urmărirea penală împotriva părţilor vătămate cet. Burciu Victor şi Marina Revenco.
 3. d.p. 2009031303, intentat prin ordonanţa din 04.12.2009 .iar în  baza art. 190 alin. 5. CP (escrocherie). Potrivit constatărilor. cet. Hîncu Galinа, director executiv al SRL „Compleximobil”, prin înşelăciune şi abuz de încredere, a comercializat un teren, ре care de facto dispunea doar de procurori cu drept de înstrăinare, însușind 99 mii euro.

Prin ordonanţa de încetare a urmăririi penale din l8.01.2010 la indicația lui Vasile Gherasimenco a fost dispusă încetarea urmăririi penale. Сa urmare a depunerii plângerii de către partea vătămată, Prim-adjunctul Procurorului General prin r ordonanță din 13 martie 2010, a constatat ilegalitatea, a anulat actul respectiv, și a indicat efectuarea în continuare a urmăririi penale. De menţionat că în cadrul urmăririi penale nu a fost audiată suspecta Galina Hîncu, precum şi alte persoane care аu avut cunoştinţă de cauză.

 1. d.p. 2009028298, pornit în baza art. 328 alin. 1  CP (excesul de putere și depăşirea atribuţiilor de serviciu), în privinţa inspectorului principal, al postului Vamal Chişinău, Postolachi Viorel. Prin depăşire a atribuţiilor de serviciu, bănuitul nu а perfectat documentele vamale în vederea validării declaraţiei vamale nr. 303018802 și acordării liberului de vamă, fapt prin care a prejudiciat ci, 262 927 lei. SRL ”Vitasistem” (importator de medicamente conditionate pentru vînzarea cu amănuntul).  Potrivit datelor, prin intermediul lui Vasile Gherasimenco, inspectorul vizat și-a soluționat
  problema la nivelul procuraturii. Conform hotărârii Curții de Apel ar 3-544/10 din 02.03.2010, acţiunile biroului vamal Chişinau au fost recunoscute drept ilegale cu obligarea perfectării actelor vamale.
 2. d.p. 200902819, intentat în baza art. 310, alin1. CP (folosirea probelor într-un un litigiu derulat în privinţa unui apartament). Fiind obținute probe concludente privind vinovăţia figurantului dosarului. Vasile Gherasimenco a dat indicații procurorului Gheorghe Cobzac de a înceta urmărirea penală. Ultimul a refuzat și ca urmare Vasile Gherasimenco a transmis dosarul în gestiunea altui subaltern care l-a incheiat.
 3. d.p. 2008031425, conform art. 361, alin. (2), lit b), d), CP (confecționarea, deținerea , vînzarea sau folosirea documentelor oficiale a ștampilelor și sigiliilor false), pe faptul falsificării documentelor de înstrîinare a unui teren de către viceprimarului or. Durlești Florea Dumitru. Prin întocmirea unei procure la notarul Cernov Rodica, în lipsa persoanei care împuternicește( plecată peste hotare mai bine de 5 ani), Florea Dumiru și-a însuțit terenul. În aceste circumstanțe și în pofida probelor ce dovedeau infracțiunea, Vasile Gherasimenco a dat indicații de încetare a dosarului, iar viceprimarul a fost scos de sub urmărire penală.
 4. Cazul din 16 aprilie 2010 cînd casa cet. Ipati Maria, care locuia cu mama sa Ipati Nina, au intrat 4 persoane mascate cu cagule pe cap care le-au bătut, maltratat cu toporul și fierul de călcat, provocîndu-le arsuri, după care au sustras bunuri în valoare de 300 000 lei. Ca urmare Ipati Nina s-a îmbolnăvit de diabet zaharat, iar 09.10.2012 a decedat în urma unui atac de cord.

Pe acest caz și altele analogice au fost intentate dosare penale în or. Aneni Noi, transmise la solicitarea persoanelor vătămate în gestiunea CGP și procuratura municipiului Chișinău. Printre cei reținuți a fost și cet. Sologub Valeriu, anterior condamnat pentru săvîrșirea atacurilor tălhărești, cu omoruri. La scurt timp după arestul lui Sologub Valeriu  și frații Mardari, aceștia au fost eliberați. Salogub a amenințat cu moartea părțile vătămate și a comunicat că în genere nu vor purta răspundere, menționînd că pentru aceasta l-a mituit cu 22 000 euro pe adjunctul Procurorului municipiului Chișinău, Vasile Gherasimenco. Potrivit datelor, în materialele cauzei sunt fixate discuțiile lui Salogub în care face referință că a vîndut pămînturile din Sîngera, iar banii din tranzacție au fost transmiși lui Vasile Gherasimenco prin intermediul avocatului Ștefan Balmuș.

Ipati Maria, de comun cu cet. (alia victima) au apelat în instanță pentru a fi retras dosarul penal din gestiunea procurorului ce a instrumentat cazul. În consecință, o parte din cei eliberați au fost arestați repetat. Mardari Constantin a fost reținut pe teritoriul României. Dosarul a fost ulterior expediat în judecată.

 1. traficul de influență a lui Vasile Gherasimenco pe cazul accidentului rutier provocat de feciorul său, Sergiu Gherasimenco (a.n. 1990) … sănătății pe lungă durată a cet. Cojocaru Daniela (a.n. 1995) asupra cazului procurorului Oleg Baciu a emis ordonanța din 11 martie 2011, de refuz în pornirea urmăririi penale. În materiale se observă însăși caracterul neglijent al unei perfectări pur formale a materialelor, fiind admise erori cu privire la locul, data și ora producerii accidentului.
 2. Cauza penală intentată pe art.217, al.4, lit b) CP … substanțelor narcotice psihotrope sau a analoagelor lor fără scop de a  … la proporții destul de mari). Conform sentinței Judecătoriei Ciocana din 01 decembrie 2008, cetățenii Carauș Radion (d.n. 18.05.1979), Cius Vitalie și … Oleg (d.n. 29.06.1985) au fost stabilite pedepse 5,4 și 4 ani privațiune de libertate, respective. În baza art. 90 CP, au fost condamnați cu suspendare … a exercitării pedepsei pe un termen de probă de 3 ani, 2 ani și 2 ani.

Potrivit datelor obținute, inițial, inculpații au apelat la serviciile avocatului Bogos (anterior procuror), pentru aranjarea scoaterii de sub arest … Ulterior, Carauș Radion și Ciuș Vitalie achitînd o sumă… sub arest și între timp au angajat un alt avocat

primei instanţe, urmărindu-se negocierea şi încasarea mijloacelor băneşti restanțe. Soluţionarea ”problemei” era posibilă prin tergiversarea atacului până la expirarea termenului acestuia.

Pe marginea situaţiei a fost sesizată Direcţia control al urmăririi penale a Procuraturii Generale, care a stabilit că acţiunile lui Vasile Gherasimenco creează condiţii favorabile pentru dezvoltarea manifestărilor de corupţie, posibilităţi de distrugere a dosarelor penale şi reducere la net a eforturilor considerabile din partea organelor care efectuează activitatea operativă de investigaţii, a organelor de urmărire penală şi a procurorilor саге аu condus urmărirea penală. Prin urmare. Vasile Gherasimenco împreună cu procurorul Veaceslav Balan au fost forţaţi administrativ de a ataca cu apel. Mai mult ca atât în informaţiile deschise figurează faptul că cazul vizează de fapt cel mai mare laborator de producere a drogurilor din ţară.

Ulterior. Vasile Gherasimenco a rezolvat problema nemijlocit în Curtea de Apel Chişinău care a şi menţinut hotărârea primei instanţe. Unul din părinții inculpaților Carauş Leonid Nicolae (a.n. 1948), pentru a muşamaliza cazul a vândut un BMW Seria 7.cu nr. de Italia, BE 816 LW, cet. Grigoraşenco Serghei, care ulterior 1-a înmatriculat în zona secesionistă cu nr.î. В 575 AK. Un alt părinte al unuia din cei învinuiți a comercializat două camioane. Potrivit datelor operative, suma totală achitată pentru soluţionarea cazului a constituit 50 000 euro. Pe marginea circumstanţelor cazului, prin ordinul nr.155 din 23.02.2009 al Procurorului General, a fost aplicată mustrare aspră procurorului Vasile Gherasimenco.

10.  d.p. 2003481140. pornită în baza art. 264 alin. 3 CP (încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei saut de exploatare a mijloacelor de transport), pe accidentul rutier din 01.11.2OO3 pe str. M. Manole 6, mun. Chişinău, soldat cu decesul cet. Gh.Porcescu, Vasile Gherasimenco a rupt ordonanţa de punere sub învinuire a cet. Ion Sloferu şi a dat indicaţii subalternului Ion Gîrneţ să înceteze dosarul. Ultimul a refuiat să se conformeze şi a înmânat învinuitului copia rechizitoriului. Ulterior Vasile Gherabimenco l-a chemat în acelaşi cabinet pe învinuit şi procurorul Ion Gîrneţ solicitînd imperativ ca până la ora 15:00 să fie emisă ordonanţa de încetare a dosarului.

Pe faptul dat şi altele similare, Direcţia securitatea internă a Procuraturii Generale a intervenit cu propunerea de a începe urmărire penală. În privinţa lui Vasile Gherasimenco.

11.    Cazul „NIPPON”, examinat de către  Procuratura mun. Chisinău sub
conducerea lui Vasile Gherasimenco.

La 26.01.2030, de către CGP al MAI a fost pornit d.p. 2010010131 pe indicii infracţiunii prevăzute de art. 248. alin. (5) CP (contrabanda). În cadrul urmăririi penale s-a constatat că în perioada 01.01.2007 – 05.02.2010, SRL „Callcenter” a declarat biroului vamal ”Aeroport”, la import, telefoane mobile, folosind fraudulos documentele de identificare vamală, indicînd sume eronate cu privire la costul mărfurilor, cantitatea, provenienţa.

La 27.01.2010 a fost pornită cauză penală nr.2010010137.în baza art. 248 alin.(5). CP, în privinţa factorilor de decizie ai SRL ”Ultracom electronic”. „Ultracom Electronic” SRL, „Gianis Impex” SRL şi „Stalvir Impex” SRL toate cu acelaşi sediu ca şi SRL „Callcenter” (тип. Chişinău str. I.Creangă, 6/v). Acestea, în perioada anilor 2007-2009. prin biroul vamal „Chişinău – Petricani” au efectuat operațiuni de import de la compania „Gebruder Weiss” Gmbh, utilizînd la introducerea mărfurilor peste frontiera vamală documente de identitate vamală false.

După ieşirea din ţările Comunităţii Europene, companiile indicate, la intrarea în Republica Moldova,  au  folosit  fraudulos  invoice-uri,  contracte,  CMR.  Indicînd intenţionat date denaturate şi precum că mărfurile sunt importate de la firma „Infoguest Solutions” LTD. Astfel, au introdus fraudulos în ţară loturi considerabile de tehnică de uz casnic, calculatoare, imprimante şi accesorii. Conform informatiei prezentate de către ofiţerul de legătură al poliţiei Austriece în Republica Moldova, dl Karl Gortano, ”Infoguest Solutions” LTD nu este înregistrată în registrul comercial al Austriei şi nu există de facto în Austria, се dovedeşte faptul falsificării documentelor la import de către companiile nominalizate.

La 06.02.2010, a fost pornită cauza penală nr. 2010010201, pe indicii infracţiunii prevăzute de art. 248, alin. (5), CP. Subiectul vizează faptul că cet. Levinta Vladisiav şi Andrei Botnari, acţionînd din numele întrepriderii transportatoare SRL ”DANATOL-TRANS” în comun cu alte persoane, la 05.02.2010 au introdus în ţară, prin biroul vamal „Leuşeni – Albiţa'”, tehnică de uz casnic din Germania, folosind la fel documentele de identificare vamală cu date false. Colaboratorii vamali Alexandr Curîşev, Gheorghe Creţu şi Valeriu Mereuţă contrar obligaţiunilor de serviciu, aflîndu-se la pista de control a postului vamal au permis trecerea frontierei vamale în regim de tranzit intern de către două camioane cu semiremorci în care se transporta tennică de uz casnic. În rezultatul măsurilor de contracarare ale organelor de poliţie, unităţile de transport au fost reţinute în momentul descărcării fără vămuire, pe teritoriul mun. Chişinău. în urma examinării încarcăturilor s-a stabilit un surplus de marfă nedeclarată în sumă de 20 mln. lei.

La 07.02.2010, cauzele penale nominalizate au fost conexate într-o singură procedură, în cadrul cauzei nr. 2010010131. A doua zi, bănuiților Aracadie Topalo şi A.Curîşev le-a fost înaintată învinuirea. Topalo este neoficial organizatorul şi gestionarul întreprinderilor ce deţin monopol la importul şi comercializarea en gros în Republica Moldova a tehnicii de uz casnic şi altor mijloace electronice. În acest scop a organizat si dezvoltat mai multe scheme de eschivare de la achitarea TVA atât la import, cât şi la comercializare pe teritoriul ţării.

În rezultatul a 54 percheziţii la oficiile firmeloi gestionate de Arcadie Topalo, la depozitele şi punctele de vânzării amplasate pe teriioriul ţării, au fost depistate şi ridicate mărfuri de contrabandă, fără documente de proveniență necertificate în valoare de peste 100 mln. lei.

La oficiul central al firmelor menționate, din str Creangă  6/v, mun. Chişinău s-a depistat ştampila originală a întreprinderii „Infoquest Solutions LTG” de la care se făceau importurile. Concomitent au fost remise spre executare de acordare a asistenței juridice internaţională.

Mai mult ca atât, la documentarea infracţiunilor, au fost efectuate în jur de 60 de demersuri către instituţii din străinătate, pentru acordarea asistenței probatorii. Insă, deţinem date că Vasile Gherasimenco a dat indicaţii procurorului Gheorghe Cobzac care instrumenta dosarul, să returneze о parte din marfa sechestrată în sumă de 42 000 000 lei ce constituia corp delict. Ultimul a refuzat și în cunsecință a fost exclus în procesul examinării aşa-numitului dosar „Nippon”. Cauza a fost remisă propcurorului șef – adjunct al Secţiei conducere a urmăririi penale în Procuratura mun. Chișinău, Ruslan Toma. care a eliberat de sub arest şi returnat bunurile respective delicvenţilor. Potrivit datelor operative, pentru soluţionarea cazului „Nippon au fost încasate mite însumate la 2 mln euro. De menţionat că fîgurantul Andrei Botnari a fost coleg de facultate cu Vasile Gherasimenco şi ex-Procurorul General Valeriu Zubco.

12. Recent, la indicaţia lui Vasile Gherasimenco a fost intentat un dosar penal pe faptul comercializării ilicite a aurului, în baza unor date denaturate și fără material probatoriu, cu emiterea unei decizii de efectuare a perchezițiilor la 9 agenţi economici din domeniu. Factorii de decizie nu au dat curs realizării intențiilor respective.

În adresa Serviciului au parvenit informaţii şi materiale foto ce denotă implicarea lui Vasile Gherasimenco în activităţi de antreprenoriat şi deţinerea de către acesta a unor proprietăţi înregistrate ре numele unor persoane terţe. Funcționarul vizat construieşte un centru comercial pe str. Ismail 86 (cu suprafaţa de 1 102.5 т.p.), unde este şi observat frecvent. Dispune de о casă individuală, în 2.5 nivele. finisată (тип. Chişinău, str Ialoveni 37), deține un centru de deservire auto pe str. Ismail 103. Ultimul este construit şi funcţionează neautorizat, pe un teren ocupat abuziv. Reprezentanții organelor abilitate ce intenţionează să documenteze ilegalităţile în construcţii sunt ameninţați cu răfuială.

Vasile Gherasimenco este о persoană protejată la nivelul diferiteor cercuri al factorilor de decizie din autorităţile publice şi ar putea fi susţinut de unii exponenţi a mediului interlop. În 2010, Serviciul de Informaţii şi Securitate a dat aviz consultativ negativ în privinţa lui Gherasimenco, dat fiind faptul sesizării factorilor de risc în activitate. Recent, a fost decorat cu medalie pentru serviciu impecabil, inclusiv în condiţiile în care, în colectivul de rnuncă este cunoscut ca о persoană ce încalcă Legea şi Codul deontologic.

Evaluăm că aspectele expuse vizavi de acţiunile adjunctului procurorului mun, Chişmău derivă prezenţa unei ameninţări la adresa credibilității și imaginii justiţiei.

Privitor la rezultatul examinării, solicităm să fim informați

Anexă:___ ___file, nesecret (copiile materialelor confirmative)

CD, nesecret (imaginile de referinţă).

2. Document informativ al Serviciului de Informații și Securitate

   adresat conducerii de vîrf a Republicii Moldova

În adresa Serviciului au parvenit informații suplimentare, pe aspectul proprietăților nejustificate, ca proviniență oficială ale adjunctului Procurorului mun. Chișinău, Vasile Gherasimenco.

Potrivit referințelor parvenite, toate proprietățile procurorului sunt înregistrate pe numele unor terțe persoane. Potrivit versiunii vehiculate, casa individuală menționată anterior, finisată în 2,5 nivele, cu suprafața de 149,8m.p., situată în mun. Chișinău pe str. Ialoveni 37, procurorul o utilizează din 2002, în baza unei datorii de 27 000 dolari SUA a cet. Vicol Anatolie Pavel (d.n. 09.04.1973), existînd și un contract de împrumut în acest sens, iar banii acordați ca împrumut ar proveni din comercializarea de către procurorul în cauză, a apartamentului nr.204 de le bd. Mircea cel Bătrîn 7, mun. Chișinău. această invocare denotă un caracter fictiv, deoarece casa a fost finalizată, conform procesului-verbal de recepție nr.578-i, abia în anul 2008 și a fost gajată la BCA „Moldova – Agroindbank” pentru accesarea creditelor, de 650 000 lei și ulterior 2 590 000 lei, de către SRL „COMGHERA”, în care ca fondator figurează Pavel Gherasimenco, fratele adjunctului Procurorului mun. Chișinău.

Un alt detaliu constituie faptul că Anatolie Vicol este înregistrat cu domiciliul permanent la o altă adresă din mun. Chișinău (str. Drumul Schinoasei 36, ap.1). Potrivit acelorași informații, Anatolie Vicol are trei copii, este divorțat, dar locuiește împreună cu familia. Divorțul ar fi unul fictiv sau s-ar fi profitat de acest raport civil deja existent, la înregistrarea imobilului, în scopul evitării de către Gherasimenco a riscurilor legate de eventuale litigii de partajare a proprietății.

După aceleași informații, Vasile Gherasimenco a achiziționat și a înregistrat apartamentul nr. 9 din mun. Chișinău, str. Iazului 5, pe numele Constantin Timofti (d.n. 27.08.1969) și Timofti Aliona (d.n. 20.07.1970), aceștia fiind rudele pe linia soției. Pe această adresă, din anul 2010 este înregistrat cu domiciliu permanent feciorul procurorului, Sergiu Gherasimenco.

La fel au fost procurate mijloace de transport Mercedes E220, cu nr.î. CNY025 (a.f. 2005), camionul Mercedes 308D (nr.î. CHE293, a.f.1994) și înregistrate pe numele lui Ciobanu Ion Grigore (d.n. 31.08.1978), căsătorit cu Ciobanu (Gherasimenco) Violeta (d.n. 05.05.1979), sora procurorului. Anterior, pe acest nume a fost înregistrat fictiv și casa de locuit cu suprafața de 131,5 m.p., situată în mun. Chișinău, șos. Hîncești 156/2, adresă pe care, din 2010, a fost înregistrat domiciliul permanent al soției procurorului, Maia Gherasimenco. Autoturismul Mercedes E220, cu nr.î. CVG444 (a.f. 2006), achiziționînd și utilizat de către Vasile Gherasimenco este înregistrat pe numele fratelui său. Procurorul nominalizat i-a cumpărat o Skoda Octavia cu nr.î. CHH444 (a.f. 2004) feciorului Sergiu Gherasimenco, care potrivit datelor oficiale nu dispune de careva venituri.

Conform datelor organelor fiscale între anii 2008 – 2012 Vasile Gherasimenco a încasat sume sub formă de salariu în mărime de cca. 402537 MDL, iar soția sa 188318 MDL.

Vă informăm pentru a decide și reiterăm necesitatea de a ne informa despre rezultatele examinării.

P.S. Documentele Serviciului de Informații și Securitate au fost distribuite presei de către liderul mișcării Antimafie, Sergiu Mocanu în cadrul unei conferințe de presă din 20 decembrie 2013. Publicarea materialelor informative ale SIS se face în premieră.

P.P.S. Acest material va fi expediat conducerii Republicii Moldova, tuturor ambasadelor străine acreditate, oficialilor de prim rang ai Uniunii Europene și  Consiliului Europei, mass-media moldovenească și străină.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri