8.2 C
Chișinău
marți, 28 martie, 2023

„Presiunea populară este singura soluţie”; Un europarlamentar şi experţi internaţionali, despre protestul de amploare de la Chişinău

Must read

Comentarii recente

Monica Macovei, dungaciuRepublica Moldova nu are altă cale astăzi decât presiunea populară pentru ca să fie stopate fărădelegile guvernării, iar cetăţenii au nevoie la conducerea statului de oameni integri, la minte şi la fapte, independenţi de partide, care vor cu adevărat reforma justiţiei.

Sunt doar câteva dintre comentariile vociferate de reputaţi jurnalişti din România, experţi internaţionali şi europarlamentari în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii Ora Expertizei, de la Jurnal TV.

„Mitingul de astăzi arată gradul de nemulţumire care s-a acumulat în societatea din Republica Moldova şi o pierdere a încrederii în partidele politice. Partidele politice care au fost la guvernare din 2009, în ultimii 6 ani nu au reuşit să rezolve problemele cele mai stringente ale societăţii. Cererea ca aceste persoane să fie demise este o cerere perfect îndreptăţită. Ştim că aceste persoane servesc intereselor unui anumit partid. Ştim că acest partid este sursa putregaiului din sistem şi de aceea cererile numite sunt perfect îndreptăţite”, a declarat expertul de la Fundaţia „Jamestown”, Vladimir Socor

„Nu am niciun dubiu că Plahotniuc, care le învârte pe toate în Republica Moldova, nu este străin de asta şi în plus a favorizat foarte mult Federaţia Rusă, care vedem ce face, doreşte să-şi refacă fostul imperiu, fosta zonă de influenţă. E nevoie la nivelul deciziei politice de un om independent de partide, cu mintea şi fapta, de un om care să vrea cu adevărat reforma justiţiei şi care să vrea ca politicienii din orice partide şi numai în bază de probe să fie anchetaţi şi judecaţi. Vă trebuie acest om, care să vrea şi care trebuie să fie ministrul Justiţiei sau primul-ministru”, a menţionat europarlamentarul Monica Macovei.

„Oamenii au ieşit în stradă, răspunzând dacă vreţi, în această formă, un pic mai târziu e adevărat – unui ambasador al UE, celui al Germaniei, care spunea, după ce s-a întâmplat la BEM, dacă s-ar fi întâmplat în Germania, lumea ar fi ieşit în stradă. Lumea în Republica Moldova a ieşit acum în stradă şi cred că va fi foarte greu ca aceste mesaje să fie ignorate pentru că miliardul furat, este o percepţie atât de profundă încât în mintea cetăţeanului acesta nu va fi şters niciodată”, a accentuat preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre, Dan Dungaciu.

„Singura soluţie este întărirea justiţiei, a organismelor anticorupţie şi măsuri legale de urmărire penală, anchetare, arestare preventivă, judecare,condamnare. Asta este singura cale. De pildă, DNA în România are un sprijin popular imens în România, aproape 70 la sută, pe punctul de a depăşi Biserica, încrederea pe care o au oamenii în Direcţia Naţională Anticorupţie”, a spus şi editorialistul român Cristian Tudor Popescu.

Zeci de mii de oameni din toată ţara au participat astăzi la un protest de amploare în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Nemulţumiţi de jafurile din sistemul bancar şi abuzurile comise de guvernanţi sub paravanul integrării europene, oamenii au scandat „Vrem miliardul înapoi”, „Fără hoţi la guvernare”, „Să izbăvim ţara de regimul criminal”.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri