Votul in diasporaÎncă din zori, presa germană, austriacă şi elveţiană au început să relateze despre al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale 2014, remarcând haosul, dezorganizarea şi modul în care cetăţenii români din diasporă sunt impiedicaţi de la vot. „Cu periuta de dinţi la alegerea Preşedintelui”, titrează Frankfurter Allgemeine Zeitung, remarcând că mulţi români din străinătate au zgribulit încă de azi noapte, pentru a-şi da votul, relatează hotnews.ro.

„Nenumăraţi români care trăiesc în străinătate nu şi-au putut exprima votul în primul tur, pentru că secţiile de vot puse la dispoziţie n-au fost pregătite corespunzător. Guvernul ştie foarte bine că majoritatea diasporei române din ţările UE va vota pentru Iohannis, iar aceasta ar putea influenţa rezultatul strâns al alegerilor”, continuă NZZ.ch.

Portalul austriac Salzburg24.at consideră că „datorită situaţiei din primul tur, de la începutul lunii noiembrie, când mii de români din diasporă n-au putut vota din cauza proastei organizări, la al doilea tur de scrutin există temerea că vor apărea probleme grave la exprimarea votului în străinătate. Şi unii reprezentanţi ai partidelor au anunţat că se vor retrage din comisiile de vot din străinătate, ceea ce va îngreuna procesul de vot”.

Die Welt în varianta sa online face portretul celor doi candidaţi la preşedinţie, scriind despre candidatura saşului Klaus Iohannis ca „un epilog al unei lungi şi bogate istorii a civilizaţiei şi culturii germane în Est”. Despre contracandidatul său, Welt consideră: „Ponta cel de stânga este un fiu adoptiv al post-comuniştilor abili, titlul său de doctor şi l-a procurat prin plagiat, unii dintre susţinătorii lui sunt în inchisoare. Ca preşedinte, agilul fost procuror vrea să reducă la minimum investigarea fărădelegilor comuniste, a corupţiei şi înşelătoriei subvenţionate”. El este – şi aceasta ajunge – faţa românească a acestor alegeri”.

Spiegel.de vorbeşte despre posibilitatea ca Romania să aibă „un şef de stat de origine germană. Candidatul la preşedinţie Iohannis foloseşte în campania electorală clişee ale virtuţilor germane. Guvernanţii corupţi se simt ameninţaţi – şi incită o campanie de denigrare. În consecinţă, tocmai românilor din diasporă, predominant critici la adresa lui Ponta, le este îngreunat votul: în toată Europa, ca şi în Germania, la primul tur de scrutin au aşteptat ore în şir zeci de mii de români, în faţa consulatelor – adesea degeaba. Justificarea: probleme tehnice şi de logistică”.

Sursa: jurnal.md

(81 accesari)