plaha si fileaVladimir Plahotniuc este persoana care nu a deţinut nicio funcţie în Republica Moldova – ţara mică, în care se lucrează puţin în domeniul transporturilor, deoarece aşa sunt obişnuiţi oamenii.

Puţin, dar sigur. În fiecare oră microbuzele, cu icoane pe parbrize şi muzică populară, din periferii vin spre capitală. An de an. Iarna şi vara. Însă, în a treia duminică din aprilie, niciun mijloc de transport public din suburbii, fără nicio  atenţionare, nu a circulat. Nici un microbuz nu a mers spre Chişinău. Acolo, unde s-a desfăşurat o manifestaţie împotriva conducerii.

Istoria cu transportul publică vorbeşte despre modul cum se petrec lucrurile în Republica Moldova şi cum sunt rezolvate. Neoficial, ca prin magie. Fie că din sistemul bancar dispare un miliard de dolari, fie că nu mai circulă transportul public.

Moldovenii nu cred în puteri supranaturale. Pentru ei, mâna invizibilă are un nume: Vladimir Plahotniuc, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din ţară şi prim-vicepreşedintele Partidului Democrat. „El controlează totul”, spune jurnalistul Vitalie Călugăreanu. Plahotniuc nu a avut nicio funcţie publică.

Republica Moldova, cu un teritoriu egal cu cel al Austriei Inferioare şi Superioare, luate împreună, a trecut cu dificultate la o economie de piaţă. Cine poate pleacă din ţară, cine rămâne îşi caută o identitate în România, Ucraina, Bulgaria sau Găgăuzia. Transnistrienii trăiesc în revolta şi puterea Moscovei. În 2009 se îmbunătăţesc perspectivele, după protestele tinerilor care au dat jos de la guvernare partidul comunist şi au adus o schimbare a direcţiei politice.

Apoi, la putere vine Alianţa pentru Integrare Europeană, care pretinde că va conduce Republica Moldova spre Bruxelles şi spre calea reformelor. Astfel, destul de convingător, aducând ţara în faţa Parteneriatului Estic, un acord care permite ţărilor din spaţiului ex-sovietic să se apropie de Uniunea Europeană. În timul când Republica Moldova a cerut încredere, Plahotniuc şi-a pus bazele ascensiunii sale.

Partidele din coaliţia proeuropeană, PD, PL şi PLDM, nu au încredere reciprocă şi, prin urmare, sferele de influenţă sunt împărţite ca o plăcintă. Un partid obţine funcţii ministeriale, altul funcţia de procuror, iar al treilea obţine administrarea locală. La reforme nimeni nu se gândeşte atât timp cât este ce lua. Mai mult, cei înfometaţi au acces la noul membru al democraţilor, Plahotniuc. „El a folosit poziţia sa pentru a-şi asigura influenţă şi pentru a ajunge la resurse”, a menţionat Igor Munteanu, directorul executiv al IDIS „Viitorul”. „El le-a folosit pentru a construi un imperiu”, scrie sursa.
Dar cine este acest om mic? Vladimir Plahotniuc, născut în 1966, în satul Pituşca, face avere considerabilă din sectorul bancar şi petrolier, în 1991. Privatizarea a fost favorabilă pentru cei care au avut cunoscuţi influenţi.

Plahotniuc îşi impune influenţa sa oficial din 2010, când intră în politică, pentru a putea controla, inclusiv, şi un trust media, însă, probabil, în continuare, prin mai multe construcţii offshore. În continuare, îşi împarte influenţa cu fostul premier Vladimir Filat. Filat apare în faţa publicului, în calitate de politician, iar Plahotniuc stă mai mult în camera din spate. În toamna anului 2015, Filat este în teren.  Anterior, moldovenii au aflat că aproximativ un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar – jaful secolului s-a produs sub ochii Băncii Naţionale.

Acesta este momentul în care mii de oameni merg împotriva corupţiei. Autorităţile de la Chişinău devin nervoase. Tot atunci, Fondul Monetar Internaţional refuză să ofere sprijin financiar din motiv că Guvernul refuză să lichideze băncile implicate în frauda bancară.

Republica Moldova, care a semnat Acordul de Asociere cu UE, primul pas spre aderare, a ajuns să fie în faţa unei viceverse. În mod ironic, Filat a fost arestat în luna octombrie, fiind considerat creierul jafului secolului. Este posibil că Plahotniuc, care îl controla pe fostul procurorul general, a şi orchestrat această dramă legală.

Rezerve morale

Plahotniuc este, cel puţin, cel care a beneficiat cel mai mult de declinul abrupt al politicianului. Acum, că concurentul cel mai puternic este dat la o parte, el păstrează toate în mână toate bucăţile de plăcintă. Acest lucru este evident mai târziu, atunci când, în mintea lui, peste noapte se formează o majoritate parlamentară dintr-o pălărie, urmând să-l aducă în fruntea guvernului. „Noi aducem pace, stabilitate şi prosperitate”, promitea acesta. Dar preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a refuzat să accepte candidatura lui Plahotniuc, făcând referire la integritatea acestuia. Mai apoi, în fruntea Guvernului a ajuns Filip Pavel. Apoi, după alegerile prezidenţiale din toamnă, lucrurile vor fi schimbate.

Între timp, microbuzele care vin spre capitală circulă după graficul stabilit. „Nu am dat ordinul de a sista transportul de pasageri”, scrie ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, pe Facebook. Doar că el nu dă ordine în ţară.

Sursa: Wiener Zeitung

(35 accesari)