16.6 C
Chișinău
marți, 27 septembrie, 2022

PLATFORMA DA: INSISTĂM ASUPRA INVESTIGĂRII COMPLETE A EVENIMENTELOR DIN APRILIE 2009

Must read

Comentarii recente

platforma 6 septembrie 2016Platforma Demnitate şi Adevăr (PDA) aduce un sincer omagiu tinerilor, care au avut curajul să protesteze paşnic acum 8 ani, pe 7 aprilie 2009, în numele libertăţii şi democraţiei, împotriva unui regim autoritar, corupt şi incompetent.

După cum informează TRIBUNA, potrivit unui comunicat de presă, Platforma DA susține că, „nici până în prezent investigaţiile mimate de noile autorități, nu au elucidat crimele comise împotriva manifestanţilor paşnici, a reprezentanţilor organelor de drept şi a averii publice”.

„Cei care au planificat şi au realizat deturnarea manifestaţiilor paşnice în acte de vandalism împotriva bunurilor publice şi de agresiune împotriva reprezentanţilor organelor de drept nu au fost descoperiţi nici astăzi. Nu au fost traşi la răspundere nici acei, care, în virtutea obligaţiunilor de serviciu, au dat dovadă de lipsă de pregătire profesională şi incapacitate de a organiza protecţia ordinii publice prin descurajarea actelor de vandalism şi agresiune și au dispus brutalizarea și reținerea forțată a protestatarilor pașnici. Nu au fost pedepsiţi acei reprezentanţi ai forţelor de ordine care, după consumarea evenimentelor protestatare au dat ordine sau au participat activ la „vânătoarea de tineri”, maltratând în mod barbar reprezentanţii unei categorii de vârstă doar în calitate de potenţiali participanţi la proteste”, se spune în declarația Platformei.

În context, Platforma DA reiterează faptul că de revolta sinceră a tinerilor „a profitat un grup de parveniţi, care a preluat puterea pe valul protestatar, mimând angajamente de promovare a năzuinţelor tinerilor şi ale altor segmente largi ale societăţii de accedere a ţării noastre la spaţiul valoric european, în fapt urmărind  propria căpătuire prin acte de corupţie şi delapidări de proporţii”.

„Regimul oligarhic a făcut în repetate rânduri tentativa de a reedita tragicele evenimente din 7 aprilie 2009 în cadrul numeroaselor acțiuni de protest organizate de către Platforma Civică Demnitate și Adevăr pe parcursul anilor 2015-2016. Platforma DA insistă asupra investigării complete a evenimentelor din aprilie 2009, identificării şi pedepsirii făptaşilor şi tuturor vinovaţilor de comiterea crimelor invocate, asupra demisiei imediate și necondiționate a procurorilor și judecătorilor supranumiți “din iad”, se mai spune în declarație.

Platforma DA a îndemnat cetăţenii RM să se consolideze şi să ceară autorităţilor să facă lumină în dosarul 7 aprilie 2009, pedepsindu-i pe cei care se fac vinovaţi de crime împotriva tinerilor protestatari.

„Chemăm societatea să se solidarizeze în jurul idealului de libertate şi democraţie, promovat de manifestanţi la 7 aprilie 2009, împotriva corupţiei, genocidului social şi a capturării statului”, a mai spus Platforma DA.

Andriana Cheptine

Sursa:tribuna.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri