grozavuÎl văd pe sticla  murdară a lui Plahotniuc de două ori pe săptămână. Pare-mi-se e lector universitar. El întreba cu patos cui îi încurcă posturile de televiziune rusești. Susținea, de fapt, greșea amarnic, afirmând că cetățeanul se poate descurca de minune în manipulările instituțiilor media, orchestrate de la Kremlin.

Am doar o singură întrebare: ”De ce atunci Vladimir Putin, un nou Stalin al Rusiei, este cel mai popular politician în RM?”.

Nici nu aștept răspuns, fiindcă e clar că respectivul face voit jocul lui Plahotniuc și Lucinschi care iau bani grei, dar mai ales, au acces la investițiile rusești pentru deserviciul pe care-l fac RM. Dacă nu ați uitat cine a privatizat centrala electrică moldovenească și cu ajutorul cui, vă spun că Lucinschi a fost tartorul vânzării ei către Ciubais.

Recent Candu, finul lui Plahotniuc  le propunea rușilor să concesioneze calea ferată moldovenească și să privatizeze Moldtelecomul  care nu sunt nici pe departe cei mai avansați în tehnologii de acest fel. Nu ați uitat sper, de dezastrul din sectorul bancar, unde iarăși, din mila guvernanților, ne ferchezuiește Ilan Shor.

Cum se obțin asemenea oportunități plus atacurile rider periodice, susținute până și de Dodon, care zice-se a fost finanțat de Ilan Shor în campanie ., care acum varsă lacrimi de crocodil. Evident, prin manipularea oamenilor, prin reducerea lor la tăcere, datorită televiziunilor rusești.

Auzim voci sobre că pentru a reuși în parcursul nostru european, trebuie să le ajutăm oamenilor să-și schimbe mentalitatea vis a vis de falșii prieteni. Anume oamenilor le revine un rol de primă mărime în procesul integrării europene. Că este așa și nu altfel conchidem din exemplul Germaniei de Est. Unită cu cea de Vest, fosta RDG a beneficiat de o asistență financiară uriașă, dar, cu toate acestea, nostalgiile după trecutul glorios le provoca migrene liderilor politici. Nostalgiile populației, însă, s-au risipit, fiindcă presa germană e corectă în relația sa cu populația. Nu ca la noi.

Mediatizare și încă o dată mediatizare – aceasta i s-a cerut RM în procesul promovării reformelor. Secretomania, ca și cea din cadrul actualelor negocieri dintre cei trei, generează nepotism și corupție.  Necurmată din start  secretomania garantează eșecul. Așa a fost în 2009 când Plahotniuc a cumpărat mai mult funcții –cheie de la partenerii de dialog. Asta se dorește și acum. Ar mai vrea să cumpere de la Voronin.

Mai mult, din cauza controlului total al oligarhilor asupra mas mediei moldovenești, populația așa și nu a ajuns să beneficieze , dar înainte de orice, să le spună bandiților de la guvernare că UE, SUA alte state acordă asistență pentru oameni, dar nu pentru SRL-urile politice pe care și le-au tras aceștia. De ce se produc asemenea  eșecuri?

Fiindcă în RM, practic, nu există instituții media independente, iar reporterii sunt puși în situația de  a-și asigura existența rostind sau scriind numai jumătate de adevăr. Deprins încă din timpurile ”socialismului dezvoltat” să creadă orbește celor aflate din mediile de informare în masă, cetățeanul nostru este suspus și astăzi unor diversiuni ideologice, care asigură pe termen scurt succesul unor formațiuni care au guvernat și vor să mai guverneze. Pe termen lung, însă, insuccesul este asigurat dacă occidentul, unde presa este mai mult sau mai puțin independentă, ar acorda asistență statelor în tranziție anume la acest capitol – al informării corecte a populației, al refuzului de a mai prezenta Kremlinul lui Putin ca pe o parte integrantă a RM.

Acesta este mărul discordiei în viitoarea coaliție. Plahotniuc nu vrea să cedeze posturile de televiziune pe care a pus laba. Mai mult, i-a sugerat lui Voronin să ceară Audiovizualul și TVM ca nouă să ne pară de aur latrinele lui mediatice.

Astăzi televiziunile fac șefi de stat, nasc și dau jos lideri.  A venit timpul oligarhilor. Am impresia că ei deja nu mai vor în UE. Judec așa și nu altfel după ritmul negocierilor unde cei doi sunt  învățați de către liberali a.b.c.-ul democrației autentice, care începe cu transparența.

sursa: cuget-liber.md

(144 accesari)