2.2 C
Chișinău
luni, 27 martie, 2023

Plahotniuc, înspăimântat și panicat

Must read

Comentarii recente

mitimgPlatforma Civică Demnitate și Adevăr, care organizează un nou miting de protest la 7 iunie, în Piața Marii Adunări Naționale, a fost supusă în ultimele zile unor atacuri fără precedent.

Chiar dacă au fost unele atacuri grobiene, lipsite total de argumente și duse până la un ridicol mai rar întâlnit, respectiv neluate în seamă de prea multă lume, acestea demonstrează încă o dată că cel care stă în spatele atacurilor, Vladimir Plahotniuc, intră tot mai mult în panică.

După alegerile din 30 noiembrie și configurarea noului parlament, pentru Plahotniuc lucrurile mergeau de minune. El atunci se gândea chiar că, poate, în 2016, va ajunge președintele Moldovei. Iar toate se așezau pe placul oligarhului. PLDM-ul slugilor sale umile Filat și Leancă a fost rupt în două, pe comuniști îi avea la degetul mic, iar Dodon și Ghimpu stăteau în expectativă, pentru a se face și ei „utili” atunci când va fi nevoie

Doar că lucrurile au căpătat o turnură cu totul neașteptată pentru acest individ. Cetățenii Republicii Moldova au dat dovadă, poate atunci când nimeni nu se mai aștepta, că aici mai există demnitate, revoltă și chiar calitate.

Manifestațiile de protest începute la 5 aprilie, urmate de revendicări clare și formularea unor mesaje directe, clare și explicite, au adus Moldova în prim-planul presei mondiale. Din aprilie și până ieri, Washington Post, Financial Times, Bloomberg, AFP, Reuters, Business Insider, Politico, CNN, Frankfurter Allgemeine Zeitung, BBC, Gazeta Wyborcza sau The New York Times au relatat, cu lux de amănunte, despre miliardele furate din sistemul bancar, grupările criminale care conduc Moldova și starea de captivitate în care a ajuns acest stat.

Iar atunci când un stat precum Republica Moldova devine subiect central în cele mai prestigioase publicații din Occident, încep să apară întrebările, iar „fraierii” (așa cum erau considerați de Plahotniuc și Filat) care au făcut posibilă menținerea pe linia de plutire a acestui stat în ultimii ani, au început să deschidă ochii. Occidentul în sfârșit a conștientizat de cine este condusă Moldova, ce s-a întâmplat cu miliardele trimise aici de către americani și europeni și cum este posibil ca acest stat să nu progreseze absolut de loc, ba din contra, să regreseze, după aproape 6 ani de așa-zisă guvernare proeuropeană.

Iar cel mai clar semnal în acest sens a fost dat chiar de către ambasadorul american la Chișinău, James D. Pettit, acum câteva zile, la o emisiune de la Jurnal TV.

Cu diplomație, dar tranșant, ambasadorul a spus foarte clar că lucrurile nu mai au cum să continue așa, iar spălătoria de bani din estul Europei (așa cum este considerată de ceva timp Moldova) nu mai este demult niciun fel de „poveste de succes”.

Iar anume această deșteptare a Occidentului în ce privește Moldova este cel mai mare succes al cetățenilor, care au ieșit în stradă într-un număr impresionant de mare la 5 aprilie, dar în special 3 mai. Acești oameni au reușit să repună Moldova pe harta lumii. Au arătat că aici mai există demnitate, că între Prut și Nistru mai pot exista perspective.

Occidentul, care de fapt e singura noastră salvare, trebuie însă în continuare să vadă că are pe cine să mizeze în Moldova. Clasa politică actuală, cel puțin cea pe care o avem în Parlament, nu mai este credibilă pentru UE și SUA, iar partenerii noștri de dezvoltare trebuie să-și identifice noii aliați în rândurile poporului.

Doar presiunea continuă a străzii a făcut ca astăzi criminalii Plahotniuc și Filat să fie luați în vizor de structurile internaționale, inclusiv cele de drept.

Deja este bine cunoscut că Plahotniuc bate pragul ambasadelor și zboară prin țările orientale, pentru a-și găsi noi parteneri, care să-i mențină pe linia de plutire sistemul criminal prin care controlează Moldova.

Occidentul l-a luat în vizor. Iar de justiția europeană nu are cum să-l salveze pe Plahotniuc nici Gurin, nici Poalelungi și nicio altă sculă umilă a sa de pe aici. Dar totodată, Occidentul trebuie să știe că are pe cine miza în Moldova. Că parcursul european, abandonat și compromis de acești criminali, va fi reluat.

Ne vedem duminică, de la ora 12:00, în Piața Marii Adunări Naționale, pentru a demonstra că în Moldova mai există demnitate, calitate și adevăr! Pentru a continua lucrurile bune pe care le-am început.

Alex Cozer

Sursa:independent.md

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri