16 C
Chișinău
marți, 17 mai, 2022

Perju a fost ACHITAT! Tatăl lui Valeriu Boboc: Este o decizie şocantă!

Must read

Comentarii recente

453-perjuJudecătoria Buiucani l-a achitat, marţi, 24 decembrie curent, pe poliţistul Ion Perju, învinuit de omorul lui Valeriu Boboc, tânărul ucis în Piaţa Marii Adunări Naţionale în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. „Este o decizie pe care o aşteptam, deoarece eu nu sunt vinovat. Am prezentat probele respective. În continuare nu pot să vă spun ce o să fac. Am să discut cu avocatul”, a declarat Perju.

Tatăl lui Valeriu Boboc s-a arătat nemulţumit de decizia instanţei. „Ce comentarii pot să mai existe în cazul dat? Nu m-am aşteptat la o aşa decizie. Aşa e la noi justiţia, dar noi tindem spre UE. Sunt complet dezamăgit. O să atacăm hotărârea pe toate căile posibile. Este o decizie şocantă”, a comentat acesta.

Procurorul Vladimir Moşneaga a declarat că decizia Judecătoriei Buiucani „este o hotărâre ilegală şi nemotivată. Vom contesta decizia la Curtea de Apel Chişinău. Am înaintat destule probe, inclusiv expertiza efectuată în SUA, prin care s-a demonstrat că persoana care-l loveşte pe Valeriu Boboc este anume Ion Perju şi nu altă persoană. În instanţă, noi am cerut recuzarea judecătorilor. Noi am prezentat câteva interceptări telefonice purtate între Perju şi alte persoane, prin care am demonstrat că el, fiind în arest la domiciliu, încălca măsura preventivă şi a declarat că în instanţa de judecată la el totul s-a rezolvat”.

Marţi seara, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă prin care a anunţat că consideră ilegală şi total nemotivată sentinţa pronunţată de Judecătoria sectorului Buiucani, prin care Ion Perju a fost achitat. Mai mult, instanţa de judecată şi-a bazat verdictul de achitare exclusiv pe argumentele părţii apărării, desconsiderând totalmente probele aduse de partea acuzării. Procurorii au prezentat probe incontestabile, care au indicat asupra vinovăţiei lui Ion Perju de comiterea depăşirii atribuţiilor de serviciu şi vătămării intenţionate grave a integrităţii corporale sau a sănătăţii care a provocat decesul lui Valeriu Boboc.

Amintim că, la 6 aprilie 2010, Procuratura Generală l-a reţinut pe colaboratorul Comisariatului General de Poliţie Ion Perju, iar la 7 aprilie 2010 i-a înaintat învinuirea sub aspectul săvîrşirii la 8 aprilie 2009 a omorului cetăţeanului Valeriu Boboc. Anterior, Procuratura a solicitat recuzarea judecătorului care examinează cauza penală de învinuire a lui Ion Perju şi dispunerea examinării dosarului de un nou complet de judecată. Motivul recuzării l-a constituit comportamentul lipsit de imparţialitate al judecătorului din Judecătoria sect. Buiucani, Galina Moscalciuc, procurorii dispunând de informaţii că acesta ar fi fost influenţat de partea apărării. Instanţa însă a respins, ca fiind nefondat, demersul înaintat de procuror în vederea recuzării judecătorului.

„Procuratura Generală, care a solicitat condamnarea învinuitului la 14 ani de detenţie cu privarea de dreptul de a activa în organele Ministerului Afacerilor Interne pe un termen de 5 ani, va contesta sentinţa de achitare a lui Ion Perju”, se mai indică în comunicatul PG.

Poliţistul Ion Perju a ajuns pe banca acuzaţilor după ce, la un an după omorul lui Valeriu Boboc, în urma deconspirării unor imagini video, devenise clar că tânărul de 23 de ani, decedat în timpul evenimentelor din aprilie 2009, a fost ucis în bătaie de forţele de ordine. Imaginile prezentate au fost surprinse de camerele de supraveghere instalate de autorităţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, care arătau că, în jurul orei 01.00, în piaţă au descins 100-200 de poliţişti, care au atacat cele câteva grupuri de tineri reunite în centrul Chişinăului.

Ion Perju, învinuit de moartea lui Valeriu Boboc, s-a declarat nevinovat pe parcursul anchetei. El susţinea că ar fi fost ales ţap ispăşitor de către colegii săi din poliţia criminală a Comisariatului General de Poliţie (CGP) Chişinău. Deşi expertiza demonstrase că anume el era printre cei care l-au lovit cu picioarele pe Valeriu Boboc, Perju a infirmat că el ar fi fost tipul în albastru care lovea cu piciorul o persoană în faţa Guvernului, după cum arată filmările din acea noapte făcute publice anul trecut, şi se îndoieşte de faptul că lovitul era Boboc.

Deşi în urma evenimentelor din aprilie 2009 au fost înregistraţi mai mulţi decedaţi şi răniţi, până la această oră niciun demnitar nu a fost pedepsit de instanţele de judecată.

Sursa: zdg.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri