parlamentul european strasbourgSituaţia politică din Republica Moldova este una dezămăgitoare, iar partidele venite la guvernare au dat dovadă de neprofesionalism, laşitate, irosind astfel încrederea poporului. La această concluzie au ajuns mai mulţi lideri europeni în cadrul şedinţei Parlamentului European.

„Republica Moldova s-a transformat din elevul moldel, într-o ţară în care domneşte doar haos”, a declarat Cristian Dan Preda, care a conturat trei cauze care au întărit criza politică din ţară.

În primul rând, unul din factori este influenţa sporită a Rusiei asupra opiniei publice, dar şi puterea incontrolabilă a oligarhilor care au pus mâna pe anumite partide politice. Un alt motiv ar fi şi nivelul înalt de coruţie care a slăbit instituţiile de drept.

„Cred că trebuie să ne implicăm ca să facem o alternativă în faţa comuniştilor şi socialiştilor lui Dodon”, a subliniat oficialul.

Pe lângă acestea, demnitarul a recunoscut că nu poate vorbi despre Moldova fără Transnistria, indicând că, de facto, într-un spaţiu atât de restrâns există două societăţi diferite, care au viziuni diametral opuse. „Sunt două societăţi care nu ştiu ce să facă, cred că trebuie să-i abandonăm în propria lor soartă”, a mai adăugat Preda.

Partidele care au venit la putere în toamna anului trecut nu au făcut decât să înrăutăţească situaţia, aducând ţara într-o instabilitate politică totală. Oficialii au mai subliniat că este lăudabil că oamenii au ieşit în stradă să protesteze, cerând demisia guvernului, procurorului, dar şi alegeri anticipate.

„Arestarea fostului prim-ministru, Vlad Filat, dar şi demiterea Guvernului Streleţ printr-o moţiune de cenzură, demonstreză ce prăpastie gigantică s-a format între oameni şi partidele de la guvernare. Trebuie să amintim moldovenilor că susţinerea noastră este condiţionată de realizarea reformelor cheie. Trebuie să fie pusă în aplicare reforma justiţiei şi cea a administraţiei publice”, a adăugat comisarul UE, Christos Stylianides.

Totodată, înalţii demnitari au menţionat într-o voce că iradicarea fenomenului corupţiei ar trebui să fie primul punct pe agenda de zi a Moldovei, alături de modificarea sistemului judecătoresc şi limpezirea situaţiei privind jaful miliardului.

„Timp de patru ani o mulţime de alegeri anticipate şi Guverne demise şi tot mereu corupţie. Asta remarcă deja şi analiştii politici care sunt în relaţii bune cu Moldova. Acum asistăm la ceea ce experţii ar putea numi un eşec politic. Moldova este un stat oligarhic şi mereu a fost un eşec, iar clasa politică e doar de formă şi acţionează doar după propriul plac. La ce ne putem aştepta dacă manifestanţii paşnici sunt încarceraţi şi deposedaţi de dreptul la replică şi părere”, a spus Helmut Scholz.

„De la o vreme încoace lucrurile au început să meargă prost. Scandalul bancar nu a fost nici până acum anchetat pe deplin, se trage din timp cu refomele, nu este surprinzător că guvernele se schimbă ca anotimpurile. E clar că această tensiune va exploda”, a declarat Petras Auštrevičius.

Oficialii au afirmat că în Moldova clasa politică actuală este una eşuată, situaţia este într-o perpetuă criză, reformele nu se implimentează, iar cei care au de pătimit cel mai mult sunt însăşi cetăţenii, care achit facturi exorbitante.

„E ultima şasă pentru coaliţie. Orice termen a fost depăşit şi e momentul ca liderii politici să realizeze reforme”, a adăugat Andi Cristea, atenţionând că Republica Moldova are nevoie de un nou executiv, nepătat, care va aplica eficient reformele, va lupta împotriva corupţiei şi va aduce în faţa justiţiei răspunzătorii pentru jaful miliardului.

De asmenea, Bas Belder, a ţinut să precizeze că imaginea neagră despre clasa politică de la Chişinău se datorează unui singur lider politic, care a înrăutăţit situaţia într-atât, încât drum Moldovei spre UE este la pământ.
Sursa:jurnal.md

(23 accesari)