download (1)Potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii Universității Emory, lectura unei cărți bune are ca efect o îmbunătățire a activității creierului, într-un mod ce poate fi asemănat cu antrenarea mușchilor în cazul culturiștilor.

Astfel, lectura provoacă schimbări măsurabile în cortexului temporal stâng – regiune a creierului “responsabilă” de receptivitatea lingvistic- – și în zona primară senzorială a creierului. Pe timpul lecturii, neuronii din aceste zone sunt “păcăliți” să creadă că fac ceva ce în realitate nu se întâmplă – de pildă, atunci când personajul din carte aleargă, sunt activați neuronii asociați cu actul fizic al alergării.

“Schimbările neuronale pe care le-am găsit asociate cu sistemele senzațiilor fizice și ale mișcării sugerează că lectura te poate transporta în corpul eroului despre care citești. Este un lucru pe care îl știam cu toții la nivel figurativ, acum avem dovada că se întâmplă ceva asemănător și la nivel biologic”, a declarat profesorul Gregory Berns, conducătorul studiului.

La studiu au luat parte 21 de voluntari care au citit, în fiecare seară, timp de 19 zile, fragmente dintr-un roman, pentru ca apoi, în fiecare dimineață, să li se facă un RMN. Schimbările neuronale au continuat, la toți participanții, chiar și după cinci zile de la terminarea romanului, dovedindu-se astfel că lectura are o influență de durată.

“Participanții la studiu au păstrat conectivitatea neuronală sporită chiar și după terminarea cărții. Este un fenomen asemănător memoriei musculare în cazul culturiștilor”, a mai declarat Gregory Berns.

“Memoria musculară” este o denumire folosită în lumea culturiștilor și se referă la faptul că odată antrenați, mușchii își amintesc acest fapt și revin în scurt timp la deplină capacitate chiar și după ce antrenamentul a fost întrerupt pentru o perioadă mai lungă de timp.

Sursa: webcultura.ro

(263 accesari)