20 C
Chișinău
sâmbătă, 1 octombrie, 2022

Noi detalii despre frauda bancară; Avocat: „Platon a făcut învinuiri foarte serioase”

Must read

Comentarii recente

Ana UrsachiAvocatul lui Veaceslav Platon, Ana Ursachi, a declarat că omul de afaceri a făcut astăzi mai multe declaraţii răsunătoare privind frauda bancară. Potrivit apărătorului, Platon a spus numele mai multor demnitari care au fost implicaţi în acest caz.

Ana Ursachi a mai spus că clientul său a numit şi numele beneficiarului final al jafului secolului, fiind vorba despre oligarhul Vladimir Plahotniuc. „Platon este un martor foarte important în dosarul miliardului şi în dosarul spălării de bani, adică Laundromatul. În ambele cazuri Veaceslav Platon a vorbit în faţa instanţei aproximativ o oră şi 30 de minute, dacă nu mai mult. A arătat cu lux şi amănunt, cu detalii, circumstanţe pe care le-a desfăşurat amănunţit şi cum şi în ce condiţii înalţii demnitari din Republica Moldova au contribuit la fraudarea Băncii Naţionale şi la plecarea acestor bani în off-shore, iar în cazul Laundromatului la spălarea banilor. El a făcut declaraţii după care RM tânjeşte de atâţia ani.

Prima dată au sunat cu titlu de probă informaţii despre tranzacţia de 80 de milioane de dolari, cea care se impută în dosarul lui Platon, cu transfer la dosarul miliardului. A fost o tranzacţie făcută prin Victoriabank, iar beneficiarul final a fost Plahotniuc. Platon a spus foarte clar ziua, momentul, tranzacţia, denumirea firmei şi alte detalii”, a declarat avocatul.

„Astăzi am auzit învinuiri foarte serioase. În primul rând îl acuză pe Vladimir Plahotniuc, în calitate de beneficiar, îl acuză pe Andrian Candu că a semnat mai multe contracte ca să faciliteze această fraudă şi în consecinţă aceşti bani să ajungă la firme din off-shore şi să Plahotniuc să profite de ele, este vorba şi de Drăguţanu, care a facilitat scoaterea banilor din BNM, pentru ca aceşti bani în noiembrie 2014 să ajungă la Unibank , Banca Socială şi BEM, iar în câteva zile să plece în off-shore. A fost numit şi Ilan Shor, cel care o ia cu prăjina înainte cu minciuni. S-a vorbit despre Chiril Gaburici şi Iurie Leancă, cei care au acoperit cu garanţiile de stat banii care au fost furaţi din băncile ţării, au fost substituiţi şi au fost furaţi a doua oară. S-a descris schema. Platon l-a acuzat pe Iurie Leancă de extragerea nejustificată a unor sume extrem de mari din rezerva valutară a BNM, pentru a acoperi nişte datorii fictive”, a adăugat Ana Ursachi.

Mai mult, avocatul susţine că clientul său poate demonstra toate informaţiile prezentate în faţa instanţei. „Pledoaria a abundat cu numele lui Plahotniuc, repetându-se argumente legate de această persoane la fiecare cinci minute. Platon spune că tot ce a spus poate demonstra prin argumente şi persoane care pot confirma aceste informaţii”, a menţionat Ana Ursachi.

Avocatul mai spune că Platon presupune că el a fost extrădat cu un avion privat: „Veaceslav Platon a fost adus în data de 29 august cu un avion privat. Clientul meu a cerut explicaţii de ce a fost transferat cu o aeronavă privată. Platon a ajuns în Moldova într-o oră. Platon presupune că aeronava aparţine lui Plahotniuc”.

Curtea de Apel a menţinut mandatul de arestare pe numele omului de afaceri, care a fost prelungit cu 30 de zile. „Eu nici măcar nu sper că voi fi eliberat, fiindcă înţeleg că justiţia este captivă”, a mai transmis Platon prin intermediul avocatului.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri