21.6 C
Chișinău
joi, 6 octombrie, 2022

Năstase despre independența RM: Regres, oligarhie și reforme pe hârtie

Must read

Comentarii recente

vasile_nastase-300x232Republica Moldova nu a evoluat în 23 de ani de independență, ci a trecut dintr-o etapă rea în alta și mai rea. De această părere este jurnalistul Vasile Năstase, unul dintre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova.

„Însuși momentul declarării, proclamării independenței a fost unul festiv, în contextul istoric de atunci. Trebuia să se întâmple, a fost o chestie de bun augur, dar ulterior, începând cu anul ’94, lucrurile au degradat sub toate aspectele. Am intrat într-un mare regres atunci când au venit agrarienii la putere. Practic, tot ceea ce am izbutit să obținem în perioada de renaștere națională, anii ’88-’91, a decăzut. A apărut atunci, în ’94, acea Constituție cu articolul 13, care era în contradictoriu cu principiile Declarației de Independență, lucru confirmat ulterior, peste douăzeci și ceva de ani, de către Curtea Constituțională. Apoi au început privatizările ilegale de atunci, după aceea banditismul la nivel social, hoțiile, furturile. Pe urmă Republica Moldova nu s-a integrat în spațiul european așa cum au făcut alte țări”, a declarat Vasile Năstase, pentru Jurnal.md.

Potrivit jurnalistului, nici anul 2000 nu a fost unul mai bun, deoarece țara noastră în acea perioadă a suferit o nouă cădere, când la guvernare a ajuns Partidul Comuniștilor.

„A fost o perioadă plină de hoții, jafuri, de condamnare a unor oameni nevinovați. Pe urmă vorbim despre lipsa libertății presei de atunci. A urmat anul 2009, anul speranțelor, că iată, în sfârșit, au venit niște partide democrate care vor urma cursul independenței Republicii Moldova, cursul european și am văzut că în cinci ani a fost poate mai rău. Spun lucrurile acestea cu mare regret, poate a fost mai rău decât în perioada comunistă, deoarece aceste speranțe au fost călcate în picioare de niște oameni în care societatea a crezut și care s-au comportat mai rău decât comuniștii. În față au apărut niște oligarhi criminali care au jefuit țara, au comis atacuri raider, au furat bănci și care atunci erau în umbra liderilor comuniști, iar acum se află în fruntea statului. Vorbeau despre integrare europeană, dar au dat în concesionare rușilor Aeroportul Internațional Chișinău. Avem o justiție aservită, o economie la pământ”, mai spune Vasile Năstase.

Potrivit jurnalistului, Republica Moldova mai există datorită oamenilor care au plecat în străinătate și trimit remitențe.

Totodată, Vasile Năstase reiterează că businessul este concentrat în mâinile oligarhilor, iar oamenii simpli se sufocă, pensionarii și persoanele socialmente vulnerabile trăiesc de pe o zi pe alta.

„În Republica Moldova asistăm la un soi de genocid social. Nu prea avem ce vorbi la capitolul realizări, ele sunt doar pe hârtie. Avem acest acord de Asociere, parafat și semnat, așteptăm deja ca celelalte state să-l accepte. Din păcate, Republica Moldova a mers din mai rău în mai rău și acest cerc vicios al decadenței se vede cu ochiul liber”, a conchis Vasile Năstase.

sursa: jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri