1368018142Peste 11.000 de soldaţi şi cadeţi de la şcolile militare, 151 de echipamente militare, precum şi 69 de avioane şi elicoptere participă la parada militară organizată la Moscova cu ocazia Zilei Victoriei. Evenimentul a fost deschis de ministrul Apărării Serghei Soigu. Președintele Putin a ținut să menționeze importanța semnificației zilei de 9 mai pentru țara sa.

Potrivit presei române, printre echipamentele angajate la parada din Piaţa Roşie figurează vehicule blindate Taifun, tancuri T-90A, sisteme antiaeriene Panţîr-S1, dispozitive de lansare a rachetelor S-400 Triumf şi Topol-M etc.

La finalul defilării, Piaţa Roşie va fi survolată de zeci de avioane strategice, printre care Su-27 şi Su-34, Il-76, avionul de recunoaştere radar A-70, bombardiere Tu-Tu-22M3, Tu-95, elicoptere Mil Mi-8, Mi-26, Mi-28 etc.

Un foc de artificii este prevăzut la Moscova pentru ora locală 22:00, dar astfel de spectacole pirotehnice vor avea loc în toate marile oraşe din Federaţia Rusă, la fel ca în fiecare an.

Jurnalul Național informează că acest eveniment, prin care Rusia îşi demonstrează puterea sa militară cu lansatoare de rachete, tancuri şi bombardiere, este chiar mai important în acest an pentru Kremlin, în contextul opoziţiei Occidentului faţă de Rusia cu privire la situaţia din Ucraina.

În trecut, Ucraina și Rusia au sărbătorit împreună de 9 mai Ziua Victoriei. Spre exemplu, în 2010, marinarii ruși și ucraineni din Sevastopol au mărșăluit într-o paradă comună pentru comemorarea a 65 de ani, la ordinele fostului președinte pro-rus Viktor Ianukovici.

Anul acesta, Ucraina ar putea fi lovit de forțele proruse în șapte regiuni. Potrivit şeful Consiliului Naţional pentru Securitate al Ucrainei, Andrei Parubii, zonele aflate în pericol sunt Doneţk, Lugansk, Herson, Nikolaev, Zaporojie şi Odesa. În acest sens, autoritățile de la Kiev depun eforturi pentru a evita conflictele de Ziua Victoriei.

Totodată, menționăm că în acest an Kievul și Odesa a fost anulată parade militară. Evenimentul va fi însemnat prin depuneri de flori. Decizia a fost luată pentru a asigura liniște, siguranță și pace cetățenilor ucraineni. De asemenea ei au renunțat la utilizarea panglicii Sf. Gheorghe în favoarea simbolurilor europene.

”Ziua memoriei este ziua în care Germania a capitulat. Aceasta nu poate fi o zi de sărbătoare, pentru că un război nu poate fi sărbătorit. E o zi a aducerii aminte și a durerii”, a completat Zurab Alasania, directorul Companiei Publice de Televiziune de la Kiev. În același context, Directorul Institutului ucrainean al Memoriei Naționale, Vladimir Viatrovici anunță: ”Venim cu un nou simbol prin care ne manifestăm recunoștința față de victoria împotriva nazismului. Acesta va fi un mac roșu, un simbol atât european cât și ucrainean. În piesele noastre populare se spune că un mac roșu a înflorit acolo unde a curs sânge de cazac”.

(201 accesari)