big-prima-banca-de-tesuturi-umane-lansata-la-chisinauMoldova va putea face transplant de țesuturi, aceasta pentru că astăzi a fost deschisă prima Bancă de Țesuturi Umane din Republica Moldova. Acest lucru va permite stocarea fragmentelor de ţesuturi umane, care vor fi utilizate în tratamentul pacienţilor cu maladii care necesită transplant.

 Prima Bancă de Ţesuturi Umane din Republica Moldova va funcţiona în IMSP Spitalul Clinic Traumatologie şi Ortopedie. Banca dispune de încăperi în conformitate cu cerinţele sanitare pentru astfel de instituţii, având la dispoziţie un filtru de trecere, recepţie, sală de lucru, sala curată, depozitariu şi o sală de distribuire şi este dotată cu echipamentul de bază care permite procesarea, stocarea şi distribuirea transpalntului de cornee, os, tendoane şi cap de os femural.

Țesuturile vor putea fi prelevate pecienților aflați în comă, cu acordul rudelor.

Valoarea proiectului este de peste 3 milioane de lei. Banii sunt oferiţi de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (2,78 milioane de lei), Ministerul Sănătăţii (793 mii de lei) şi IMSP Spitalul Clinic Traumatologie şi Ortopedie (200 mii de lei).

(297 accesari)