Mogherini, despre alegerile din Republica Moldova: „Regulile jocului trebuie să fie 100% transparente şi democratice”

Uniunea Europeană acordă o importanţă absolută organizării de alegeri libere, corecte şi transparente, a declarat vineri, la Bucureşti, Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, despre alegerile parlamentare din 24 februarie din Republica Moldova, refuzând însă să comenteze situaţia politică de la Chişinău.

Aş vrea subliniez importanţa nu doar pentru UE, ci şi pentru organizaţiile partenere, precum Consiliul Europei şi OSCE, importanţa absolută pe care o acordăm organizării de alegeri libere, corecte şi transparente. Asta este busola noastră şi asta discutăm constant cu partenerii noştri, nu doar din Estul Europei, ci de oriunde din lume”, a declarat Mogherini în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul român de externe Teodor Meleşcanu, răspunzând unei întrebări legate de neregulile sesizate recent de o delegaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cu prilejul unei vizite efectuate la Chişinău.

„Nu voi merge mai departe cu discuţia despre politica din R. Moldova. O regulă de aur pe care o avem, în special când vine vorba de Parteneriatul Estic, este că ne raportăm la ţări, la populaţiile acestora, la instituţiile lor. Nu ţine de UE să aibă ceva de spus asupra agendei politice sau a partidelor politice din aceste ţări, după cum nu facem acest lucru nici în cazul statelor membre, dar în ceea ce priveşte regulile jocului, cu siguranţă avem ceva de spus”, a afirmat Federica Mogherini, citată de Agerpres.
Ea a subliniat că „regulile jocului” trebuie să fie transparente, iar alegerile „deplin democratice”. „Avem parteneriate de care beneficiază oamenii din ţară şi instituţiile care nu intră în dinamica politică a partidelor”, a precizat ea.

„Din punctul de vedere al UE aceasta este regula de aur şi cred că este important să păstrăm o oarecare stabilitate în parteneriatul nostru cu aceste ţări spre beneficiul populaţiei, întrucât pot avea loc schimbări politice într-o ţară sau alta”, a apreciat ea.

„Regulile jocului trebuie să fie 100% transparente, de încredere şi să respecte democraţia şi avem metode de a monitoriza acest proces, împreună cu organizaţiile partenere, şi parteneriatul nostru rămâne cât mai puternic posibil cu ţările, cu instituţiile ţărilor respective, şi singurul interes pe care îl avem este cel al populaţiei, atât de partea noastră, cât şi de a lor”, a mai spus Mogherini.

Sursa:jurnal.md

(568 accesari)

Related Posts

Recomandat

În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență în sănătate publică: acces la evenimente doar cu test negativ sau certificat de vaccinare

Politic

Șeful adjunct al IGP și cel al INI au demisionat: Anunțul Poliției

Recomandat

Klaus Iohannis: Pentru România rămâne esențial “triunghiul de aur” al politicii externe – creșterea rolului în UE și NATO și parteneriatul strategic cu SUA

Justiție

A fost anunțat concursul pentru ocuparea funcției de director al Administrației Naționale a Penitenciarelor

Politic

Decizia de ultimă oră a Parlamentului: Șefii de la CNPF, CC, ANRE și CA și-ar putea pierde funcțiile

Justiție

PSD a ales o firmă afiliată lui Plahotniuc pentru a repara mai multe școli din București; DNA a demarat cercetările

Nu există comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *