Nantoi OazuModelul României, unde procesul de reformare a justiţiei a început să dea vizibil roade, sute de funcţionari, demnitari, procurori, judecători ajungând figuranţi în dosare penale, nu va putea fi aplicat şi în Republica Moldova. De această părere este analistul politic Oazu Nantoi, care afirmă că România nu a atins niciodată nivelul de degradare a RM.

Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV, în contextul în care avocatul Ana Ursachi a făcut o paralelă între reformarea sistemului judiciar dintre cele două ţări.

„Să ne amintim de experienţa României. Astăzi, în România, sunt arestaţi deja circa 70 de judecători care au admis decizii ilegale, decizii plahotniuciste, dacă este să trecem exemplul pentru ţara noastră. Oare cineva dintre aceşti judecători, care astăzi au ajuns să fie întemniţaţi în baza unei sentinţe, credea acum doi, trei, patru ani, când emitea aceste decizii, că poate să ajungă în puşcărie? Oare nu erau ei atât de siguri de protectoratul politic şi de acoperirea politică pe care o aveau atunci? Erau. Şi ce s-a întâmplat? Vedem. Eu cred cu străşnicie că acesta este modelul RM şi că aceasta este calea noastră, chiar şi cu întârziere”, a declarat Ana Ursachi.

În replică, avocatul Andrei Năstase a spus că toate sforile duc la procurorul general în acest caz. „Legea stabileşte exact: de competenţa exclusivă a procurorului general este intentarea dosarelor penale împotriva judecătorilor, procurorilor, deputaţilor, miniştrilor etc. Ce a făcut în doi ani Corneliu Gurin? Statistică? Ce se întâmplă cu judecătorii care au făcut spălări de miliarde, că nu s-a întâmplat nicăieri în lume să se scurgă 18 miliarde de dolari în trei ani de zile prin hârtiile din justiţie? De atacurile raider nici nu mai vorbesc sau de condamnările la comandă”, a adăugat avocatul.

De cealaltă parte, Oazu Nantoi a spus că nu crede că modelul reformării justiţiei române este valabil pentru RM şi asta pentru că România nu a fost niciodată un stat captiv.

„Eu am spus de mai multe ori: statul Republica Moldova nu este funcţional. Este captiv. Referitor la exemplul României: nimeni nu a declarat 10 ani în urmă România drept stat captiv. Da, au fost baronii locali, tot ce vrei, dar România nu a ajuns la nivelul de degradare la care am ajuns noi. Şi iată acum apare întrebarea: ce e de făcut, cum de pornit acel proiect, probabil politic, cum de mobilizat societatea ca să apară o alternativă? Şi doar pe această cale, în perspectivă, poţi să faci schimbarea, să exerciţi presiuni asupra celor care astăzi stau în Parlament şi ne demonstrează cortina pe care scrie „parcurs european”. Noi putem să vorbim mult despre Gurin, Chetraru, despre fiecare deputat, dar eu, ca cetăţean, constat că statul RM, ca stat de drept, nu există. Trebuie să mergem în direcţia asta şi doar pe această cale putem să uităm despre Plahotniuc, păpuşar, despre regele contrabandei, scandaluri cu băncile, cu atacurile raider”, crede analistul politic.

În aceeaşi ordine de idei, avocatul Andrei Năstase a adăugat că, mai mult de atât, „România niciodată nu s-a aflat pe locul 144 în lume la nivel de corupţie în justiţie”.

De menţionat că un raport global, realizat anul trecut, a declarat justiţia moldovenească drept cea mai coruptă din lume. Este vorba despre Raportul Competitivităţii Globale, realizat de World Economic Forum, clasament în care RM s-a clasat pe ultimul loc privind corupţia în sistemul judecătoresc – locul 144. Mai exact, raportul a constatat că Moldova stă cel mai prost la capitolul „plăţile ilegale şi mita pentru obţinerea hotărârilor judecătoreşti favorabile”.

Sursa:jurnal.md

(117 accesari)