cabinet 23 aprilie 15Pe 3 mai, ora 13:00, în centrul capitalei va avea loc un nou protest organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”. Şi dacă până acum mitingurile au avut loc în scuarul Catedralei, de această dată manifestanţii şi-ar putea da întâlnire în Piaţa Marii Adunări Naţionale, după ce la protestul din 5 aprilie în stradă au ieşit atât de mulţi oameni, încât nu încăpeau în scuar.

Potrivit membrilor şi susţinătorilor Platformei DA, mitingul din 3 mai va fi un „măsurător” al răbdării oamenilor faţă de o guvernare care a călcat în picioare legea. Cei care trebuie să se solidarizeze, în mod special, sunt tinerii care au ieşit în stradă în 2009, şi asta pentru a nu admite repetarea istoriei. Declaraţiile au fost făcute aseară, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, la Jurnal TV.

„La mitingul trecut, din 5 aprilie, au fost comemorate evenimentele din 7 aprilie 2009, care au fost declanşate de tineret. Anume tinerii au ieşit atunci să protesteze, anume tineretul a avut de suferit. Acum tineret este mai puţin la proteste. Şi mă gândesc că trebuie să vină tinerii să-şi exprime voinţa, ca să nu se ajungă iar la situaţia când vor trebui să dea foc şi să dărâme. Să influenţeze situaţia acum, nu pe urmă”, a declarat scriitorul Vladimir Beşleagă, susţinător al manifestaţiilor organizate de Platforma DA.

Unul dintre liderii Platformei, jurnalistul Vasile Năstase, a menţionat că principalele teme ale protestului din 3 mai vor fi jaful de la BEM, demisia celor din fruntea instituţiilor de drept şi de control financiar, precum şi libertatea presei.

„Sperăm că pe 3 mai toată revolta populară care s-a adunat în 25 de ani, că nu vorbim doar despre ultimii cinci ani, să se manifeste plenar. Aşteptăm să vină toată lumea, toţi încărcaţi de energie, dar şi de revoltă, faţă de ce s-a întâmplat în toţi aceşti ani, mai ales în ultimii cinci: jaful de la BEM, faptul că a fost deturnat cursul european. Problema principală care va fi pusă pe 3 mai, în plin centrul Chişinăului, va fi întoarcerea miliardului furat. A doua problema este legată de demisia imediată şi necondiţionată a acestor scule Chetraru, Gurin, Donciu, Cărare, Baliţchi şi Drăguţanu. Fără aceste scule, banii nu puteau ieşi din Republica Moldova. A treia temă, pentru că 3 mai este ziua Libertăţii Presei, va fi ca Jurnal TV şi alte instituţii mass-media libere să nu fie atinse nici măcar de răsuflarea acestor oligarhi de la guvernare”, susţine jurnalistul.

Totodată, Vasile Năstase afirmă că cea mai mare crimă a actualei guvernări este faptul că a deturnat parcursul european al ţării.

„Ceea ce trebuie să constatăm clar este că cursul european al RM a fost deturnat. Nu există şanse ca în următorii 15 ani Republica Moldova să ajungă în UE sau măcar să se pună problema. Şi asta e crima cea mai gravă. Eu cred că pe 3 mai va avea loc acest măsurătoriu al răbdării şi demnităţii, al modului de a ne simţi robi ai acestor oameni care au depăşit orice limită morală, orice buche a legii. Mâna oligarhilor a intrat în buzunarul fiecărui cetăţean şi pe 3 mai vom face tot posibilul să restituim aceşti bani prin preţuri mai mici, prin pensii mai mari”, a declarat Vasile Năstase.

În context, analistul politic Valentin Dolganiuc a menţionat că ceea ce l-a uimit la mitingul de data trecută, din 5 aprilie, a fost atitudinea oamenilor legii. „Pe 5 aprilie poliţiştii ne priveau cu admiraţie, am văzut pe feţele lor susţinere”, spune analistul.

Invitaţii au discutat şi despre secretomania în jurul raportului Kroll cu privire la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, fiind întrebaţi de moderatorul Val Butnaru dacă ancheta în cazul BEM va fi dusă până la capăt sau vom avea o a doua „Pădure Domnească”. Astfel, jurnalistul Vasile Năstase a declarat că cei de la Kroll sunt o instituţie atât de serioasă, încât sunt capabili să găsească şi un leu furat acum 100 de ani. Toată problema e ca cineva să facă public raportul şi, în această situaţie, invitaţii şi-au exprimat dezamăgirea că ministrul Educaţiei, Maia Sandu, nu face acest lucru, după ce singură a cerut desecretizarea raportului.

„Maia Sandu se ascunde în spatele unei fiţuici fără valoare juridică. Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului spune aşa: orice act de interes public este superior oricărui secret de stat. Deci prevalează interesul cetăţeanului. Societatea are nevoie de un erou care să iasă şi să spună. Bine, să-i facă dosar penal Maiei Sandu, că vom ieşi toţi în stradă. Kroll este o instituţie foarte serioasă, am studiat mult activitatea lor. Ăştia îţi găsesc şi ultimul leu din 1919, dacă l-a furat cineva”, spune Vasile Năstase.

La capitolul soluţii pentru RM, părerile invitaţilor s-au împărţit. „Situaţia guvernanţilor noştri este foarte complicată, mai ales după alegerile din 30 noiembrie. S-a văzut că dintr-un entuziasm şi o euforie s-a schimbat totul radical şi asta i-a iritat. Cum s-a vorbit şi la mitingul de data trecută, e cazul să vină partide noi la guvernare. E singura soluţie, pentru că aceste partide şi-au şifonat imaginea rău de tot”, crede scriitorul Vladimir Beşleagă.

De cealaltă parte, economistul Timotei Ţurcanu a menţionat că singura soluţie este unirea cu România: „Unica salvare a RM este intrarea în UE prin uşa deschisă România. Unirea este salvarea în care eu cred”.

„Avem două opţiuni, fie să fim o gubernie rusească, fie o provincie românească”, a spus, în replică, scriitorul Vladimir Beşleagă.

„Oligarhii şi şacalii politici au trecut Rubiconul. În această situaţie, se declanşează revolta populară. Suntem datori să reacţionăm. Cei care mai au demnitate, care vor să fie oameni ai cetăţii, nu robi, pe 3 mai trebuie să fie în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Peste ani ne va fi ruşine de copii şi nepoţi că ne-am găsit de treabă la bucătărie sau la televizor şi n-am ieşit în stradă. Noi nu avem unde ne retrage. Dacă oligarhii au case peste hotare şi avioane, tot din banii noştri, noi nu avem unde pleca”, a punctat analistul politic Valentin Dolganiuc.
Sursa:jurnal.md

(127 accesari)