20.2 C
Chișinău
duminică, 14 august, 2022

„Lupta lui Plahotniuc pe plan extern este irecuperabil pierdută”; Ruxanda Josan, 10 observaţii după vizita la Bruxelles

Must read

Comentarii recente

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, şef al Partidului Democrat, a pierdut irecuperabil lupta pe plan extern.

De această părere este Ruxanda Josan, membră a Tinerii DA, care s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită la Bruxelles,unde a participat la discuţii cu experţi şi oficiali europeni, europarlamentari, conslieri seniori de la Comisia Europeană, din Parlamentul European, din Comitetul European al Regiunilor, din Consiliul Uniunii Europene etc. În urma acestor întâlniri, Ruxanda Josan a publicat pe pagina sa de facebook 10 concluzii:

1. Europenii ştiu exact ce se întâmplă în Moldova. Toate mesajele noastre, ale mişcării protestatare, ale oamenilor simpli, ale Platformei DA şi susţinătorilor ei privind derapajele antidemocratice comise de Plahotniuc şi complicii săi, au ajuns intacte la europeni. Ele constituie adevărul verificat pe care se bazează declaraţiile şi, mai presus de toate, deciziile europenilor. Asta înseamnă că Europa ne aude, că europenii dau prioritate oamenilor de rând, nu companiilor de lobby, că lupta noastră de aproape 3 ani de zile, din momentul în care am ieşit în stradă în iarna lui 2015, nu a fost în zadar.

2. Plahotniuc mizează pe familia socialistă (şi) în Europa şi oameni asociaţi PSD-ului din România. Dar curios este că multora din ei le este incomod să se asocieze cu Plahotniuc sau PDM, iar când i-am confruntat cu întrebări provocatoare, au dat vina pe tancurile ruseşti vs guvernarea „pro-europeană”. Când i-am întrebat de falşi europeni, de semnul egalităţii dintre Dodon şi Plahotniuc, au luat apă în gură. A fost amuzant. E clar că nici ei nu ştiu cum să se „spele” de Plahotniuc. As they say, the end is nigh.

3. Când Dodon declară că a refuzat invitaţia la cel de-al V-lea Summitul privind Parteneriat Estic din 24 noiembrie, de fapt, vrea să spună că el nici măcar nu fusese invitat.

4. Sondajele în Republica Moldova nu mai constituie o sursă de încredere pentru europeni.

5. Unica şansă a Republicii Moldova pentru un viitor european este consolidarea matură, responsabilă şi rapidă a forţelor de opoziţie pro-europene în vederea formării unei noi guvernări după alegerile parlamentare din 2018 (sau mai devreme..).

6. Fiind unionistă, am întrebat în linii generale care e sentimentul oficialilor europeni referitor la reunirea Basarabiei cu România. Răspunsul unuia dintre oficiali a fost „Eu nu am auzit niciodată nici un fel de discuţii despre acest subiect.”… Concluzia vă aparţine.

7. Lupta cu fabricile de troli şi fake news este foarte sus pe agenda europenilor. Se lucrează atât la nivel instituţional, cât şi la cel al reţelelor de socializare (mai puţin clară este poziţia internet providerilor). Instrumentele de monitorizare a celor ce fabrică ştiri false sunt în dezvoltare, IRI, de exemplu, urmând să lanseze în curând un mecanism disponibil ONG-urilor şi jurnaliştilor pentru a cerceta mai exact acest fenomen cu repercusiuni politice şi… legale. Aşadar, trolli, pseudojurnalişti, e timpul să vă ştergeţi toate urmele. Azi. Sau poate aţi întârziat deja.

8. Brexitul pare imposibil fără urmări economice grave pentru UK cel puţin pe termen mediu. Europenii sunt extrem de duri.

9. Marian Lupu e co-preşedintele Euronest. L-am zărit pe holurile Parlamentului European. Lumea râde pe sub mustaţă când se pomeneşte de el. Similar, în rândul europenilor, Leancă e catalogat fie ca (citez) „o dezamăgire”, fie o glumă.

10. Din discuţii private, am înţeles că dacă guvernarea de la Chişinău continuă rebeliunea faţă de Uniunea Europeană, în special în ceea ce priveşte modificarea sistemului electoral care a fost avizată categoric negativ de către europeni, şi având în vedere că Acordul de Asociere este un angajament oficial, nu o declaraţie interpretabilă, există şansa ca anumiţi actori internaţionali (…) să nu recunoască alegerile parlamentare din 2018 din Republica Moldova.

Mulţumesc Institutului Robert Schuman, familiei Partidului Popular European, cât şi oficialilor europeni cu care am discutat pentru deschidere, susţinere şi oportunitate.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

 1. MARELE UZURPATOR (1)

  Pe 14 octombrie 2015 la întrunirea alianței între PLDM și PD s-a convenit ca procurorul general Corneliu Gurin, post care neformal a revenit PD-ului prin partajare, să-și dea demisia. După întrunirea alianței marele uzurpator Vlad Plahotniuk se întâlne?te seara târziu pe ascuns de partenerii săi din PLDM cu Corneliu Gurin și-i face acestuia o propunere pe care carieristul Corneliu Gurin n-o putea refuza, să rămâie procuror general și să-l „mazilească” pe Vlad Filat.

  Către 15 octombrie 2015 hoțul bancar evreul zăbălos Ilan Shor furase peste un miliard de dolari din cele trei banci pe care le controla direct sau indirect, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Ilan Shor era sigur, că furtul miliardului de dolari este pe cale să fie descoperit cu toate urmările de rigoare și de aceia propunerea marelui uzurpator Vlad Plahotniuk de-ai asigura protecția juridică în schimbul unei părți importante din miliardul furat era cât se poate de
  bine venită.

  Soarta telefonistului clăpăug Vlad Filat a fost hotarâtă în decursul unei jumătate de ora, când marele uzurpator Vlad Plahotniuk și-a luat asigurarea denunțului minciunos din partea hoțului miliardului Ilan Shor, asigurarea majorității în Palament prin votul comun cu foștii adversari politici de stânga, socialiștii și comuniștii.

  Pe 15 octombrie 2015, la prima ședință a parlamentului din sesiunea toamnă-iarnă, lui Vlad Filat i-a fost retrasă imunitatea parlamentară cu votul a 79 din totalul de 101 de deputați, după ce cu o solicitare în acest sens în plenul parlamentului venise de la procurorul general Corneliu
  Gurin, care a declarat că exită bănuieli și depoziția lui Ilan Shor cum că Vlad Filat ar fi implicat direct în fraudele de la Banca de Economii, fapte de corupție și trafic de influență.

  Înainte de a se vota retragea imunității, Vlad Filat l-a denunțat public pe marele uzurpator Vlad Plahotniuk de la tribuna parlamentului, acuzându-l că ar controla justiția, că ar vrea să deturneze cursul pro-european al țării și de fățărnicie pentru că i-ar fi organizat lipsirea de
  imunitate „pe la spate” întrucât în ajun s-ar fi convenit ca procurorul general Corneliu Gurin, post care neformal a revenit PD-ului prin partajare, să-și dea demisia. Vlad Filat a mai divulgat unele lucruri „din culise” cum marele uzurpator Vlad Plahotniuk ar controla justiția în modul
  convenabil, menționând că poate să spună unele lucruri care ar face „să sară în aer clasa politică”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri