20.2 C
Chișinău
duminică, 14 august, 2022

Ludovic Orban cere Bucureștiului să convingă Guvernul de la Chișinău să schimbe sistemul electoral: „E un pericol uriaș”

Must read

Comentarii recente

Liderul principalei forțe de opoziție de la București, Ludov Orban, cere autorităților de la București să convingă guvernarea Republicii Moldova de necesitatea schimbării sistemului electoral.

„Dacă nu înțeleg actorii instituționali din România că trebuie să convingă Guvernul de la Chișinău să schimbe sistemul electoral, va trebui să ne luptăm cu un președinte filorus, cu o majoritate parlamentară filorusă și cu un Guvern filorus”, a declarat liderul PNL România, Ludovic Orban, în cadrul unei dezbateri organizate la București, cu genericul „#RECONNECTMOLDOVA – Cum poate ajuta România Republica Moldova în perioada președinției UE?”.

„Actualul Guvern pregătește încetul cu încetul terenul pentru câștigarea alegerilor de către rusofoni. Nu înțeleg cum poate să existe în România parteneri instituționali care să gireze actualul Guvern. Trebuie doar să te uiți la rezultatele alegerilor din Chișinău. La 40% din voturi, socialiștii au luat 9 mandate din 11. Acest lucru se va întâmpla în toată țara. Dacă nu înțeleg actorii instituționali din România că trebuie să convingă Guvernul de la Chișinău să schimbe sistemul electoral, va trebui să ne luptăm cu un președinte filorus, cu o majoritate parlamentară filorusă și cu un Guvern filorus”, a declarat Ludovic Orban.

 „Guvernul a făcut trasarea circumscripțiilor. A tăiat „felii de tort”, astfel ca același procent de filoruși să fie în fiecare circumscripție de vot, permițând în condițiile fragmentării votului partidelor românești în primul tur să câștige socialiștii. Dacă nu se schimbă sistemul electoral, e un pericol uriaș”, a adăugat liderul PNL România.

Ludovic Orban a fost întrebat dacă există cineva la București de care să asculte guvernarea de la Chișinău.

„Unii se lăudau că Plahotniuc ascultă de ei, ceea ce nu e adevărat. Plahotniuc nu ascultă de nimeni”, a spus liderul PNL.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

 1. CRONICA PUPINCURISTĂ A LUI PETRU BOGATU

  Pritre slugile oligarhului fățarnic și viclean Plahotniuk, „profesorul” septuagenar, veșnicul pupincurist Petru Bogatu ocupă un rol de frunte, fiind cel mai experimentat și descreditat în profesie. Petru Bogatu de-a lungul vieții sale zbuciumate de pupincurist și-a schimbat mai mulți stăpâni, posesori al obiectului lui de muncă. A-și aminti doar de piticul bărbos, trădător și minciunos Iurie Roșca, controversatul om de afaceri Victor Țopa și acum de mai mulți ani „profesorul” se află în serviciul credincios la fundul oligarhului fățarnic și viclean Plahotniuk.

  În repriza sa de pupîncurism de la televiziunea oligarhului Prime Tv numită „Cronica lui Bogatu” experimentatul practicant al acestei străvechi profesii jurnalistice ne
  spune: „Primul lucru care trebuie spus despre alegerile locale din 2018 este faptul că au fost libere și corecte, lucru recunoscut și de observatorii naționali, dar și
  de cei internaționali. Acest fapt spulberă mitul statului capturat vehiculat de Platforma DA.”

  Desigur, că să afirmi că din faptul că observatorii naționali și de internaționali n-au observat încălcări mari la alegeri, rezultă că statul nu-i capturat este foarte hazardat. Da cum rămâne cu Parlamentul capturat, cu Guvernul de buzunar cu penalii Iurie Leancă și Chiril Gaburici? Da ce ne facem cu Justiția capturată și tărăgănarea la nesfârșit a dosarului escrocului Șor, care a furat de la popor uriașa sumă de 2,9
  miliarde de dolari și nici până acum n-a stat nici o zi la închisoare și n-a întors nici măcar un ban din miliardele furate?

  Și putem noi oare să uităm cum Parlamentul capturat a fost manipulat de oligarhul fățarnic și viclean Plahotniuk, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, contrar voinței partidelor din opoziție și contrar voinței unei părți importante a opiniei publice a schimbat sistemul de vot? Având în vedere modul fraudulos în care oligarhul fățarnic și viclean Plahotniuk și-a creat majoritatea parlamentară nu
  trebuiau în nici un caz să se atingă de sistemul de vot înainte de alegeri.

  Din biografia pupincuristului principal a echipei propagandistice a oligarhului fățarnic și viclean Plahotniuc aflăm că respectivul „ar fi un jurnalist, eseist,
  analist politic și scriitor din Republica Moldova, de orientare unionistă și prooccidentală”. Cât de unionistă și cât de proocidentală este orientarea pupincuristul septuagenar Petru Bogatu este de ajuns să judecăm după cât de unionist și proocidental este obiectului lui de muncă, adică fundul oligarhului fățarnic și viclean Plahotniuk, care a contribuit hotărâtor la erijarea odiosului monstrul mancurt prorus Igor Dodon, președinte al țării.

  Tot din Wikipedia aflăm că pupincuristul principal al oligarhului fățarnic și viclean Plahotniuk, „profesorul” septuagenar Petru Bogatu pretinde că ar fi descendent direct
  al lui Ioan Ionescu-Bogatul, hatman de Dubăsari la finele secolului XVII, când teritoriul din stânga Nistrului se afla sub administrația domnitorului Duca Vodă. Cât de întemeiate sunt pretențiile de descendență ale autorului „Cronicii pupincuriste a lui Bogatu” de la pricipala televiziune a oligarhului, las pe seama istoricilor să aprecieze, însă participarea nemijlocită a bunelului posesorului obiectului de muncă al „profesorului” septuagenar pupincurist Petru Bogatu, adică a fundului oligarhului fățarnic și viclean Plahotniuk este indutabilă.

  Bătrânii din satul Costuleni, raionul Ungheni, supravețuitorii crimelor regimului totalitar ruso-bolșevic povestesc cu durere în suflet cum Andrei Plahotniuk, bunelul
  actualului oligarh fățarnic și viclean Vladimir Plahotniuk i-a turnat rușilor, ca pe trădători de Patrie, mulți dintre locuitorii satului, fiind deportați în Siberia în timpul regimului totalitar ruso-bolșevic. Stranie simbioză, când presupusul descendent direct al hatmanului de Dubăsari Ioan Ionescu-Bogatul, „profesorul” septuagenar Petru Bogatu devine pupincurist principal al fundului descendentului direct al zbirului ruso-bolșevic Andrușca Plahotniuk, bunelul oligarhului fățarnic și viclean Vladimir Plahotniuk.

  De fapt aceasta este încă o dovadă în plus, dacă mai era nevoie că pentru breasla pupincuriștilor de nivelul „profesorului” septuagenar Petru Bogatu ideologia nu mai contează nici câtuși de puțin. Apropo, exsperimentatul pupincurist „profesorul” septuagenar Petru Bogatu a practicat aceleași servicii pupincuriste și fundului celui mai cunoscut trădător și minciunos din Basarabia Iurie Roșca timp de peste zece ani, ca vicepreședinte al FPM (1990-1992) și director al publicației „Țara” (1994-2002).

  Că pentru pupincuristul „profesor” septuagenar Petru Bogatu ideologia nu contează nici câtuși de puțin ne-o mai dovedește și aceia că înainte de a se angaja ca pupincurist principal la oligarhul fățarnic și viclean Plahotniuk, „profesorul” a muncit mai mulți ani în aceiași funcție, adică de pupincurist principal la adversarul convins al acestuia, controversatul om de afaceri Victor Țopa. Așa că și acum, când „profesorul” pupincurist Petru Bogatu ne vorbește cu atâta ardoare despre integrare europeană, despre vot geopolitic sau propiere de România, înțelegem foarte bine care-i valoarea acestor cuvinte pe buzele și limba bătrânului „profesor” pupincurist.

  În ultimul său seans de pupîncurism, (a nu se confunda cu seansurile de spiritism), din emisiunea sa „Cronica pupîncuristă a lui Petru Bogatu” de la principala televiziune
  a oligarhului fățarnic și viclean Plahotniuk, pupincuristul „profesor” septuagenar Petru Bogatu spune, că „emisiunea nu va fi nici comentariu, nici editorial în sensul clasic al acestor noţiuni, pentru că îmi doresc să arunc o privire critică asupra evenimentelor, dar fără încrâncenare”. Despre ce fel de „încrâncenare” poate fi vorba într-un seans de pupincurism? Oare oligarhul fățarnic și viclean Plahotniuk de asta plătește o groază de bani, ca fundul său să se „încrânceneze”? Fundul oligarhului trebuie să se simtă liber, destins, ca mângâiat de valurile mării la începutul verii, pentru ca serviciul prestat să-și merite toți banii.

  *** 12.06.2018

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri