20.2 C
Chișinău
duminică, 14 august, 2022

Liderii PDA şi PAS: În ciuda avertismentelor societăţii civile şi ale partenerilor internaţionali, Candu o ţine una şi bună că Legea privind sistemul mixt de vot nu va fi modificată

Must read

Comentarii recente

În ciuda avertismentelor societăţii civile, ale experţilor şi ale partenerilor internaţionali, preşedintele Parlamentului o ţine una şi bună că Legea privind sistemul mixt de vot nu va fi modificată, iar turul doi în circumscripţii nu va avea loc. De asemenea, Andrian Candu şi-a dat frâu liber fanteziei şi şi-a imaginat o coaliţie a PD-ului cu Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr. 

În cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune, Andrian Candu a declarat categoric că nu va exista turul doi la alegeri în circumscripţiile uninominale, asta deoarece subiectul ar fi fost deja discutat „suficient” şi i-ar fi fost dedicată „o zi întreagă de dezbateri parlamentare”. Mai mult, Candu spune că votul într-un singur tur pe circumscripţii e mai bun, deoarece oamenii votează în primul tur „din dragoste”.

„Oamenii, în turul întâi, votează ceea ce consideră ei şi vor. Adică e vot de dragoste. Da! Aşa şi poartă denumirea „vot din dragoste”. Iaca tu eşti alesul meu, iaca eu pe tine vreau să te aleg! Eu pe tine… Din toţi aceşti zece candidaţi, eu pe tine te-am ales! Când apare turul doi, apare votul de interes deja. Se coalizează mai mulţi împotriva la altul. Apar jocuri, apar interese şi aşa mai departe. Noi am zis să mergem pe dragoste pură şi pe votul de dragoste”, a declarat Candu.

Candu nu a ezitat să lanseze din nou năstruşnica teorie că după alegerile parlamentare Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr ar putea face coaliţie cu PD şi chiar şi-a imaginat o posibilă partajare a funcţiilor.

„Vrabia mălai visează!”, a fost reacţia preşedintelui Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

„Vrabia mălai visează şi leneşul praznic ca şi apărător al drepurilor omului nu împart mese şi funcţii cu cei care şi-au bătut joc de ţara mea şi oamenii ei. Locul lui Plahotniuc şi al lui Candu este la puşcărie. Ceea ce le pot garanta şi lor şi anturajului lor este cel mai echitabil şi corect proces de judecată asigurat de o justiţie liberă şi un procuror independent care se vor baza în deciziile lor pe o investigaţie exhaustivă a tuturor crimelor comise de aceştia”, a spus Andrei Năstase.

La rândul ei, lidera PAS, Maia Sandu, spune că dacă alegerile vor fi libere şi corecte, Partidul Democrat nici nu va accede în Parlament.

„Chiar dacă Partidul Democrat va reuşi, împreună cu Partidul Socilaiştilor, să manipuleze alegerile şi să obţină mandate prin fraudă şi minciună, Partidul Acţiune şi Solidaritate nu va face coaliţie cu Partidul Democrat, precum şi cu cel Socialist. Nu va face coaliţie cu un partid care zi de zi îşi bate joc de cetăţeni. Prin aceste declaraţii Andrian Candu încearcă doar să ne discretiteze, aşa cum a făcut-o în alegerile prezidenţiale”, a spus lidera PAS.

Cât priveşte declaraţia lui Andrian Candu privind turului doi în circumscripţii, Maia Sandu spune că unii deputaţi ar putea fi aleşi într-un singur tur cu doar 10-15 la sută din voturile unei circumscripţii, iar astfel Parlamentul nu va fi reprezentativ şi legitim.

„Da, înţeleg că pentru ei este mai uşor să manipuleze şi să fraudeze alegerile într-un singur tur. În contextul a două tururi, atunci ar fi mai complicat pentru că e mai greu să cumperi, să manipulezi 51% din alegători. E mai uşor atunci când numărul este mai mic”, a spus Maia Sandu.

Iar preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, susţine că la mijloc este un joc între Plahotniuc şi Dodon.

„În ce priveşte sistemul mixt de vot, noi nu am încetat lupta împotriva acestuia. Vom face tot posibilul ca acesta să fie anulat. Declaraţiile lui Candu nu fac decât să demonstreze că dragostea lor mare este pentru Dodon şi pentru faptul că doar într-un singur tur, Dodon poate lua o majoritate confortabilă pentru el şi pentru Plahotniuc”, a spus preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr.

Precizăm că alegerile în circumscripţii într-un singur tur au fost criticate dur de societatea civilă, întrucât votul nu ar fi reprezentativ. Astfel, un candidat poate deveni deputat cu doar 10-15 la sută din sufragiile dintr-o circumscripţie, cifră care poate reprezenta numai 2-3 mii de voturi.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

 1. „PARTIDUL DEMOCRAT ALEGE UNIONIȘTII?”

  Aceasta tâmpenie poate fi crezuta numai de debili. În primul rând să spui partidul democrat și să nu spui Plahotniuc este un nonsens, deoarece partidul democrat este format de Plahotniuc și pe banii lui Plahotniuc. Așa numitul „partid democrat unionist” nu-i decât o nouă cacealma pusă la cale de uzurpatorul Plahotniuc pentru dezbinarea forțelor naționale de dreapta. Oare poate cineva, care a capturat justiția și l-a scăpat de închisoare pe hoțul miliardului Ilan Shor, care a uzurpat puterea în stat prin schimbarea majorității în Parlament fără alegeri, dar prin șantaj și mită, care și-a instalat guvern de buzunar în toiul nopții ca hoțul și care în sfârșit a contribuit decisiv la alegerea ca președinte al
  Republicii Moldova a spionului rusesc, promotorului principal al antiromânismului și antiunionismului în Republica Moldova Igor Dodon să fie unionist?

  Oligarhul Vlad Plahotniuc a acaparat o avere imensă în condițiile Republicii Moldova. Originea averii lui Plahotniuc, care în condițiile Republicii Moldova nu poate fi decât ilicită poate fi tema unor discuții aparte. Plahotniuc poate să-l corupă pe controversatul fost președinte al României Traian Basescu, pe deputata Parlamentului Uniunii Europene controversata deputată liberală Norica Nicolai și pe mulți alții. Plahotniuc a corupt și șantajat foarte mulți oameni și anume asta îl face incompatibil cu România Mare europeană. În România Mare Europeana uzurpatorul Plahotniuc va trebui tot timpul să stea cu valizele pregătite în așteptarea unui eventual dosar, proces și încarcerare.

  Anume din aceste considerente Plahotniuc și-a asigurat cetățenia rusească, deoarece Rusia nu-și predă cetățenii oricărei justiții străine. Minciunile despre un eventual presupus unionism al oligarhului Plahotniuc și al partidului său de buzunar așa numit democrat, care de fapt este el însuși o cacealma autocrată folosită cu relativ multă iscusință de oligarh pentru uzurparea puterii în stat și capturarea deplină a statului Republica Moldova. Minciuna cu „partidul democrat alege unionismul” a fost născocită
  de oligarh și staful său de lepădături remunerate copios din banii murdari, rezultatul a tot felul de matrapazlâcuri, inclusiv afacerea cu furtul miliardului cu hoțul de la Orhei Ilan Shor. Echipa de propagandiști a spionului rus Dodon prin mijloacele media subordonate lui este gata oricând să preia cu multă slugărnicie orice invenție care mai de care năstrușnică a lui Plahotniuc.

  Plahotniuc își elaborează matrapazlâcurile cu calculul perfect de a face zarvă mare fără nici un prejudiciu pentru compatrioții și stăpânii săi de la Kremlin. Cetățeanul rus Plahotniuc a pornit zarvă mare pentru retrajerea armatei ruse invadatoare din estul Republicii Moldova. Rezultatul acestui „tărăboi” este nul, deoarece oligarhul pe de o parte cere retragerea trupelor ruse din estul Moldovei, iar pe de altă parte susține regimul secesionist din stânga Nistrului, avânt și importante surse de bani de la acesta.

  Despre „războiul” de bâlci între oligarhul Plahotniuc și spionul rusesc, președinte al Republicii Moldova Igor Dodon mi-i și greață să vorbesc. Cacealmaua regizată de oligarh pe alocuri ia „întorsături” de-a dreptul comice. Coordonatorul suprem „politicianul” salvator al cursului european al Republicii Moldova, cetățeanul rus, pârțul Vlad Plahotniuc, pentru a asigura participarea militarilor moldoveni la manevre militare cu țările NATO ia decizia epocală pentru țară și popor de a-l numi pe „șoricelul” de birou Eugen Sturza ministrul al apărării. Pe de altă parte la rândul
  său spionul rus Igor Dodon ajuns printr-un concurs de împrejurări și cu contribuția hotărâtoare a pârțului Plahotnic președinte al Republicii Moldova și Comandant Suprem al Forțelor Armate se înverșunează să-l numească ministru al apăprării pe politrucul rusesc „păpănar”, care are o foarte mare experiență de a „fugi în popușoi”, când trebuia să-și apere țara la Nistru, pe generalul Victor Gaiciuc ministrul al apărării.

  Coordonatorul suprem al politicii moldovenești Plahotniuc și comandantul suprem al armatei Dodon sunt gata să se încaiere ca doi motani grași pe viață și pe moarte. Opinia publică este cu nervii încordați la maximum și așteaptă cu emoție finalul. Multă zarvă moldovenească pentru un nimic tot
  atât de moldovenesc, ca pârțul lui Plahotniuc sau pârțoiul lui Dodon. Războiul era de bâlci de la bun început și pacea a fost tot de bâlci pentru handicapați și debili, în plus și năuciți de tulburel. Curtea Constituțională, care alături de Plahotniuc l-a adus pe Dodon președinte, acum i-a împăcat așa de ochii lumii, că n-au fost niciodată certați. Dodon
  ține bine minte cine l-a făcut președinte și respectă cu strictețe subordonare până când prostia cronică nu i se va urca în cap.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri