libertatea-presei-in-lume-in-2013-este-cel-mai-scazut-nivel-de-libertate-intr-un-deceniu-257738Nouă nu ne lipsește libertatea presei, dar jurnaliști care refuză să-și facă meseria calitativ și se lasă influențați de forțele politicului. De această părere sunt invitații emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Cornelia Cozonac, jurnalist: În ultimul timp, am remarcat că au fost pornite mai multe procese de judecată împotriva jurnaliștilor, în special acelor care realizează investigații. Acesta e un semn în ceea ce privește libertatea presei. Sunt puțini oameni curajoși care ar putea să facă materiale investigative de impact. Nouă nu ne lipsește libertatea presei. Informația care este tăinuită, trebuie să fie aflată de jurnaliști, căci dacă vrei să faci un material bun, trebuie să cauți, să te documentezi. Nicăieri în lume nu este ușor să realizezi investigații despre corupție, crimă organizată, deoarece este normal ca informația să fie tăinuită de gura presei. Pentru mulți aspectul financiar este mai presus decât profesionalismul și aici este problema cea mai mare.

Vasile Năstase, jurnalist: Faptul că libertatea presei din Republica Moldova este situată pe locul 112 în lume este foarte grav, ținând cont că la guvernare stă o Coaliție declarată pro – europeană. Acest loc este identic cu locul pe care-l ocupa în perioada guvernării comuniste. După cinci ani nu avem progrese. Să nu uităm că la începutul acestui an au existat tentative de închidere a trei posturi de televiziune, printre care și Jurnal TV.

Presa de impact este aservită politic, iar presa scrisă este mai puțin influențată de politic, deoarece politicienii nu au nevoie de ziare în măsura în care au nevoie de televiziune, plus că ziarele nu aduc profit.

Alex Cozer, blogger: Libertatea presei din Republica Moldova a degradat. Mai ales că în 2013 s-au înregistrat mai multe mișcări pe piața media privind un singur post de televiziune de știri din țară, care până acum, cel puțin mimau o oarecare libertate. Mai mult ca atât, zilele trecute am văzut că vreo cinci posturi de televiziune oligarhice s-au mutat sub același acoperiș.

Eu nu cred că în Republica Moldova presa este mai liberă decât cea din Ucraina. Cu toate represiunile la care a fost supusă presa ucraineană la sfârșitul anului 2013, acolo au existat jurnaliști care s-au bătut pentru libertate, pentru a reflecta situația așa cum este. Mă îndoiesc că presa de la noi ar lupta la fel. Nu neapărat este ingerința politică, problema constă și-n oamenii din mass media. Atât timp cât ești un om liber, cât te implicit în presă pentru a face jurnalism adevărat, niciodată nu te vei supune unei asemenea cenzuri. Foarte mulți jurnaliști pleacă tocmai de la posturile de televiziune care beneficiază o anumită libertate și asta pentru că aspectul banilor primează.

(180 accesari)