3.9 C
Chișinău
vineri, 9 decembrie, 2022

Legea Curții Constituționale înapoi la Parlament

Must read

Comentarii recente

739AB3AA-7B8C-2A95-F154-543A19FEF680Nicolae Timofti a trimis spre reexaminare legea privind dreptul Parlamentului de a demite judecătorii Curții Constituționale. În acest sens, președintele a expediat o scrisoare Legislativului în care constată o serie de deficiențe.

Potrivit președintelui, substituirea sintagmei „și a obligațiilor funcției” cu sintagma „sau pierderii încrederii” și completarea, în final, cu sintagma „iar în cazul prevăzut la lit. b) – Parlamentul” pot fi calificate drept tentativă de a stabili responsabilitatea politică a judecătorilor CC față de Parlament, lucru considerat inadmisibil.

„Spre deosebire de Guvern, care este învestit prin procedura acordării de către Parlament a votului de încredere, Curtea Constituțională nu este rodul unui astfel de exercițiu și nu este responsabilă în fața Parlamentului. Ea este compusă din 6 judecători, numiți, proporțional, de Parlament, Guvern și Consiliul Suprem am Magistraturii. Însă aceasta nu face instituția dată responsabilă față de aceste instituții ale statului”, explică N. Timofti în scrisoarea adresată Legislativului.

Ex-premierul Vlad Filat a declarat pentru Europa Liberaă că va purta consultații cu partenerii europeni, care să aducă la o reglementare mai clară ce ţine de atribuţii şi ce ţine de competenţele Curţii Constituţionale. „Asupra acestui lucru am convenit cu ei. Am fost în permanent contact cu partenerii europeni, la nivel de informare şi la nivel de expunere a obiectivelor pe care le avem pentru perioada de viitor”, a spus Filat într-un interviu pentru Europa Liberă.

Amintim că pe 3 mai, Parlamentul a votat Legea care prevede posibilitatea retragerii de către Parlament a mandatelor judecătorilor Curţii Constituţionale în cazul “pierderii încrederii”.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

  1. Dl.Timofti, făcea foarte bine dacă, din start, promulga această lege, deoarece, îi mai tăia Dragonului încă un cap, ultima sculă a mafiotului nr.1. a plaiului moldav şi întregii Europe. Oare, chiar să nu ştie domnul Timofti, că curteanul şi boierul A.Tănase, a fost racolat în slujba lui Plahotniuc, de pe timpul, cînd acesta era membru al PLDM. Noi atunci credeam că la mîncat Filat, iar de mafiotul nr.1., nici nu ştiam. Al. Tănase este plătit de către Plaha, cu bani mari, foarte mari, pentru ca acesta să fie căţeluş de buzunar şi să lupte cu Filat. Banditul Plaha, demult ştia că Filat îi va răscoli cuibul mafiei lui Plaha. Cu bani foarte grei, Plaha îl plăteşte pe al doilea căţeluş- retardatul şi mascatul Ghimpu, care permanent primeşte indicaţii concrete în fiecare zi, pentru a pune piedici lui Filat, nu înzădar această parfă trădătoare,deacum, are viză de reşedinţă la Curtea (anti) Constituţională, doar ambii căţeluşi au misiune comună, să lupte cu Filat. De ce aceşti doi mari „patrioţi” ai neamului, marii „proromîni” A. Tănase şi M. Ghimpu, nici un cuvînt 0ficial n-au spus despre concertul abuziv al FR petrecut în PMAN, vizita suspectă a celui mai mare adversar al RM – Rogozin ? Pentru că aceasta, nu intra în indicaţiile BOSSULUI! Ei au o misiune lupta cu Filat şi stoparea integrării Europene, unde pe BOSS îl aşteaptă cătuşele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri