start_1164193Clasa politică de la Chișinău trebuie să tragă anumite învățăminte din evenimentele care au loc la Kiev. Republica Moldova trebuie să continue calea spre Uniunea Europeană, dar să scape de regimul oligarhic de la putere, astfel ca unii dintre demnitarii actuali să ajungă la pușcărie. Un regim care are la origine un sistem oligarhic nu poate rezista prea mult. 

Declarațiile au fost făcute de invitați în Cabinetul din Umbră, de la Jurnal TV.

„Trebuie să învățăm niște lecții foarte importante din scenariul ucrainean. În primul rând, să obligăm clasa noastră politică să meargă în continuare pe direcția pe care a început, adică cea de integrare europeană. Dacă vrem să ne dezvoltăm, inslusiv să combatem corupția, noi trebuie să preluăm modelul european. Ucrainenii își sacrifică viața tocmai pentru acest model. Ei spun că nu vor corupție, că nu mai pot trăi cu acest model rusesc”, a declarat istoricul Virgil Pâslariuc, conferențiar universitar la USM.

„Evenimentele din Ucraina au scos în prim plan dezbaterile publice și parlamentare privind neutralitatea țării noastre, privind vectorul strategic de dezvoltare a țării și pașii următori după semnare Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Trebuie să devenim mult mai maturi. Trebuie să cerem de la UE suport maxim pentru scoaterea la iveală a fărădelegilor făcute de unii dintre conaționalii noștri, astfel ca și la Chișinău să avem demnitari băgați în pușcării, să temperăm apetitul prea mare al unora de a se îmbogăți pe seama altuia și în felul acesta să revenim la familia noastră europeană din care am făcut parte dintotdeuna”, a relevat și directorul Asociației pentru Politică Externă, Vasile Nedelciuc.

„Destabilizarea evenimentelor din Ucraina va avea un efect regional. Conflictul dintre putere și o parte foarte mare a societății a început cu protestul față de politicile lui Ianukovici. Ulterior a devenit un protest față de un regim oligarhic antipopular, înstrăinat de interesele oamenilor. Și noi avem un regim oligarhic. Marea diferență e că doi oligarhi de-ai noștri își găsesc sursa de stabilitate în politica pro-europeană. Trebuie să ne debarasăm de retorica aceasta triumfalistă pro-europeană. Să ne dăm seama că un regim care are la origine un sistem oligarhic este foarte fragil și este foarte dur cu propriul popor. Un astfel de sistem este doar rezultatul încercării unei grupări de a-și apăra pozițiile și de a se afla la putere la infinit. Este importantă consolidarea puterii, a capacității de a răspunde adecvat la aceste riscuri, conștientizarea și evaluarea la rece a riscurilor, iar aici noi avem foarte multe probleme. Situația din Ucraina ne oferă șansa de a trage anumite învățăminte”, a spus analistul politic Nicoale Chirtoacă.

„Problema zilei este violența. Guvernul de la Kiev este unicul care în Europa modernă a aplicat violența la așa o scară. Noi trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat în aceste zile la Kiev, ca să înțelegem ce s-a întâmplat la Chișinău pe data de 7 aprilie 2009”, a manționat și directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru.

sursa: jurnal.md

(217 accesari)