20.5 C
Chișinău
duminică, 2 octombrie, 2022

Ion Sturza: „Republica Moldova se află în pragul unui furt astronomic de încă 1 miliard USD prin sectorul energetic, sub patronajul politic al PD”

Must read

Comentarii recente

ion sturzaDupă jaful unui miliard de dolari din sistemul bancar, care ulterior a fost pus transformat în datorie de stat şi pus pe umerii cetăţenilor, Republica Moldova riscă să se confrunte cu un alt furt astronomic. De această dată, prin intermediul sistemului energetic, patronat politic de Partidul Democrat, afirmă fostul premier Ion Sturza.

„Se doreşte emiterea obligaţiilor garantate de stat şi creşterea tarifelor în mod automat în următorii 10-15 ani! Suma câştigată în rezultatul emisiei, de aproximativ 1 miliard de USD, ar merge la plata datoriei către Gazprom şi „băieţii deştepţi”. Această sumă ar trece indirect la datoria de stat. Trebuie menţionat că sectorul energetic este sub patronajul politic al PD. Acest „merit” a fost câştigat în mare bătălie cu PLDM”, spune ex-premierul Sturza, într-un comentariu publicat în urmă cu puţin timp la tema energiei electrice.

„Moldova depinde sută la sută de importul de resurse energetice. Moldova nu este capabilă (sau nu vrea) să-şi plătească acest consum. Preţul final pentru consumatori depinde în proporţie de 70-80 % de preţul de achiziţie şi de cursul de schimb al leului. Datoria totală către Gazprom pe malul drept al Nistrului este de 800 milioane USD, către centrala de la Cuciurgan & Co e de 100 de milioane USD. Preţul la import al gazului, 210,21 USD pentru o mie de metri cubi, corespunde pieţei actuale; cel al electricităţii, 6,8 cenţi per kilowatt, e în medie cu 30% mai mare decât cel de pe piaţa regională. De la cine cumpără Moldova energia electrică? De la o „prokladkă” obscură, Energocapital. Beneficiarii finali ai acestei tranzacţii sunt persoane din administraţia de la Tiraspol şi Chişinău”, afirmă ex-premierul.

În continuare, Ion Sturza vorbeşte despre cum se formează preţul de 6,8 cenţi per kilowatt, despre cum Energocapital „procesează” în regim de lohn gazul rusesc şi achită centralei Cuciurgan 1,5 cenţi per kilowatt. „Costul gazului ar fi maxim 3 cenţi per kilowatt. Profitul total al „băieţilor deştepţi” din energetica moldovenească este de 2,3 cenţi per kilowatt. Anual se importă 3 miliarde de kWt. Deci din 69 milioane USD, împărţiţi la trei (în ecuaţie mai sunt şi ruşii), moldovenii cu „rubilnikul” pun anual în buzunar cam 20 -23 milioane USD. Concluzie: tariful pentru consumatorul final nu ar trebui majorat dacă nu ar exista „prokladka”! Argumentul principal pentru majorare, creşterea dolarului cu 35%, este combătut de costul taxei puse de „băieţii deştepţi”, tot 35%!”, explică Ion Sturza.

Mai departe, fostul premier dezvăluie soluţia „genială” a „băieţilor deştepţi”, care urmăresc stoarcerea unui miliard de dolari prin emiterea obligaţiilor de stat şi creşterea tarifelor în mod automat.

„Acum cel mai interesant! Evident că pentru „băieţii deştepţi” este politic foarte riscant să mărească tariful cu tot cu taxa lor. Soluţia? Una „genială”! Se doreşte emiterea bondurilor (obligaţii) garantate de stat şi creşterea tarifelor în mod automat în următorii 10-15 ani! Suma câştigată în rezultatul emisiei, de aproximativ 1 miliard de USD, ar merge la plata datoriei către Gazprom şi „băieţii deştepţi”. Această sumă ar trece indirect la datoria de stat”, spune omul de afaceri.

În urma acestor mişcări în sectorul energectic, datoria Republicii Moldova ar atinge o cifră exorbitantă – de 9 miliarde USD, ceea ce reprezintă 162% din PIB-ul ţării.

„Dacă mai adăugăm datoria curentă externă (1,3 miliarde USD), internă (0,35 miliarde USD), garanţiile de stat cu furtul din bănci de 1 miliard USD (la cursul din noiembrie 2014), obligaţiile statului ar ajunge la 3,65 miliarde USD! Adică 66% din PIB. În creştere de 4 ori (!) faţă de 2009. Iar datoria totală a Moldovei (cu sectorul privat) ar atinge aproximativ 9 miliarde USD. Sau 162% din PIB! Aceasta e „perfecta” noastră guvernare din 2009. Trebuie menţionat că sectorul energetic este sub patronajul politic al PDM. Acest „merit” a fost câştigat în mare bătălie cu PLDM”, mai dezvăluie Ion Sturza.

„Sustenabil? Nu. Faliţi complet, dragi moldoveni, mai rău ca în Grecia! Bun business din politică, nu? P.S. Datele sunt aproximative, dar, la fel ca la sondaje, importate sunt tendinţele. Tendinţe de furt astronomic!”, punctează fostul premier.
Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri