CSMJudecătorul Gheorghe Gorun, acuzat de implicare în atacul raider de la Moldova Agroindbank, scapă basma curată. Consiliul Superior al Magistraturii a decis, astăzi, să-i accepte cererea de demisie, după ce magistratul a invocat probleme de sănătate.

Se întâmplă după ce Colegiul disciplinar a propus demiterea lui Gheorghe Gorun, căruia ministrul Justiţiei i-a intentat procedură disciplinară pentru implicare în atacul raider de la Moldova Agroindbank.

La ședința de astăzi, membrii CSM au decis însă să-i aplice doar o mustrare aspră. Ulterior, Consiliul Superior al Magistraturii i-a acceptat și cererea de demisie.

Precizăm că, în vara anului trecut, avocatul unei companii olandeze declara, în cadrul unei conferinţe de presă, că firma pe care o reprezintă a fost deposedată ilegal de un pachet de acțiuni în mărime de 4,99 % de la Moldova Agroindbank.

Totul în urma unei ordonanţe emise de Gheorghe Gorun, de la Judecătoria Râşcani, prin care magistratul a dispus încasarea de la CG Venture B.V. a unei pretinse datorii în mărime de 3,5 milioane de euro.

După acea conferință de presă, ministrul Justiţiei a intentat o procedură disciplinară pe numele lui Gorun, iar Colegiul Disciplinar a decis să propună Consiliului Superior al Magistraturii eliberarea judecătorului din funcţie.

Pe de altă parte, Gheorghe Gorun declara că este nevinovat și că va contesta decizia în instanță.

Gorun îşi neagă vina, la fel ca și ceilalţi judecători acuzaţi de politicieni şi analişti de implicare în atacurile raider începute în vara anului 2010. Toţi şi-au păstrat fotoliile, cu excepţia lui Nicolae Nogai, care este suspendat din funcţie, şi a unor judecători care au preferat să plece de bunăvoie, pentru a nu pierde îndemnizaţiile de stat la pensie.

La sfârșitul lui ianuarie curent, foştii magistraţi de la Judecătoria Comercială de Circumscripție Sergiu Namaşco, Liliana Andriaş, Alexandru Rotari şi Iurie Ţurcan, despre care în presă s-a scris că au fost implicaţi în atacuri de tip raider, au fost lăsați să plece onorabil din sistem. Ei urmează să primească de la stat îndemnizaţii unice, dar şi plăţi lunare, pe tot parcursul vieţii.

sursa: jurnal.md

(221 accesari)