9.4 C
Chișinău
sâmbătă, 10 decembrie, 2022

Găgăuzia se împotrivește sintagmei „limba română”

Must read

Comentarii recente

a178Autonomia Găgăuzia interzice termenii de limbă, literatură și istorie română, motivînd că sunt „anticonstituționali”. Inițiativa a fost supusă votului de către deputatul Ivan Burudji astăzi, la Adunarea Populară și susținută de bașcanul Mihail Formuzal.

„În Constituție e scris clar – limba de stat a Republicii Moldova este cea moldovenească. Dacă vă interesează opinia bașcanului – noi nu putem studia istoria statului vecin. Trebuie să studiem istoria Moldovei și limba moldovenească”, a subliniat bașcanul.

Contactat de glasul.md, istoricul Anatol Petrencu a afirmat că decizia Găgăuziei este una destul de regretabilă. „În situația în care se află Republica Moldova, numai probleme legate de limbă lipsesc. Întotdeauna au fost păreri împărțite despre limba de stat–  că-i română sau moldovenească”, a conchis sursa.

 

Petrencu consideră dubioasă decizia Găgăuziei, întrucît a fost luată imediat după amenințările clare ale Rusiei și apropierea de Summit-ul de la Vilnius. „E clar că Găgăuzia, ca și Transnistria vor apropierea de Uniunea Vamală și din cauza asta provoacă diferite probleme. Totuși nu cred că autoritățile de la Chișinău vor avea vreo reacție”, a spus istoricul Anatol Petrencu.

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri