3.9 C
Chișinău
vineri, 9 decembrie, 2022

Fost consilier al lui Plahotniuc: Timofti a fost învins. Filip e tot un fel de Plahotniuc

Must read

Comentarii recente

cozmin gusaConsultantul politic de la București, Cozmin Gușă, fost consilier al oligarhului Vladimir Plahotniuc, a declarat, vineri, în cadrul unei intervenții telefonice, la Realitatea TV, că situația din Republica Moldova nu se va calma, iar retragerea premierului desemnat, Ion Păduraru, marchează faptul că președintele Timofti a fost învins.

„Nu este nicio surpriză în ceea ce s-a întâmplat. Era evident încă de aseară că președintele Timofti acționează total amatoristic, din punctul de vedere al propunerii sale. Am văzut la fel de fel de analiști, de la Traian Băsescu în jos, care voiau să ne arate cât de sofisticat este jocul președintelui Timofti. Nu este deloc sofisticat. Este jocul unui persoaj politic cu spatele la zid, probabil șantajat, după cum scrie presa din Chișinău, și care nu a realizat practic nimic decât întârzierea înscăunării de facto și de iure a lui Vlad Plahotniuc; pentru că dacă ne uităm la personajul care ar putea să fie înscăunat ca prim-ministru, de facto, Plahotniuc va conduce și acest guvern, după cum nu a avut dificultăți să conducă din umbră nici guvernul Leancă”, a spus Cozmin Gușă, potrivit realitatea.net.

„Situația acolo nu se va calma. Dacă se va reuși impunerea acestui prim-ministru nominalizat, de către această coaliție făcută ad-hoc, pro-europeană e greu să o mai numești, având în vedere antecedentele acestei coaliții pro-europene, dar să spunem această coaliție care nu se declară pro-rusească. Eu am zis că e moldovenească în sensul în care dorește de la ambele capete să se adape, și de la Moscova, și de la București că e spiritul moldovenesc perpetuu. Dacă se va reuși înscăunarea acestui guvern, la care astăzi se face referire, să vedem dacă va fi constituțional pentru că termenul nu poate să fie interpretat în sensul că președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, se afla pe drum către reședința prezidențială și președintele Moldovei a ieșit cu acest Păduraru și el nu a mai ajuns.

Deci nu s-a formalizat nimic. Deocamdată, singura propunere formalizată, în intervalul de timp constituțional, e propunerea cu Plahotniuc și atât.
„Rezultatul astăzi este că președintele Timofti a fost învins, practic, și Partidul Democrat, Plahotniuc și Lupu reușesc să își impună un prim-ministru al dânșilor, care nu e Plahotniuc de iure, dar de facto este; că în urma acestor lucruri vor fi tocați mărunt de către partidele pro-rusești ale lui Igor Dodon și Renato Usatîi, care sunt partide care în caz de alegeri pot să depășească 60%, cu un președinte Timofti total decredibilizat. Atunci ne putem închipui la zbuciumul politic, din această zonă, și la ofensiva rusească în plan geoeconomic, să nu uităm în ce fel rușii atacă flancurile estice ale lumii euroatlantice, o lume euroatlantică părăsită de către aliați, ne uităm la Ucraina care nu a primit sprijinul din partea Uniunii Europene, ne uităm la Germania care a spălat putina rapid din această zonă și dăm seama că suntem singuri.

De aici, revolta mea împotriva politicienilor români care nu au găsit de cuviință nici ieri, nici alaltăieri deși criza era instalată, să-și spună punctul de vedere. Abia aseară s-au trezit și, din considerente puternic personale, Traian Băsescu cu musca pe căciulă din cauza susținerii necondiționate a coruptului Vlad Filat; Victor Ponta, cu musca pe căciulă din cauza susținerii necondiționate a aceluiași Vlad, dar de data asta Plahotniuc, au încercat să ne explice că în timpul mandatului lor nu s-a putut face nimic. S-a putut face, nu au făcut și astăzi ne confruntăm cu cea mai gravă criză la granița noastră cu lumea post-sovietică, respectiv pe Prut, și care ne poate influența foarte mult”, a mai punctat Cozmin Gușă.

„În concluzie, ce se întâmplă astăzi ne arată că Moldova e sub o turbulență geopolitică pe care, încă, nu o înțelegem; că are un președinte în funcție extrem de ezitant; cu o falangă economică reprezentată de către Plahotniuc, nu știm cine e în spatele lui conectat atât la Moscova, cât și înainte la București și cu partidele pro-rusești într-o ofensivă extraordinară, în așa fel încât această graniță de pe Prut a lumii euroatlantice, care părea până acum prietenoasă, mai ales apropo de relația cu România, să poată să fie înghețată în scurt timp pentru că, chiar dacă se va instala acest guvern, nu are cum să facă minuni.

Parcursul european este unul total îndoielnic. UE, astăzi, nu mai resurse din cauza crizei interne ca să poată să administreze și criza de la graniță într-o țară îndoielnică, emergentă către parcursul european și atunci ne dăm seama că un mic butoiaș cu pulbere deja s-a instalat acolo și, la cât de prost stăm noi cu politica externă și cu relația bilaterală cu Moldova, ne va afecta într-un fel pe care, astăzi, cu greu putem să îl bănuim”, a conchis Cozmin Gușă.
Sursa:independent.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri