7.7 C
Chișinău
marți, 30 noiembrie, 2021

Experţi: Sinteza raportului Kroll II ridică multe semne de întrebare la care autoritățile de stat trebuie să dea răspunsuri

Must read

Comentarii recente

Sinteza raportului Kroll II, care a fost publicată de către Banca Națională a Moldovei pe 21 decembrie, ridică mai multe semne de întrebare la care autoritățile de stat trebuie să dea răspunsuri. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8.

Lilia Carasciuc, director executiv Transparency International Moldova, spune că o întrebare la care nu se dă răspuns în sinteza raportului Kroll II este cine a fost beneficiarul final al furtului miliardului. „Ne interesează și când va urma într-adevăr rambursarea banilor fraudați, dar trebuie să-mi dau seama că această investigație presupune că este necesară o colaborare foarte strânsă cu organele de drept ale Republicii Moldova”, spune Lilia Carasciuc, potrivit IPN.

Potrivit ei, știind că Republica Moldova este un stat capturat, știind că acest raport constată că nu a avut încă acces la informații din mai multe bănci din Moldova, există încă multe semne de întrebare.

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că raportul Kroll II ridică mai multe întrebări la care autoritățile trebuie să ofere răspunsuri. În plus, unele informații compania le-a obținut de la BNM. În acest caz, expertul se întreabă de ce BNM nu a făcut cunoscute cetățenilor aceste informații din start, dar a fost nevoie de intermedierea unei companii internaționale pentru a face publice niște informații. Potrivit lui, reiese că această companie internațională este un fel de purtător de cuvânt al Băncii Naționale a Moldovei.

Expertul financiar al Centrului Analitic Expert-Grup, Sergiu Gaibu, afirmă că raportul companiei internaționale este unul de suport și de susținere a autorităților de stat care sunt de bază și trebuie să-și facă treaba. „Raportul detaliat poate fi utilizat în urmăririle penale, investigațiile ulterioare, oficiale, care trebuie să le facă autoritățile din Republica Moldova”, spune Sergiu Gaibu. Potrivit lui, compania Kroll a avut acces la informații „suficient de publice” la care ar fi avut acces și autoritățile de stat și ar fi putut să facă de sine stătător o serie de investigații în acest sens.

Cel de-al doilea raport Kroll dezvăluie cum au fost furați banii din sistemul bancar moldovenesc, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. Anunţul a fost făcut de către Banca Națională, care a publicat, în seara zilei de 21 decembrie, o sinteză a investigației fraudei bancare, pe care a primit-o împreună cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson.

Sursa:independent.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

 1. PROBLEME INSURMONTABILE ÎN JUSTIȚIA MOLDOVENEASCĂ CU CONDAMNATUL ILAN SHOR

  Problema pare foarte simplă la prima vedere. Escrocul Ilan Shor care a furat peste un miliard de dolari din cele bănci moldovenești BEM (Banca de Economii), Banca Socială și UniBank, după ce s-a eschivat de la răspundere penală, lefăindu-se cu puișori prăgiți în unt și cele mai bune vinuri moldovenești timp de peste un an de zile în arest la domiciliu și după ce a fost cu mare greu în cele din urmă condamnat la 7,5 ani de închisoare, după ce procurorul de caz ceruse 19 ani, acum nu poate fi încarcerat după peste 6 luni de la pronuțarea sentinței, fiindcă justiția moldovenească nu găsește bani ca să plătească un traducător, care să-i traducă
  condamnatului Ilan Shor dosarul său voluminos în limba rusă.

  Situație de-a dreptul demnă de cascadorii râsului. Adică crimă avem , jaful secolului cu peste un miliard de dolari delapidați, și condamnat avem, adică pe escrocul Ilan Shor, deși cu mare greu și după amânări, care la un anumit moment păreau interminabile, procurori, judecători și avocați avem și-i plătim chiar foarte bine, închisori avem, deși în stare deplorabilă, dar ținând cont de starea fizică foarte bună a condamnatului Ilan Shor sunt pe deplin acceptabile, dar n-avem un singur lucru, care multora le pare atât de neasențial încât nici nu-și dau seama că există, n-avem bani ca să plătim un traducător, care să-i traducă condamnatului Ilan Shor dosarul său de multe mii de pagini în limba rusă.

  Întradevăr, buturuga mică răstoarnă carul mare. Dacă ar fi știut escrocul Ilan Shor, la cât de descurcăreț este, “bărbat atât de bine format din toate punctele de vedere”, cum cu atâta admirație îl caracterizează soție-sa Jasmin, ar fi jefuit statul și poporul moldovenesc nu cu un miliard de dolari, dar cu două miliarde sau chiar trei, ca să nu-i mai rămână bani nu numai de traducător, dar și de procurori, judecători, avocați, chiar și de închisori, ca să fi rămas condamnat pe viață la arest la domiciliu cu toți banii estorcați pe conturi și cu Jasmin durdulie și bine dispusă lângă el.

  Adevarată ironie a sorții, cu atâta “rusăraie” la tot pasul, când moșnegii pensionari octogenári trag liber în piept aierul tinereții, vorbind de la tribuna Parlamentului în limba rusă, când Președintele monstru mancurt se înviorează în fiecare dimineață cu o tiradă scremută din fundul ființei sale de mancurt în limba rusă, noi n-avem traducători din limba rusă ca să ne putem pune criminalii la închisoare. Acum trebuie să-i mulțumim bunului Dumnezeu, că escrocul Ilan Shor n-a cerut traducător în idiș sau ivrit. Ce ne-am fi făcut atunci? Acești traducători ne-ar fi costat încă un buget național?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri