procuraturaPână la definitivarea conceptului de reformare a Procuraturii a mai rămas o lună. Grupul de reformare a Procuraturii, constituit de ministrul Justiției și procurorul general, a fost substituit de un nou grup, prezidat de președintele Parlamentului, Igor Corman. Dezbaterile publice au loc săptămânal însă rolul, locul și competențele Procuraturii rămân în umbră, or întreaga reformă este axată proponderent pe modalitatea de alegere a Procurorului General. 

Experții invitați astăzi la Ora Expertizei de la Jurnal TV au criticat dur conceptul de reformă a Procuraturii. Ei spun acesta ignoră total problemele care se impun imperios în acest domeniu.

„Acest concept nu lasă prea mari speranțe deoarece nu sunt abordate problemele cele mai stringente ale Procuraturii. Sunt doar niște schimbări cosmetice. Acolo e scris – privarea procurorului de dreptul de purta arme. „Mare” realizare. Sau demilitarizarea procuraturii și schimbarea uniformei cu mantia. Primul pas spre reformare este determinarea necesităților. Dacă toate problemele Procuraturii se rezumă la dreptul procurorilor de a purta arme, sună ridicol. Consider că Procuratura trebuie să se debaraseze de toate abordările, cu excepția urmării penale și prezentarea învinuirii de stat în instanțele judecătorești, dar și apărarea drepturilor omului. A fost solicitată expertiza Comisiei de la Veneția. Specialiștii străini care vin cu diferite sfaturi nu de fiecare dată cunosc necesitățile reale ale Republicii Moldova. Ei vin cu soluții specifice pentru țările europene. La noi domină mentalitatea sovietivă, inslusiv în rândul procurorilor. Ei procedează așa cum au procedat în perioada sovietică”, a declarat avocatul și fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi.

„Sunt mari dubii că acest grup nou creat se va isprăvi cu această sarcină. Lipsește o abordare sistemică și strategică în acest concept. Republica Moldova trece prin faza care se numește „sistem oligarhic”. Or, oligarhizarea practic a tuturor domeniilor de activitate, a instituțiilor statului, a partidelor politice, a economiei, apariția a 2-3 oligarhi care controlează diverse sectoare, este un pericol eminent. Cu astfel de abordare ar trebui să înceapă un concept de reformare a Procuraturii. Puneți în prim-plan pericolele și modul cum a fost transformată Procuratura într-o unealtă a oligarhilor. Oligarhizarea merge concomitent cu luarea statului în captivitate. Acum se urmărește scopul de a lua Procuratura Generală sub control total de o anumită grupare oligarhică. Noi știm foarte bine că în fruntea acestei grupări se află Plahotniuc. El până acum a folosit Procuratura în mod abuziv pentru a obține informații compromițătoare despre adversari, o folosește ca pe o bâtă pentru a exercita presiuni despre acești adversari și pentru a stopa urmărirea penală în adresa celor care fac parte din această grupare”, a spus analistul politic Nicolae Chirtoacă.

„Dacă e să vorbim despre apărarea drepturilor omului, avem o mulțime de dosare pierdute la CEDO, avem persoane nevinovate, dar condamnate și care se află peste hotare, iar Procuratura nu spune nimic. Avem atacuri raider, furturi ale proprietății statului prin acapararea băncilor, față de care Procuratura nu se autosesizează și nici nu se implică. În contextul dat, reforma Procuraturii este ceva ridicol. Eu cred că se va porni cu stângul dacă această instituție nu va fi postată în cadrul Ministerului Justiției. Suntem martori oculari că, pe parcursul celor 20 de ani, Procuratura Generală a fost folosită de partidele de la guvernare ca o bâtă politică, pentru a urmări, a discredita și pentru a măcelări opoziția sau persoanele incomode, atât pe dimensiunea politică, cât și economică. S-au fabricat dosare, s-au șantajat agenții economici, le-au fost preluate proprietățile. Astăzi avem un stat în stat, în care sistemul juridic nu se subordonează legilor. E la cheremul unor forțe politice, în nicun caz în serviciul cetățenilor”, a remarcat și analistul politic Valentin Dolganiuc.

În replică, vicepreședintele Parlamentului, Adrian Candu, a îndemnat experții să vină cu propuneri în cadrul grupului de lucru.

„Foarte mult putem să discutăm despre locul Procuraturii într-un sistem de drept. Am auzit că unii invitați spun că ar trebui să fie sub Ministerul Justiției, dar ministrul este o funcție politică. Acest lucru este dezbătut foarte mult în cadrul grupului de lucru. Este un grup deschis, sunt bineveniți să expediați viziunile pe care le aveți. Membrii grupului de lucru au buna voință să lucreze și să finalizăm acest concept ca să aducă beneficii. Este chiar și în interesul meu personal ca Procuratura să nu fie arma în mâna niciunui politician”, a spus Adrian Candu, solicitat în cadrul unei intervenții telefonice la emisiune.

„Când se zice că Procuratura nu se poate regăsi Ministerul Justiției pentru că va fi sub influența ministrului, este un dilentansim din partea domnului Candu. Astăzi procurorul este numit pe principii politice, el nu este independent. I se impun anumite puncte de evdere, i se spune pe cine să închidă, pe cine să elibereze, pe cine să audieze”, a spus, în replică, Valentin Dolganiuc.

sursa: jurnal.md

(254 accesari)