11.2 C
Chișinău
duminică, 28 noiembrie, 2021

Experţi: „Acordul cu FMI nu va fi semnat în timpul apropiat; Ce s-a făcut în ultima perioadă în sectorul bancar numai reforme nu sunt”

Must read

Comentarii recente

fmiGuvernarea de la Chişinău nu va reuşi să semneze un acord cu FMI în timpul apropiat, iar în cel mai bun caz documentul ar putea fi semnat abia la sfârşitul anului, susţin experţii.

„Negocierile cu FMI se află la o etapă incipientă. Teoretic, despre anumite înţelegeri s-ar putea discuta abia în septembrie, iar o decizie concretă ar putea fi luată abia spre sfârşitul anului”, afirmă ex-ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţa.

Potrivit lui Negruţa, guvernarea trebuie să-şi concentreze eforturile în implementarea reformelor pentru a avea succese în negocierile cu FMI. „În primul rând, trebuie să se facă regulă în sectorul financiar-bancar. Eu mă abţin să zic că avem reforme. Ceea ce s-a făcut în acest sector în ultima perioadă nu sunt reforme, dar unele modificări ale legislaţiei. Cea de-a doua direcţie se referă la politica bugetar-fiscală. Furtul din sistemul bancar a afectat grav finanţele publice”, a declarat fostul ministru la TVR Moldova, citat de agenţia IPN.

Ex-ministrul Finanţelor a mai menţionat că, începând cu anul 2013, guvernarea de la Chişinău a creat impedimente pentru semnarea unui acord cu FMI.

„Dacă am fi avut un acord cu FMI, nu ar fi existat furtul miliardului. În primăvara anului 2013, convenisem cu FMI un algoritm după care trebuia să se mişte Republica Moldova. Dar acest algoritm a fost blocat de către liderii partidelor aflate la guvernare. Mai apoi s-a făcut tot posibilul ca FMI să nu vină în Republica Moldova. Au picat guverne, au fost demisii, aşa încât misiunea FMI să nu aibă cu cine discuta”, a precizat Negruţa.

Şi expertul de la IDIS Viitorul, Sergiu Gaibu, susţine că un acord cu FMI nu va fi semnat în timpul apropiat. „În cel mai bun caz s-ar putea la sfârşitul anului. Guvernarea de la Chişinău ar trebui să se abţină de la promisiuni optimiste. Populaţia nu mai doreşte să fie hrănită cu ştiri din viitor”, a spus expertul.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri